Un jutjat ha anul·lat la llicència ambiental de l´autorentat de vehicles de l´avinguda Lluís Pericot de Girona. La jutgessa ha considerat que l´Ajuntament no va seguir el procediment adequat perquè l´obertura de l´activitat no es va notificar als veïns colindants amb la finca, de manera que aquests no van poder fer al·legacions. També determina que s´ha de clausurar l´activitat.

L´autorentat es va instal·lar el juliol de 2013. Pocs mesos després, els veïns de cinc edificis del voltant es van queixar a l´Ajuntament del soroll que feien les instal·lacions i van penjar pancartes per fer pal·lès el seu malestar. Els veïns es van queixar, concretament, perquè el consistori havia permès la instal·lació d´una activitat d´aquest tipus enmig d´una àrea on viu molta gent. El consistori, per la seva banda, va mesurar els sorolls i va comprovar que, efectivament, se situaven lleugerament per sobre el permès. Per això, va requerir als propietaris de la instal·lació que corregissin la situació.

Els veïns, insatisfets amb la resposta municipal, van decidir portar el cas als jutjats. Van denunciar que una activitat d´aquest tipus no es podia ubicar en una zona residencial, especialment perquè es troba a l´aire lliure, de manera que els sorolls no es filtren i molesten als veïns de la zona.

La jutgessa, però, no ha entrat a valorar les qüestions urbanístiques, sinó que ha anul·lat la llicència ambiental per una qüestió de procediment. Segons indica, l´Ajuntament va sotmetre la llicència a informació pública a través del seu taulell d´anuncis, i en el mateix edicte es deia que això no era en prejudici de la notificació personal als veïns més immediats. No consta, tanmateix, que es fes cap notificació personal als veïns colindants per tal que poguessin fer-hi les seves al·legacions. A més, la jutgessa considera que la informació pública que es va fer a través del taulell d´anuncis tampoc va ser suficient, ja que s´hauria hagut de fer també a través de butlletins oficials. D´altra banda, la sentència també diu que no es pot concloure amb claredat que en la tramitació de l´expedient hi intervingués la Ponència Ambiental, que és on s´han de tractar precisament temes d´aquesta naturalesa.

Per tot plegat, la jutgessa conclou que els veïns més propers a l´autorentat «no van tenir la possibilitat de ser escoltats en relació a la instal·lació projectada en haver-se omès el tràmit d´informació veïnal». En aquest sentit, considera que la informació pública al taulell d´anuncis no substitueix la informació directa als veïns, i adverteix que, si s´hagués pogut consultar als afectats, les seves al·legacions podrien haver estat molt rellevants en la resolució de l´expedient.

La sentència assenyala que la llicència s´ha d´anul·lar, doncs, per «infracció de normes de procediment», amb efectes retroactius al moment en què s´hauria hagut d´informar els veïns. Tot i això, no demana que s´enderroquin les instal·lacions perquè el que s´anul·la és la llicència ambiental, no la urbanística. De moment, però, l´activitat segueix oberta.

Els veïns, però, tenen previst recórrer la sentència perquè volen que la jutgessa entri a fons en la qüestió urbanística. La seva advocada, Rut Sánchez-Garrido, recorda que el pèrit judicial ha dit que una activitat com en aquesta en una zona comercial és «urbanísticament inacceptable», i espera que el jutjat entri a valorar-ho.