Els Premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) han estat lliurats avui en presència dels Reis d'Espanya a cinc joves i una fundació que han estat qualificats en diverses ocasions de "transformadors" durant la cerimònia.

Luz Rello (Social), Silvia Osuna (Investigació Científica), Andrés Salado (Arts i Lletres), Elena Medel (Arts i Lletres), Sergio Álvarez (Empresa) i la Fundació Tomillo (Entitat) han estat els guardonats en les diferents categories.

La cerimònia ha arrencat amb un antic guanyador com és l'empresari i comunicador Pau García-Milà, que s'ha encarregat d'introduir un diàleg entre el cineasta Juan Antonio Bayona i la productora Belén Atienza.

Posteriorment, altres guardonats d'antigues edicions -Samuel Sánchez, Olga Felip, Mohammad ElAmrani i Ignasi Belda- han protagonitzat un diàleg sobre emprenedors, l'eix d'aquesta cita.

Una actuació de l'il·lusionista Jorge Luengo ha donat pas finalment al lliurament dels Premis FPdGi, en els quals s'ha reconegut la labor realitzada per cadascun dels que pujaven a l'escenari del Palau de Congressos de Girona amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz.

Sergio Álvarez, un madrileny nascut el 1985 que va cofundar el 2012 la plataforma de localització intel·ligent CartoDB, amb oficines a Nova York i la capital espanyola, ha exercit de portaveu dels seus companys.

Álvarez ha defensat en el seu discurs els valors de la seva generació, als quals ha qualificat com "amants del canvi" i "idealistes" per concloure que són un grup de persones "preparades per canviar les coses".

Els altres premiats destaquen igualment per la seva capacitat emprenedora com succeeix amb Andrés Salado, guanyador exaequo de la categoria d'Arts i Lletres.

Salado, que ha compartit guardó amb Elena Medel, també és madrileny, en el seu cas nascut el 1983, i ha dirigit algunes de les principals orquestres espanyoles i internacionals.

Medel va veure la llum a Còrdova el 1985 i la seva afició i mèrits en el camp de la poesia la van portar a fundar el 2004 l'editorial La Bella Varsovia, a l'hora que ha guanyat premis com l'Andalusia Jove per la seva obra "Mi primer bikini" o el Público-RTVA per "Chattrerton".

La gironina Silvia Osuna va néixer el 1983 a Castelló d'Empúries, és llicenciada en Química i ha treballat en una investigació per desenvolupar un protocol que permeti dissenyar enzims que abarateixen els costos de producció dels fàrmacs.

La madrilenya Luz Rello (1984) és lingüista i la seva batalla contra la dislèxia l'ha portat a crear eines per acabar amb l'abandonament escolar provocat per aquesta alteració.

Finalment, la Fundació Tomillo ha estat premiada pel seu caràcter innovador a l'entorn col·laborador i per la seva llarga trajectòria en l'abordatge de la inclusió.

El discurs del Rei Felip ha posat l'agulla a la cerimònia de guardons, encara que les activitats continuen demà amb la III Jornada 'Com educar el talent emprenedor des de l'escola' i la trobada anual 'Apadrinant el Talent'.

Els Reis d'Espanya participaran també en aquest segon dia dels Premis Fundació Princesa de Girona, que inclourà diferents tallers fins a acabar amb un llistat de conclusions.