L'Ajuntament de Girona ha destinat 29.000 euros a fer quatre actuacions d'urgència durant aquest any per consolidar la séquia Monar. Aquesta infraestructura va passar a mans dels ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó ara fa dos anys, i les tres institucions estan treballant per crear una eina de gestió comuna. L'objectiu és detectar les necessitats de la séquia i establir un calendari d'actuacions.

Les dues primeres actuacions s'estan fent aquesta setmana, i el seu objectiu serà garantir l'estabilitat del canal: per una banda, es treballa per evitar que l'erosió de l'aigua pugui afectar en el futur els fonaments d'un edifici situat just al costat de la séquia. L'altra actuació d'aquesta setmana servirà per donar continuïtat a la mota del terreny i prevenir possibles pèrdues d'aigua del canal. Les dues obres, que s'han tirat endavant arran de les observacions que es van fer amb motiu de l'aixecament topogràfic de la séquia, ara fa un parell de mesos, acabaran aquest diumenge, 22 de maig. Els treballs s'han adjudicat a l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa) per valor de 18.502, 86 euros. Durant aquests dies es rebaixarà el nivell de l'aigua per poder treballar, tot i que no s'assecarà del tot.

Les altres dues actuacions es faran a la tardor i consistiran en netejar dos trams de la séquia: el que passa per sota l'Espai Marfà i la zona canalitzada dels carrers Bernat Boadas, Canonge Dorca i Riu Güell. L'objectiu és optimitzar la correcta circulació de l'aigua i prevenir embussos.

La séquia va passar a mans municipals l'any 2014, quan Girona, Salt i Bescanó van signar el conveni de cessió de l'espai hidrològic amb l'empresa Sala i Bertran. Segons va explicar ahir l'alcaldessa, Marta Madrenas (CiU), els tres consistoris estan treballant per tal d'establir un sistema de gestió conjunta que garantirà el manteniment de la séquia. Segons va indicar, els tres ajuntaments analitzaran quines són les necessitats de la infraestructura a mitjà i llarg termini i després establiran un calendari d'actuacions conjuntes. Si cal, intentaran obtenir nous finançaments, com per exemple fons europeus.

«La séquia és una infrastructura vital per a la ciutat, ja que nodreix d'aigua les Hortes de Santa Eugènia i la Devesa i gràcies a la Central del Molí es genera energia que produeix un estalvi econòmic per a l'Ajuntament», va indicar Madrenas.

«Una inversió important»

Per la seva banda, el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre (CiU), va destacar que les quatre actuacions d'urgència programades per aquest any suposaran «una inversió important», especialment si es té en compte que no hi ha un registre de les obres de manteniment o millora que s'haguessin fet abans que la infraestructura passés a mans públiques.