La Policia Municipal de Girona estrenarà el nou servei DRAGalert, una aplicació per a mòbils que vol augmentar la seguretat de les víctimes de violència de gènere.

L'aplicació, que estarà disponible de manera gratuïta per a telèfons mòbils i tauletes amb sistema Android, permetrà a les usuàries connectar-se de forma fàcil i immediata amb la Policia. Quan es trobin amb algun tipus de problema, podran demanar ajuda tot prenent només un botó perquè es generi un senyal d'emergència i els ordinadors de la central de la policia puguin veure automàticament el nom, l'adreça i el telèfon des d'on s'està demanant ajuda. El cos, llavors, hi podrà enviar ràpidament una patrulla, si cal amb les fotografies de la víctima i l'agressor per tal d'evitar que s'arribi a cometre un delicte. En cas que la persona usuària es trobi fora del terme municipal, es posarà en contacte amb altres cossos policials perquè enviïn ells l'ajuda necessària. El botó de l'aplicació és vermell i de gran mida perquè la vítima el pugui pitjar fàcilment, i desapareix un cop ha estat activat per evitar que l'agressor detecti que la dona ha demanat ajuda.

En els casos on el risc és més alt, la policia podrà -prèvia autorització de la dona- geolocalitzar l'usuària i resseguir els seus passos de forma constant. En funció del nivell de protecció al qual estigui sotmesa la víctima, la Policia activarà un protocol o un altre, que pot anar des de l'acompanyament telèfonic fins a l'acompanyament judicial, entre altres possibilitats.

En aquests moments hi ha 109 persones que es poden adherir a aquest servei a la ciutat de Girona, ja sigui perquè tenen una ordre de protecció o perquè la policia considera que pateixen algun risc potencial. La regidora de Seguretat, Sílvia Paneque (PSC), assegura que el servei vol ser un pas més per intentar acabar amb la «xacra» que significa la violència de gènere. La policia de Girona serà la primera en estrenar aquest servei, tot i que podria ser extensible a altres cossos.