El Servei Català de la Salut vol "accelerar" el procés d'absorció als centres públics de l'activitat que actualment està derivada a la Clínica Girona i la Clínica de Ponent, dos centres amb afany de lucre. En una entrevista a l'ACN, el director del CatSalut, David Elvira, ha explicat que aquesta absorció no podrà ser total a curt termini, perquè els centres públics d'aquests territoris no estan en condicions d'assumir-ho, però que la voluntat és consolidar la tendència dels últims anys de baixar l'activitat que es deriva a aquests dos centres privats. El 2015 es va rebaixar entre un 3% i un 6%. "Tenim compromisos contractuals que es podrien allargar fins al 2022, però la nostra idea és poder accelerar aquesta absorció a mig termini", ha dit Elvira.

El director del CatSalut ha explicat que la disponibilitat pública de recursos no fa possible que "a curt termini" els centres públics puguin absorbir al 100% l'activitat que ara es deriva a la Clínica Girona i a la Clínica de Ponent. Elvira ha dit que hi ha una planificació per optimitzar la capacitat productiva de l'Hospital Josep Trueta de Girona, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) que gestiona l'Hospital de Salt, o els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida.

L'objectiu, segons Elvira, és "consolidar la tendència" dels últims anys d'anar "baixant l'activitat" de suport que estan donant les dues clíniques. "És una tendència que estem en disposició d'accelerar perquè estem incrementant l'esforç inversor, per exemple, perquè augmenti la capacitat productiva dels quiròfans del Trueta", ha dit. Això, "permetria absorbir activitat que ara fa Clínica Girona".

El Departament de Salut ja va informar la setmana passada sobre com l'activitat que actualment està derivada a la Clínica del Vallès es traslladarà al Parc Taulí de Sabadell i al Consorci Sanitari de Terrassa des de mitjans d'agost. Elvira ha destacat que l'impacte en termes econòmics per a les finances públiques d'aquesta decisió és "neutre", perquè "els recursos que es dedicaven a la Clínica del Vallès passaran a aquests dos consorcis". "Fins i tot en alguns punts podem entendre que hi haurà alguns estalvis", ha afegit, ja que "gran part dels recursos que s'estaven utilitzant per fer l'activitat a la clínica eren subministrats pel propi Taulí, com per exemple els metges", i s'evita "certa intermediació".

Elvira ha recordat que Salut ha pres aquesta decisió seguint un criteri de priorització que "marca la pròpia llei", de manera que la prioritat han de ser els centres públics i privats sense afany de lucre, mentre que es farà ús d'altres centres privats amb afany de lucre "com a suport en cas que no hi hagi alternativa pública o sense ànim de lucre". "Fem un criteri de priorització, no d'exclusió", ha dit.

Hospital General de Catalunya

Pel que fa a l'Hospital General de Catalunya, de Sant Cugat del Vallès, Elvira ha explicat que el contracte s'acaba a finals d'any i que no es vol "barrejar" aquesta negociació amb la de la Clínica del Vallès, ja que són "contractes diferents, activitat diferent i temps diferents". En el cas de l'Hospital General, ha remarcat que hi ha "una activitat en algun cas un punt més complexa i amb una tecnologia diferent" respecte a la de la Clínica del Vallès, i que caldrà estudiar "quina seria la capacitat de revertir aquesta activitat".

Un "operador públic o sense afany de lucre" pel Sagrat Cor

Pel que fa a l'Hospital del Sagrat Cor de Barcelona, que actualment està gestionat per un operador privat amb afany de lucre, Elvira ha remarcat que té un conveni amb una "naturalesa especial" respecte els dos centres anteriors perquè té "població de referència" assignada. "Hem de fer un pla de canvi cap a un operador públic o sense ànim de lucre", ha dit. A més, ha recordat que en aquest cas hi ha un horitzó temporal "més ampli", ja que el compromís contractual amb l'actual operador acaba el 2022.

Salut mental i centres sociosanitaris

Elvira ha remarcat que ara per ara l'aposta per retornar activitat derivada a la privada a centres públics i sense ànim de lucre se centrarà en l'àmbit hospitalari, perquè es pot fer en el "curt termini". En aquest sentit, de moment no està previst fer-ho en àmbits com la salut mental o el sociosanitari. "Ho posposem perquè no tenim capacitat, no hi ha alternativa", ha dit. "Prioritzarem sector públic i sense ànim de lucre sempre que ho puguem fer", ha reiterat, però "quan no hi hagi capacitat productiva optarem sense problemes a la provisió privada perquè el que prioritzem és l'atenció al ciutadà".