El defensor diu que s'ha de poder empadronar els sense llar i els ocupes

Ramon Llorente recomana a l'Ajuntament que ho permeti perquè facilita l'accés a diversos drets en l'àmbit sanitari, laboral i social

03.06.2016 | 07:21
Llorente, presentant la memòria d´actuacions, en el ple d´abril.
Llorente, presentant la memòria d´actuacions, en el ple d´abril.

El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha redactat una recomanació a l'Ajuntament on destaca que els ocupes de pisos o els sense sostre han de poder empadronar-se i apunta que el consistori té l'obligació legal, un cop identificada la persona i conegut el lloc on viu, d'empadronar-los.

En l'escrit, Llorente ressalta que «l'empadronament de la persona té enorme transcendència, ja que a més de deixar constància del lloc de residència, limita, condiciona o facilita l'accés a diversos drets, com són entre d'altres, els de participació en l'àmbit local, assistència sanitària, ensenyament, inserció laboral o accés als serveis i recursos de la xarxa bàsica dels Serveis Socials municipals, cadascun d'ells adequats a l'especificitat de les pròpies regulacions sectorials vigents».

El defensor exposa que el Padró municipal d'habitants entès com a registre administratiu ha d'estar dotat «de la màxima eficàcia -dotació de recursos i personal suficient- en el compliment de la seva funció d'acreditar la identitat i el domicili de les persones en el municipi». Per això, indica que la inscripció «no té caràcter de registre jurídic ni la seva inscripció està sotmesa a qualificació», i que «l'actuació dels gestors del Padró s'ha de limitar a la determinació de la identitat del sol·licitant i del seu domicili, sense entrar a valorar qüestions jurídiques sobre els títols o acreditacions que justifiquin el domicili o altres qüestions que transcendeixin la declaració d'aquests fets».

Barraques, caravanes o coves
Tot plegat, admet que posteriorment es podria denegar l'empadronament seguint les disposicions legals i la interpretació del Comissió Permanent del Consell d'Empadronament quan no quedi prou «acreditada la identitat del sol·licitant en els termes establerts per la normativa». També quan quedi acreditat el domicili en el municipi. En aquest punt, Ramon Llorente indica que la presidència de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) considera com a domicilis vàlids en el padró els denominats microhabitatges, incloses les «barraques caravanes, coves, inclús l'absència total de sostre». Pel que fa als pisos amb sobreocupació, considera que «no és un motiu suficient per denegar l'empadronament» .

El defensor conclou l'escrit assenyalant a l'Ajuntament que seria recomanable «donar instruccions clares i precises sobre totes les qüestions conflictives o problemàtiques exposades per facilitar la feina i les decisions al personal responsable de l'empadronament, i alhora poder resoldre sense dilacions innecessàries qüestions que afecten els drets de la ciutadania en aquesta situació d'una crisi que perdura. Cal actuar amb agilitat, transparència i objectivitat per esvair i per poder donar resposta ràpida als problemes esmentats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Al Tarlà, amb el pis i el balcó al fons.
La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

La Universitat ven un edifici del carrer Argenteria per 580.000 €

L'immoble, que té un dels balcons del Tarlà, s'ha venut per uns 250.000 € menys que les...

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Sortegen els 26 pisos de lloguer del bloc de Salt

Desenes de persones es van acostar fins a l'escola Euses, on se celebrarava l'acte, per comprovar...

Nova seu per als Naturalistes de Girona

Nova seu per als Naturalistes de Girona

L'Ajuntament de Girona cedirà l'ús de la casa del jardiner, situada als Jardins de la Devesa, a...

CiU i PSC no sumen cap suport a les ordenances per a l´any vinent

CiU i PSC no sumen cap suport a les ordenances per a l´any vinent

El ple aprova els impostos i les taxes pel 2017 entre picabaralles per la tarifació social

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

El rector de la UdG nega cap «conflicte institucional» però admet les pressions

Sergi Bonet avança que el Parc Científic aportarà 2,5 milions per eixugar el deute procedents del...

El gremi dels forners es planteja produir amb farina ecològica

El gremi dels forners es planteja produir amb farina ecològica

El Gremi de Forners Artesans de Girona es planteja produir amb farina ecològica, després...

Enllaços recomanats: Premis cinema