La quarta fira Tocs de Vi de l’Empordà a Girona, que se celebra a la plaça Independència de Girona del 3 al 5 de juny, incorpora en aquesta edició una innovadora proposta que permetrà tastar vins de la DO Empordà en edificis i espais singulars de la ciutat. Com a activitat paral·lela, la fira programa per primera vegada una onzena de tastos que tindran lloc en edificis o espais emblemàtics de la ciutat, com la terrassa del Museu d’Història de Girona, el pati del Museu d’Història dels Jueus, el Museu d’Art, la Casa Masó, l’Església de Sant Lluc, els Jardins dels Alemanys i una de les torres de la Muralla, des d’on es projecta una panoràmica única de la ciutat.

La incorporació aquest any de tastos a espais emblemàtics de la ciutat, suposa, d’una banda estendre l’esdeveniment més enllà del seu nucli central, la plaça de la Independència, per reforçar el coneixement dels valors monumentals de la ciutat i generar activitat en els museus, i d’altra banda, es déna l’oportunitat als cellers de mostrar d’una manera més didàctica i atractiva els seus productes, així com portar a terme una tasca prescriptora més profunda.

Els tastos tindran lloc des del dimecres 1 fins al dissabte 4 de juny a diferents hores: a les 12 h, a les 17 h i a les 19 h. Les entrades, a un preu de 7 euros, es poden adquirir al web de la DO Empordà (www.doemporda.cat) a partir de demà, divendres dia 27 de maig, a les 12 del migdia. Cada tast serà protagonitzat per un celler diferent de la DO Empordà. L’entrada permet assistir al tast de vins i obtenir una invitació de cinc tiquets i una copa per a la fira de la plaça de la Independència.

La tinenta d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana, ha assegurat que «la gastronomia és un factor clau del desenvolupament turístic i econòmic de la ciutat, molt consolidat, però pel qual cal treballar constantment per garantir-ne la qualitat, i dins els seus productes, el vi de la terra és fonamental. Aquest producte suposa un èxit creixent que implica la creació de llocs de treball i esdevé una activitat fortament exportadora. Qualitat, tradició, territori, innovació i exportació són els valors que volem per al conjunt de l’activitat econòmica de Girona i el seu territori». El president de la DO Empordà, Xavier Albertí, ha destacat la importància de celebrar la fira a Girona que és «capital cultural de les comarques gironines i un gran aparador pels vins empordanesos».

Una tretzena de cellers de la DO Empordà i una quinzena de restauradors de la plaça de la Independència de Girona participen en aquesta quarta edició de la fira Tocs de Vi de l’Empordà, que proposa maridar els vins empordanesos amb les degustacions culinàries dels restaurants i bars de l’emblemàtica plaça. Durant aquestes dates, aquest espai del centre de Girona acollirà els estands que oferiran els seus vins i les seves tapes, de les 18 h a les 23.30 h -excepte el diumenge, en què es tancarà a les 23 h. El preu del tastos de vi és de sis euros i inclou la copa i cinc tiquets per degustar vi. El preu del tiquet de les tapes és també de 5 euros i inclou 4 degustacions. En aquest cas, les entrades no es vénen per Internet i es podran adquirir a la mateixa fira.

Els cellers de la DO Empordà oferiran una completa selecció de vins blancs, rosats, negres i dolços i, en la majoria de casos, també presentaran vins de les nova anyada. Per la seva banda, els restauradors de la plaça de la Independència proposen un assortiment cosmopolita de degustacions culinàries que inclouen tapes de cuina catalana, mediterrània o creativa, entre altres.

Tocs de Vi de l'Empordà a Girona està organitzat per la DO Empordà i l’Associació de Bars i Restaurants de la Plaça de la Independència de Girona, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, i el Fons Europeu de Desenvolupament Rural i el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya.

Els organitzadors esperen repetir i consolidar les reeixides xifres de les dues primeres edicions amb prop de 10.000 participants i 50.000 degustacions entre vins i tapes.