Evitar que els cotxes puguin aparcar a dins del parc de la Devesa és un dels objectius de l'Ajuntament de Girona. Per això, ha portat a terme diverses actuacions per evitar les picaresques d'alguns conductors que aprofitaven per aparcar a dins del parc, un dels pulmons verds de la ciutat. Per exemple, aquesta setmana s'ha començat a canviar una barrera que feia temps que estava espatllada i que permetia que els cotxes es colessin i aparquessin al passeig de la Sardana. Per exemple, per Girona Temps de Flors van estacionar-hi massivament. A més, s'han instal·lat pilones de fusta al tram final del passeig de la Devesa i s'han canviat els cadenats de les barreres manuals perquè, al llarg dels anys, s'havien fet massa còpies de les claus. El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, explica que l'única excepció es dóna els dimarts i els dissabtes quan s'obre la barrera del Camp de Mart perquè hi aparquin els clients del mercat.

"La Devesa és un parc i no un aparcament". Aquest és el plantejament que defensa l'equip de govern que vol evitar que, després d'anys de permissivitat, els cotxes siguin un element més del parc. Ja s'ha fet un primer pas eliminant 150 aparcaments de la zona del vial perimetral (la que està més a prop del pont de la Barca) per convertir l'espai en una zona per a vianants. Les obres s'estan executant i podrien estar acabades a finals de juny.

Seguint aquesta línia, en les darreres setmanes s'han portat a terme diverses actuacions per blindar el parc als cotxes. El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha explicat que un dels principals problemes els tenien amb una barrera espatllada que està situada a la part posterior de l'Auditori. Com que sempre estava aixecada, els cotxes podien entrar tranquil·lament per aquest punt i aparcar al passeig de la Sardana. Una situació que s'ha donat quan la ciutat viu aglomeracions com, per exemple, durant la darrera edició de Girona Temps de Flors quan aquest espai al bell mig del parc es va convertir en un aparcament indiscriminat.

Els tècnics ja han retirat la barrera antiga i en els propers dies instal·laran la nova, que serà automàtica i de la quan només tindran comandament els responsables dels serveis del parc. "Tot i que hi hagués senyalització, si la gent trobava un vial obert convidava a passar, ara amb una barrera física s'impediran accessos il·legals", ha destacat Sastre.

El regidor també ha explicat que, al llarg dels anys, s'havien fet diverses còpies dels cadenats de les barreres manuals que hi ha repartides per diferents punts del parc. Per poder controlar millor qui disposa d'aquestes claus, han optat per canviar tots els cadenats i així saber exactament qui té accés a cadascuna de les barreres. D'altra banda, per evitar la picaresca d'alguns conductors que accedien al parc pel tram final del passeig de la Devesa, han instal·lat unes pilones de fusta en tot aquest perímetre del parc.

L'excepció, els dies de mercat

Això fa que l'accés rodat al parc estigui restringit i que només hi puguin accedir els marxants (dimarts i dissabtes) i els serveis del parc i d'emergència. L'únic espai on actualment es pot continuar aparcant és a la part del vial perimetral que va de l'Auditori fins a la passera sobre el riu Ter i també a l'aparcament situat al camp de Mart, a tocar de l'Auditori. Aquest darrer espai també està tancat però les barreres s'aixequen tots els dimarts i dissabtes per permetre als clients del mercat d'aparcar-hi. Tot i això, Sastre ha avançat que estan estudiant alternatives per eliminar també aquesta opció.

En aquest aparcament també hi ha hagut un canvi de criteri. Fins ara, i de manera pràcticament automàtica, sempre que hi havia un gran esdeveniment a l'Auditori o a la Fira s'obrien barreres i es permetia aparcar-hi. Des de fa uns dos mesos, aquesta directriu ha canviat. Segons explica el regidor, de comú acord amb els dos equipaments, han decidit mantenir tancat l'aparcament i recomanen als usuaris de les instal·lacions que vagin a aparcar a Fontajau i que creuin a peu per la passera per arribar fins al seu destí.

"Volem preparar el parc per quan puguem desplegar el Pla Especial i fer entendre que els usos socials cada vegada han d'estar més clars, cal dignificar el parc i no veure'l com un aparcament", ha sentenciat el regidor.