La ciutat de Girona, que compta amb la jueria més ben conservada d'Europa, disposa des d'avui d'un centre d'estudis posat en marxa per la Fundació Jabad Lubavitch que aspira a convertir-se en llavor d'una futura sinagoga.

El Gran Rabí de Rússia, Berel Lazar, ha inaugurat aquest nou espai, on són benvinguts els integrants de la comunitat jueva i els interessats en aquesta cultura.

El nou centre està ubicat al carrer de la Força, on es trobava l'antic barri jueu, que va ser un dels més importants d'Occident.

L'objectiu és que, des d'aquest edifici, es gesti la posada en marxa d'una sinagoga en una altra part de la ciutat que suposaria «la recuperació d'un lloc sagrat», segons que ha manifestat Berel Lazar en referència a la tradició judaica de la capital gironina.

Lazar ha explicat que el nou centre és un espai «obert als jueus, als locals i als visitants» i s'ha mostrat satisfet pel suport de les institucions públiques al retorn d'una comunitat expulsada fa més de cinc segles.

El responsable de la Fundació Jabad Lubavitch, el rabí David Libersohn, ha assistit també a la inauguració d'un centre que forma part d'un projecte per tornar-li a Girona la capitalitat de la cabalística occidental.

Libersohn, qüestionat sobre els terminis que es manegen per a l'obertura d'una sinagoga, ha explicat que dependrà «de la voluntat de la gent» i ha puntualitzat que l'espai que s'inaugura avui funcionarà «com una llibreria», però que també s'hi podrà resar.

El director general d'Assumptes Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Enric Vendrell, ha assistit també a l'esdeveniment d'avui i ha recordat que la història parla «de la presència i convivència en aquestes terres de les tres grans tradicions -catolicisme, judaisme i islamisme-», a l'hora que ha subratllat que «la diversitat és un motiu de riquesa».