La reducció del cabal d’aigua de la séquia Monar per unes obres de millora ha comportat la mort d’un centenar de peixos. Els exemplars van aparèixer surant al llarg de la séquia, entre la Marfà i el riu Güell. El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, va admetre la mort dels peixos, que majoritàriament eren garbins -una espècie invasora- i també hi havia algun barb de muntanya.

Sastre va explicar que les actuacions de millora de la séquia tenen el permís de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). El representant municipal va detallar que s’havien emprès diferents accions de prevenció per evitar una afectació «greu» a la fauna i a les persones -hortolans i empreses- que en depenen.

Per exemple, tot i no ser obligatori, Sastre va indicar que es va continuar deixant passar aigua per la séquia i a més, el rec de la Devesa, que també depèn de la séquia, es va regular de manera que mantingui una làmina d’aigua. A més, els treballs, que podrien durar deu dies, s’han compactat de manera que només duraran cinc dies i el dilluns la séquia recuperarà el cabal d’aigua. Aleshores, l’ecosistema es recuperarà. L'Ajuntament de Girona està fent, al llarg s’aquesta setmana dues obres d'urgència a la séquia Monar.

La primera serveix per evitar que els fonaments d'una casa puguin resultar erosionats per l’aigua de la séquia, mentre que l’altra servirà per tapar els forats d'una mota que, quan puja el nivell de l’aigua, s’inunda. A la tardor es faran dues actuacions més de neteja: una a sota de l'Espai Marfà i l'altra a la zona canalitzada entre els carrers Bernat Boadas, Canonge Dorca i Riu Güell. En total, els treballs tenen un cost de 29.000 euros.