«Deixen els sorolls al costat dels veïns»

Queixes perquè el Pla Especial de la Devesa pot dur el mercat i les fires a tocar dels edificis

27.05.2016 | 07:19
«Deixen els sorolls al costat dels veïns»

L'alcaldessa i el regidor de Paisatge i Habitat Urbà recorden que el planejament no parla dels usos del Parc de la Devesa. Madrenas i Sastre expliquen que la possibilitat d'activitats «intensives» només es planteja al Camp de Mart i recorden que seria a llarg termini i sempre amb un consens fruit del diàleg. Alguns assistents a l'Audiència Pública afirmen que la participació ciutadana per redactar el Pla ha estat escassa i hi ha intervingut gent de tota la ciutat i no tan sols del barri

El format llarg i tortuós de l'Audiència Pública sobre el Pla Especial de la Devesa va deixar per a la part final els moments de tensió. Va ser quan alguns veïns van posar el sant al cel perquè temien que el mercat setmanal, les atraccions de les Fires de Sant Narcís, algun concert esporàdicament o, fins i tot, un circ puguin instal·lar-se al Camp de Mart, a tocar dels edificis del passeig de la Devesa. «Ens deixen el soroll al costat dels veïns!», va cridar una de les assistents.

Després de més d'una hora i mitja d'explicacions sobre la manera de confeccionar el Pla i posar sobre la taula els detalls que han de servir per canviar la imatge i la vida del Parc, va tocar el torn de les intervencions dels assistents. N'hi va haver nou, en una sala del Palau de Fires on s'hi van arribar a reunir una setantena de persones.

La majoria d'intervencions vanser de veïns del barri de la Devesa- Güell. El president de l'entitat veïnal, Josep Plazas, va començar etzibant que en aquell mateix moment hi havia vint-i-un cotxes i una caravana a l'interior de la Devesa mentre l'equip de govern estava venent als assistents que una de les mesures a portar a terme d'urgència la prohició d'entrar al Parc per als vehicles.

Algunes de les intervencions van recordar que no hi ha diners per actuar, fet que va portar l'equip de govern ha indicar que és un projecte a mitjà o llarg termini i que es farà amb recursos municipals i que es buscaran diners de fons europeus. Alguns també es van queixar de la manca de llum, neteja i seguretat i de l'eliminació de 235 arbres, tot i que se'ls va recordar que se'n plantaran més de 200, de diferents espècies. Alguns, plàtans.

Altres però, van queixar-se que no es vulgués parlar dels usos del Parc tot i que al mateix temps,el mateix Pla Especial, indiqui que el Camp de Mart, l'esplenada que hi ha davant de Fira de Girona i que arriba fins al Passeig de la Sardana, tindrà un tractament especial destinat a activitats «intensives». L'alcaldessa, Marta Madrenas, i el president de la Comissió de Seguiment del Pla Especial, Robert Lluís, van exposar que el 94% d'enquestats volien mantenir el mercat i les atraccions de les Fires a la Devesa. Des del públic es va qüestionar la validesa del percentatge remarcant que eren «només» 1.200 persones i, de tota la ciutat, no només de la part afectada.

«Un somni del que volem»
Vistes les reaccions d'algunes de les intervencions, l'alcaldessa va voler recordar que tot just s'iniciava la tramitació del Pla Especial i que ara per ara no canviaria res, a banda d'una millor gestió de l'arbrat i d'insistir en actuacions per impedir el pas de vehicles. A més, va assegurar, que en el tema d'usos de les diferents zones del Parc s'actuarà amb el diàleg per trobar un consens. Madrenas va recordar que el Pla Especial era «un somni del que volem» i que aniran executant els diferents equips de govern dels propers mandats a l'Ajuntament. «Si el mercat ha d'anar a un lloc o altre serà una decisió política», va dir el regidor de paisatge i Hàbitat Urbà.

Pel que fa als grups municipals, van començar a posicionar-se per al debat del ple municipal quan es porti a aprovació inicial Pla Especial.Concepció Veray (PP), va esgrimir que si tot era a llarg termini que tinguessin en compte que es podia anar fent mentrestant. Miriam Pujola (Ciutadans) va celebrar que s'aposti per un lloc d'esplai i no per un contenidor d'instal·lacions sense ordre. Com Manel Marin (PSC), va recordar que hi ha d'haver un espai per a deixar lliures els gossos. Marin també va valorar que el projecte parli de centralitat del Parc i doni continuïtat als barris de l'entorn. Laia Pèlach (CUP) va etzibar que s'estava debatent sobre «disseny» i no sobre usos. I va parlar del temor per al futur que pot tenir el Camp de Mart i les molèsties que poden generar les activitats que s'hi facin. Maria Mercè Roca (ERC- MES ) va recordar que ells van fer possible el Pla de Xoc però va indicar que s'ha quedat a mitges i va alertar que tot plegat no «generi massa expectatives» i que fóra bo calendaritzar les actuacions a fer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

La zona de les hortes de Salt on s'actuarà.
Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

L'Ajuntament combinarà el repel·lent biològic amb una tanca electrificada per impedir que entrin a...

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Una taula rodona a la biblioteca Carles Rahola va servir ahir per donar el tret de sortida a les...

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

L'historiador Pere Freixas va presentar ahir el llibre La basílica de Sant Feliu. Primera...

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Veïns de Sant Narcís reclamen a l'Ajuntament que estudiï anar ja al jutjat i aturar, si cal, el...

Un home mor en caure des de deu metres a la biblioteca Carles Rahola

Un home mor en caure des de deu metres a la biblioteca Carles Rahola

Era un treballador que feia tasques de manteniment d'un jardí vertical quan la corda que el...

El Consell Social de la UdG aprova fer una aportació única de 3,4 milions al Parc

El Consell Social de la UdG aprova fer una aportació única de 3,4 milions al Parc

Inicialment estava previst aportar-los en deu anys, però es posaran de cop per tal de facilitar...

Enllaços recomanats: Premis cinema