El cineasta Juan Antonio Bayona, autor de llargmetratges com 'El Orfanato' i 'Lo imposible', serà l'encarregat d'inaugurar el pròxim 1 de juliol la cerimònia dels Premis Fundació Princesa de Girona 2016, l'esdeveniment anual de la fundació que, durant dos dies reunirà més d'un miler d'assistents al Palau de Congressos. Bayona ho farà acompanyat de la productora Belén Atienza amb qui ha treballat el cineasta en un acte que estarà presidit pels reis d'Espanya. L'endemà dissabte s'organitzarà una jornada sobre l'emprenedoria a l'escola amb la participació de Ian Gilbert, creador de la plataforma Independent thinking, i la trobada anual del programa Apadrina el Talent que també inclourà tallers. La fundació porta sis anys lliurant aquests guardons que volen reconèixer el talent i l'esperit transformador. Enguany, però, serà la primera vegada que ho farà amb un nou format, després que s'anunciés que el Fòrum Impulsa deixava de celebrar-se i se substituïa per l'entrega de premis i més activitats per a joves.

Des de la Fundació Princesa de Girona s'elogia la trajectòria de Bayona, com a un "exponent d'una generació emprenedora i compromesa, que lluita per no ser la primera a tenir menys recursos que els seus pares". Recorden que va fer el salt del barri barceloní de Trinitat Vella a Hollywood gràcies a la seva passió pel cinema. A banda de dirigir un videoclip per al grup Keane i els reconeguts llargmetratges 'El Orfanato' i 'Lo imposible', també ha estat recentment seleccionat per Steven Spielperg per fer-se càrrec de la seqüela de 'Jurassic World'.

Així mateix, ha mostrat la seva faceta més compromesa donant suport a Oxfam Intermón amb el curtmetratge documental '9 días en Haití'. En aquesta setena edició i la primera sense que es faci en el format del Fòrum Impulsa, es comptarà amb la presència d'alguns dels guardonats d'anys anteriors, com són Samuel Sánchez, Olga Felip, Mohamed el Amrani i Ignasi Belda que participaran en un debat previ al lliurament de premis. Les històries de superació i èxit de "joves normals fent coses extraordinàries" ?en paraules de la directora general de la Fundació, Mònica Margarit? se succeiran també en els escenaris, amb les actuacions de la jove trompetista aragonesa Milena Casado, el combo gironí de jazz Sant Swing Bocombo i l'il·lusionista Jorge Luengo.

Una gimcana i una jornada sobre l'emprenedoria des de l'escola

A banda de l'acte central del dia 1 de juliol, l'endemà s'organitzarà un 'business game' pel Barri Vell de la mà de l'empresari, comunicador i cofundador d'EyeOS Pau Garcia-Milà (Premi FPdGi Empresa 2010). També es farà la III jornada "Com educar el talent emprenedor des de l'escola" amb la participació de 400 experts i una selecció dels formadors i directius dels 130 centres (que sumen un total de 5.000 alumnes) que han participat en el projecte durant el curs 2015-2016. Es presentaran un centenar d'experiències d'educació emprenedora, incloses les cinc guanyadores de cada comunitat autònoma participant (Catalunya, Madrid, Andalusia, Canàries i Múrcia).

Durant aquesta jornada, que s'allargarà tot el dia, es comptarà amb la participació de l'expert en educació motivacional Ian Gilbert, creador fa dues dècades de la plataforma Independent thinking, o Allison Peacock, impulsora de l'Aliança Wroxham per a l'Aprenentatge Transformador.Per altra banda, hi haurà la trobada anual del programa Apadrinant el Talent, una mentoria social i professional que fan directius i professionals per a joves d'entre 18 i 30 anys que són la primera generació en la seva família que obtenen una titulació superior. L'objectiu és millorar el seu procés d'ocupabilitat i promoure la contractació de joves que han aconseguit ser referents en la seva família i entorn. Actualment es desenvolupa a Andalusia, Catalunya, la Comunitat de Madrid, País Basc i Galícia.

Ja són més de 500 les parelles mentorjove que han completat el procés (6-12 mesos), amb 40 empreses implicades. A banda d'una taula rodona també s'organitzaran tallers. Els premiats del 2016Els premis Fundació Princesa de Girona, dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, reconeixen la trajectòria innovadora i exemplar de joves d'entre 16 i 35 anys, així com la d'una entitat que treballi en favor dels joves. A l'edició d'aquest any s'hi han presentat 209 candidatures, un 25% més que al 2015.

Els respectius jurats, formats per reconeguts experts en cada camp, membres del Consell Assessor de la FPdGi i antics premiats, reunits entre els mesos de març i maig a diferents ciutats de la geografia espanyola (Saragossa, Granada, València, Madrid i Barcelona), van decidir distingir en la seva setena edició dels Premis a la poetessa Elena Medel per una "precoç i brillant" trajectòria i al percussionista i director Andrés Salado (Premi FPdGi Arts i Lletres) per la seva qualitat tècnica i capacitat comunicativa. També a Sergio Álvarez Leiva (Premi FPdGi Empresa), per haver estat capaç de materialitzar en una empresa una visió innovadora i global de la representació de dades, utilitzant la cartografia en un món on la imatge és cada cop més important" i a Sílvia Osuna Oliveras (Premi FPdGi Investigació Científica), per haver demostrat que és possible aconseguir fàrmacs més barats i eficients gràcies a la química computacional, així com a Luz Rello (Premi FPdGi Social), que ha dissenyat una app que permet detectar els símptomes de la dislèxia en només 15 minuts. Finalment, el Premi FPdGi Entitat d'enguany a estat per la Fundación Tomillo, que treballa per la formació de joves que viuen en situació de vulnerabilitat.