L´Ajuntament de Girona ha actuat «intesivament» a la zona dismimuïnt la massa de «combustible», creant una franja de protecció, retirant runes i andròmines, millorant camins i generant espais per permetre el gir de camions de Bombers i ara es preveu iniciar els tràmits per a la delimitació de franges de 30 metres respecte als habitatges en tot el terme municipal.

Demà farà un any que la muntanya de les Pedreres va quedar tenyida de negre. Era una nou incendi en una zona de Girona ja molt castigada per continuats focs, normalment per imprudències. Les flames van calcinar 36 hectàrees a l´entorn dels Polvorins, el Calvari i el Pirulí, afectant diversos habitatges i animals. Un any després la vegetació ha rebrotat amb força. L´Ajuntament ha estan treballant per extremar mesures que evitin que un nou incendi pugui extrendre´s lliurement com ho va fer aquell i que s´acosti a zones habitades.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha remarcat que des d´aleshores, s´ha actuat «de manera intensiva a les Pedreres, especialment, i a tots els sectors que donen a les Gavarres». D´acord amb els Bombers, el Departament d´Interior i l´ADF «s´ha treballat combinant prevenció amb la millora dels requeriments operatius d´extinció, prioritzant la seguretat de les persones». Ha exposat que «el risc de foc sempre hi és, però hem arribat a l´estiu en millors condicions que l´any passat». També ha dit que a les portes d´una onada de calor, cal fer una crida a la població perquè extremi la prudència i segueixi les actualitzacions del Pla Alfa de perill d´incendi».

El representant municipal ha exposat un reguitzell d´actuacions per deixa la zona a punt i ha deixat clar que «durant tot aquest any s´ha treballat de manera coordinada amb els Bombers, «recollint les seves recomanacions i observacions i per millorar la seva operativa d´extinció pel que fa a llocs de pas, punts de gir de camions i zones d´estacionament», entre altres.

Els treballs

Entre les actuacions, ja a l´octubre i novembre del 2015 es van treure 1.744 tones de runa i andròmines. A més, s´han arranjat camins a l´entorn del Calvari i accessos des Sant Daniel i des de Vila-roja i s´han creat trencaaigües. De la mateixa manera, s´ha fet una franja de protecció (2,2 hectàrees) per la prevenció d´incendis, des del cementiri vell de Girona passant pel grup Sant Daniel i fins a l´aparcament de l´avinguda de la Font de la Pólvora.

Sastre també ha assenyalat que s´ha disminuït la massa de combustible en espais connectors de vegetació amb les Gavarres. «S´ha actuat en dos zones per a reduir la capacitat que un incendi de superfície passi a capçades i generi focus secundaris a llarga distància.», ha concretat. També s´han fet tasques de tallada de la vegetació afectada en l´incendi en les parcel·les municipals (més de 27 hectàrres).

Abans de Sant Joan es va segar tota la vegetació perimetral al barri, dins els espais ordinaris de manteniment contractats per l´Ajuntament. Els camps limítrofs al barri estan actius i s´ha segat a principis de juliol. Aquest manteniment aporta un espai de seguretat que fa de barrera.

Accions de futur

De cares a la tardor es preveu contractar els treballs per la tallada de la vegetació afectada en l´incendi forestal en les parcel·les privades (12 hectàrees). També s´està en procés de contractació del projecte executiu d´obertura i manteniment de franges de prevenció d´incendis forestals de tot el terme municipal, document que definirà on i com actuar en detall, després que el Ple del novembre aprovés la delimitació de la franja de 30 metres. Es preveu tenir el document executiu a principis de 2017.

Mentrestant, l´Associació de Veïns de les Pedreres considera que, independentment d´aquests treballs, s´ha entrat en «via morta» pel que fa al Pla Especial. La seva presidenta, Pilar Adroher, recorda que hiha una taula transversal que es reunia periòdicament que darrerament no s´ha convocat. Aquest pla contempla un seguit d´accions socials com el trasllat dels habitants en barraques il·legals a la muntanya a prop de Torre Gironella.