Hugh Herr i les cames que fan moure el món

Els premiats d'aquesta edició apel·len a la superació constant malgrat els entrebancs. Sergio Álvarez recorda com un alpinista va perdre les cames per culpa d'una congelació i va decidir fer-se'n d'artificials per tornar a escalar a nivell d'elit

08.07.2016 | 13:30
Els premiats van moure les cames, es van aixecar incentivats pel Rei i van rebre una llarga ovació.

Hugh Herr és enginyer i alpinista nord-americà. Va perdre les cames després de passar tres dies perdut a 29 graus sota zero per culpa d'una tempesta mentre feia escalada. El seu rescat va provocar la mort d'un voluntari per una allau. Herr, no es va rendir i va seguir lluitant per allò que més estimava: poder seguir pujant muntanyes. Es va crear unes cames artificials. Avui dia encara escala i corre.

Aquesta història de superació va servir a Sergio Álvarez, premi Empresa 2016, per assegurar que ell, com tots els premiats són d'una generació que té unes cames que són «culpa» de les seves famílies, els seus amics, dels que van lluitar pels drets socials i, fins i tot, de la?Fundació Princesa de Girona, «que ens empeny a tirar endavant». El premiat va indicar que són la generació que ha après anglès per Internet, que ha vist l'atemptat més greu de la història de l'Estat i que ha patit una greu crisi econòmica. «Però som molt més. Som amants del canvi. Som idealistes i disposats a fer un món millor». Amb les cames.

Són unes cames que «per bé o per mal són les que ens han donat a la nostra generació per fer-nos moure el món». Per superar-se malgrat les adversitats. Com Herr. Ell va convertir-se en la primera persona amb una amputació major en desenvolupar un esport al mateix nivell que esportistes sense discapacitat i d'elit. Va arribar a superar cotes que no havia aconseguit satisfer amb les cames «originals». El discurs d'Álvarez va ser llargament aplaudit pel públic que omplia el Palau de Congressos.

El Rei va lloar expressivament les paraules del premiat. Álvarez parlava en nom dels sis premiats. A banda d'ell, qie va rebre el Premi Empresa, es van lliurar els guardons a elena Medel i Andrés Salado (exaequo) que van rebre el Premi Arts i Lletres, Sílvia Osuna que va ser distingida amb el Premi Recerca Científica i que va ser ovacionada, Luz Rello que va obtenir el Premi Social i la?fundació Tomillo que va ser reconeguda amb el Premi Entitat.

Els guardonats van rebre el premi tímidament. En acabar el discurs de Sergio Álvarez, el públic va aplaudir amb cert entusiasme. Però el Rei va considerar que el reconeixement era poc. Des del públic va anar gesticulant amb les mans per tal que els distingits s'aixequessin. No s'atrevien. Al final, les cames ho van fer per ells. Es van posar drets. I el públic va esclatar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Una ferida en un xoc a Girona
Una ferida en un xoc a Girona

Una ferida en un xoc a Girona

La víctima va ser traslladada en ambulància a l'hospital Josep Trueta

Girona, reserva espiritual d´occident

Girona, reserva espiritual d´occident

L'afer del cartell del circ Raluy a Girona ens torna als temps de la censura franquista

Girona aportarà diners per arreglar la comporta de la Pilastra de Bescanó

Girona aportarà diners per arreglar la comporta de la Pilastra de Bescanó

L'objectiu és acabar amb les filtracions i poder garantir l'abastiment d'aigua al llarg del...

El repte global del sobreenvelliment

El repte global del sobreenvelliment

L'Auditori de la Coma Cros de Salt ha acollit durant dos dies diferents conferències i tallers,...

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires tindran amb una trentena d´activitats per al públic infantil

Les Fires de Sant Narcís comptaran amb una trentena d'activitats dirigides al públic infantil i...

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

Marc Fernández i Alexandra Prat guanyen el títol New Faces 2016

El premi l'ha atorgat el centre comercial Espai Gironès en el marc de la tercera edició de...

Enllaços recomanats: Premis cinema