El conseller d´Interior, Jordi Jané, ha presidit avui a Girona la 1era Exhibició de Cossos d´Emergències i de Seguretat. Durant tot el matí s´han realitzat activitats dirigides a la ciutadania en general i als infants en especial, amb la voluntat de conscienciar i fer divulgació de diferents mesures d´autoprotecció, així com de donar a conèixer el dia a dia dels diferents cossos participants.

S´han ofert activitats específiques per als nens i nenes com tallers de dibuix, passatemps i retallables; lliurament de polseres identificatives de protecció civil per a la mainada, exposició de vehicles de emergències, demostracions de tècniques de RCP (reanimació cardiopulmonar), ús de desfibril·ladors, exhibicions d´unitats canines, carpa de fum, excarceració de vehicles, extinció d´incendis, simulacres d´assistència sanitària en accidents, consells i recomanacions en situacions de risc, i moltes altres activitats.

Durant la seva intervenció, Jané ha destacat que "aquesta darrera setmana hem tingut una mala noticia, no s´han pogut aprovar els pressupostos per al 2016 i ens aboquem a la pròrroga". "Això té implicacions també en l´àmbit d'interior perquè no tindrem, per exemple, l'oferta publica de 400 noves places de Mossos d´Esquadra i no la tindrem quan la necessitem, i molt" ha afegit. Jané també s´ha referit a les conseqüències que la falta de pressupost tindrà per al cos de Bombers "sabem que ens hem de modernitzar i no podrem tenir amb caràcter immediat tots els equips d´excarceració que estaven ja previstos amb les corresponents partides, així com altres millores urgents pel cos de bombers i pel conjunt dels serveis d´emergències que havíem previst" ha explicat.

D´alt banda, el conseller ha dit que "enmig d´una ciutat vital i acollidora com és Girona, en un moment donat poden haver-hi situacions d´emergència i s´ha d'actuar amb rapidesa, i ho fem, i això ho hem de valorar molt". "Dono les gràcies a tots els que ho fan possible" ha afegit.

Per la seva part, l´alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha posat en relleu que "els ajuntaments som els que hem de respondre a les emergències civils i socials de la ciutadania i vosaltres feu el mateix a un nivell més gran". "Entenc el vostres esperit d'esforç i us l'agraeixo" ha dit.

A l´acte d´avui, organitzat per l´Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona, també hi han assistit el director general de Prevenció, Extinció d´Incendis i Salvaments, Juli Gendrau; el director general de Protecció Civil, Joan Delort, i el director territorial d´Interior a Girona, Albert Ballesta, entre d´altres autoritats.

Desfilada d'efectius dels Bombers

Els Bombers de la Generalitat han participat amb un camió i una autoescala automàtica i han muntat una carpa de fum per fer un circuit per la mainada, així mateix també han col·locat una barra de bombers per lliscar i han mostrat el camió que fa de Punt de Trànsit.

A més, els Bombers han participat en la simulació d´un accident de trànsit juntament amb Mossos d´Esquadra i el SEM (Sistema d´Emergències Mèdiques) i han ofert un taller de rescat en el qual s´ha fet el gruatge d´una persona ferida des d´un helicòpter.

Amb aquest tipus d´exhibicions es pretén acostar els grups operatius a la societat i donar a conèixer diferents consignes d´actuació en cas d´emergència. En aquesta trobada, es vol mostrar quines són les diferents situacions que es poden donar a l´entorn d´un accident de trànsit amb ferits.

D´altra banda el cos de Mossos d´Esquadra també ha participat a la jornada amb diferents efectius policials de la Regió Policial de Girona:

-Àrea Regional de Trànsit (ART)

-Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO)

-Unitat Canina (UCAN)

-Unitat de seguretat ciutadana (USC)

-Furgoneta que té la sala regional i que s´utilitza com a Centre de comandament avançat (CCA)