La reducció del cabal a la séquia per unes obres deixa cent peixos morts

Baixa menys aigua perquè s´estan fent treballs a l´interior i el regidor diu que s´han fet accions preventives per evitar més afectació

20.05.2016 | 18:16

La reducció del cabal d´aigua de la séquia Monar per unes obres de millora ha comportat la mort d´un centenar de peixos. Els exemplars van aparèixer surant al llarg de la séquia, entre la Marfà i el riu Güell. El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, va admetre la mort dels peixos, que majoritàriament eren garbins –una espècie invasora– i també hi havia algun barb de muntanya.

Sastre va explicar que les actuacions de millora de la séquia tenen el permís de l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA). El representant municipal va detallar que s´havien emprès diferents accions de prevenció per evitar una afectació «greu» a la fauna i a les persones –hortolans i empreses– que en depenen.

Per exemple, tot i no ser obligatori, Sastre va indicar que es va continuar deixant passar aigua per la séquia i a més, el rec de la Devesa, que també depèn de la séquia, es va regular de manera que mantingui una làmina d´aigua. A més, els treballs, que podrien durar deu dies, s´han compactat de manera que només duraran cinc dies i el dilluns la séquia recuperarà el cabal d´aigua. Aleshores, l´ecosistema es recuperarà. L'Ajuntament de Girona està fent, al llarg s´aquesta setmana dues obres d'urgència a la séquia Monar.

La primera serveix per evitar que els fonaments d'una casa puguin resultar erosionats per l´aigua de la séquia, mentre que l´altra servirà per tapar els forats d'una mota que, quan puja el nivell de l´aigua, s´inunda. A la tardor es faran dues actuacions més de neteja: una a sota de l'Espai Marfà i l'altra a la zona canalitzada entre els carrers Bernat Boadas, Canonge Dorca i Riu Güell. En total, els treballs tenen un cost de 29.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema