-Nen, la policia m'ha dit que a dos quarts de set del matí no es pot jugar, que s'ha de fer quan és de dia.

- Avi, a mi m'han dit els Bombers que sí que puc jugar.

És la conversa d'un avi que es desperta quan sent que el seu nét està jugant molt a primera hora del matí i s'inventa una història per aconseguir dormir.

El doctor en psicologia i neuropsicòleg Álvaro Bilbao va posar aquest exemple per exposar que els humans fem servir la creativitat per intentar seduir. Més que utilitzar la imaginació, l'avi i el nét, de fet, dialoguen buscant expressar les seves emocions i inquietuds, un per voler jugar i l'altre per voler dormir. Bilbao, expert en la plasticitat cerebral i autor de llibres sobre el cervell, va fer, al llarg de la seva conferència, moltes demostracions pràctiques.

El ponent va assegurar que tothom neix amb molt potencial però que al llarg de la vida l'anem perdent. Va animar a «educar» perquè «és ajudar el cervell» i a «conèixer el cervell d'un nen per poder ajudar-lo a conservar el seu potencial creatiu». També va apuntar que els canvis bruscos en la vida, com ara en el món laboral o en el familiar, generen repunts de potencial de creativitat. «Quan hi ha canvis, sorgeixen noves dosis de creativitat», va dir.

«La capacitat de generar idees noves és el motor de la creativitat. Les idees sorgeixen i acaben essent importants després d'un treball», va afirmar. També va exposar que «la creativitat neix sempre de l'observació de l'entorn».