Continua el pols entre Adif i l'Ajuntament de Girona per l'inici de les obres a la llosa del parc Central. La discrepància sobre el pagament del desmuntatge del túnel que uneix l'estació de la Renfe amb la del TAV i la posterior construcció de dues marquesines va pujant de tensió fins al punt que ahir ambdós organismes van enviar dos comunicats contundents en què assenyalaven l'altra part com a culpable del retard.

L'organisme estatal va assegurar que començarà les obres a la zona quan el consistori signi el conveni que recull «el compromís municipal de finançament de la demolició del finger-el túnel- i la seva substitució per una marquesina entre els dos edificis de l'estació».

Des d'Adif es va «urgir» ahir l'Ajuntament a signar aquest conveni per «permetre iniciar de manera immediata les obres de reposició». L'ens va indicar ahir que, en reiterades ocasions, tant el Ministeri de Foment com Adif s'han dirigit a l'Ajuntament «per manifestar la seva voluntat d'escometre les obres del projecte d'urbanització d'aquest sector al més aviat possible», però va reclamar « la necessitat de signar prèviament l'acord amb el consistori que formalitzi aquests compromisos» de finançament municipal. «La ratificació d'aquest document és imprescindible per poder emprendre l'obra», van assenyalar.

Poc després, l'Ajuntament reaccionava. En un comunicat, va exposar que era «inacceptable» el text d'Adif on «es nega a començar les tan esperades obres de reposició del parc Central fins que l'Ajuntament es comprometi a assumir el cost de la demolició del finger que connecta l'estació de l'alta velocitat amb l'estació del tren convencional».

El consistori va indicar que «no accepta les afirmacions que fa Adif en el seu comunicat», i va dir que calia recordar que «l'Estat s'havia compromès a pagar el cost de demolició del finger, mentre que l'Ajuntament s'havia compromès a fer-se càrrec del cost de la construcció de la marquesina que l'ha de substituir».

Per tot plegat, l'alcaldessa de Girona Marta Madrenas ha convocat per avui al matí a tots els portaveus dels grups municipals «per explicar i analitzar la greu situació per a la ciutat que està creant Adif». Durant la reunió es plantejaran les possibles accions a emprendre a partir d'ara. No es descarta algun tipus de demanda judicial.

«Els filisteus de Madrid»

El regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, va escriure dos enigmàtiques piulades, possiblement vinculades a l'enfrontament amb Adif: «He encarregat uns quants exemplars de L'escanya-pobres per enviar a uns quants filisteus de Madrid. Aquells que fan forats i després no els tapen. Aquells que prometen de paraula i després no compleixen. Aquells que abandonen. Filisteu: Persona que no aprecia els més nobles sentiments i aspiracions de la humanitat, que sols té en compte els interessos materials».

Adif ha va adjudicar provisionalment, a falta de ratificació, el projecte d'urbanització del parc Central fa uns mesos amb un pressupost de gairebé 1,7 milions d'euros a l'empresa Copcisa. De forma paral·lela a aquests treballs, Adif ha posat de manifest que farà «la integració de les sortides d'emergència» mitjançant portes enrasades a nivell de superfície després de la solució consensuada amb el consistori.L'Ajuntament havia reclamat reiteradament que les sortides d'emergència no estaven acabades.