La Guàrdia Civil ha detingut a Arbúcies a dos germans marroquins de 33 i 22 anys acusats de col·laborar amb una estructura permanent de finançament de l'organització de terrorisme gihadista Dáesh, informa el ministeri de l'Interior.

Tots dos germans, residents a la localitat selvatana des de fa més de 10 anys, han estat detinguts a primera hora d'aquest dimecres on residien en dos pisos dels carrers Germana Assumpta i Segimon Fogueroles. Un d'ells està casat amb una veïna d'Arbúcies, amb qui té dos filles de 8 i 4 anys. Ambdós treballaven en empreses de la zona.

Segons ha explicat l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, "tots dos detinguts feien vida normal". El primer tinent d'alcalde, Jaume Salmerón, ha indicat que "Arbúcies té una comunitat islàmica d'unes 800 o 900 persones. No s'ha de criminalitzar aquest col·lectiu per l'actitud de tans sols dues persones".

Els detinguts han sortit dels habitatges gairebé de forma simultània escortats per agents de la Guàrdia Civil, amb les cares cobertes, i han estat introduïts als cotxes policials. Des d'Arbúcies s'han desplaçat a Santa Coloma de Farners per passar un reconeixement mèdic al CAP del municipi. Després, se'ls ha traslladat a l'Audiència Nacional

Segons ha informat el Ministeri de l'Interior, els dos detinguts, al costat d'una tercera persona -un altre germà que era conductor d'una empresa d'autocars, propietari d'una carniceria al municipi i que es creu mort a Síria- feien arribar els fons als administradors econòmics del grup terrorista Estat Islàmic (també conegut com DAESH) utilitzant la intermediació d'identitats falses atribuïdes als gestors de DAESH.

Els investigadors creuen que aquestes suposades identitats formen part del centre de captació econòmica internacional de DAESH. L'operació està a càrrec del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

La defunció d'un dels germans a Síria, que es va desplaçar a zona de conflicte juntament amb la seva dona i dos fills per integrar-se dins de la militància del grup terrorista EI, no va fer que cessessin les activitats d'enviament de fons des d'Espanya. Els investigadors han constatat que aquesta activitat tenia un caràcter permanent que proporcionava suport financer al grup terrorista.

L'aplicació de la Llei de Prevenció per al Blanqueig de Capitals i del Finançament del Terrorisme ha estat fonamental per a la detecció i recerca de les transferències financeres internacionals que utilitzava la cèl·lula.

Evidències concretes

Aquesta operació, que ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), és la primera a Espanya en la qual es tenen evidències concretes de la finalitat de l'enviament d'aquestes remeses, que demostra que aquests fons eren posats a la disposició de EI per ser utilitzats per l'organització per facilitar els desplaçaments d'operatius per a la seva integració en les files del grup terrorista.

Després de la detenció, els agents han procedit al registre dels domicilis a Arbúcies per obtenir nous elements que permetin un major coneixement de les vinculacions dels detinguts amb els administradors financers de EI i les seves suposades identitats, amb vista a esclarir completament aquestes activitats.

Des de l'elevació al Nivell 4 d'Alerta Antiterrorista (NAA-4) el 26 de juny de 2015, la Guàrdia Civil ha potenciat totes les recerques relacionades amb estructures tant operatives com a logístices de caràcter transnacional. Cal destacar la importància que té la interrupció dels circuits de captació i enviament de gihadistes, així com dels fluxos financers que permeten el manteniment d'estructures i el desenvolupament d'operacions a Europa.