L'actual Pla Director Urbanístic (PDU) de Girona ordena el territori de 14 municipis i es va elaborar l'any 2010. Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat, ha impulsat des de la comissió de política territorial i d'urbanisme de Catalunya l'encàrrec de revisar aquest PDU aprofitant la possible arribada d'Ikea a l'entorn de la capital gironina.

Rull vol que aquesta modificació serveixi per ordenar i planificar adequadament l'entrada d'aquest operador comercial i d'altres implantacions d'activitats econòmiques. El conseller ha instat que el nou pla inclogui un àmbit funcional des d'on es coordinin els cincs ajuntaments més afectats: Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix i Fornells de la Selva.

La revisió del PDU de Girona suposarà bàsicament la creació d'aquest àmbit funcional dels cinc municipis de l'àrea metropolitana gironina des d'on es coordinaran per prendre decisions de planificació i ordenació urbanística. El ajuntaments que participarien d'aquesta coordinació són la mateixa Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix i Fornells de la Selva.

Presència de la multinacional a Catalunya

El conseller ha matisat que no es tracta de crear un organisme nou metropolità sinó de constituir un àmbit funcional amb l'encàrrec en aquests cinc ajuntaments que es coordinin i consensuïn actuacions de planificació territorial. Aquest serà un dels primer objectius de la revisió del PDU. ''La intensitat d'aquest instrument funcional el decidiran els mateixos ajuntaments implicats'', ha reblat el conseller.

Des d'aquest àmbit funcional, aquests cinc ajuntaments podran establir accions de caràcter intermunicipal en aspectes com l'harmonització i la gestió dels equipaments comercials, estratègies de desenvolupament industrials i d'activitat econòmica i els serveis públics. Rull ha volgut destacar que aquesta modificació del PDU es farà amb la implicació i el consens dels agents municipals del territori i no hi haurà cap imposició des de la comissió d'urbanisme de Catalunya, com es va fer en el PDU de l'any 2010.