L'Audiència de Girona ha absolt l'acusat d'abusar sexualment d'un nen de 12 anys a Salt (Gironès) i d'exhibir-se davant seu. El processat s'enfrontava a 11 anys de presó per haver fet una fel·lació al menor el juny del 2012 i mantenir relacions amb altres nois en presència seva. La sentència recull que l'acusat convidava joves al seu pis. Però també subratlla que en cap moment s'ha acreditat que els hi fes fel·lacions. El tribunal deixa entreveure que la denúncia va ser fruit del ressentiment que un dels joves tenia cap a l'acusat, "a qui volia veure a la presó perquè es transvestia", i que per això va convèncer el nen perquè s'inventés els abusos. L'Audiència, però, no deixa les coses aquí. Com que durant el judici tres dels joves (entre ells, l'instigador) van canviar el relat que havien donat a la policia i al jutjat, el tribunal ordena ara que s'obri fals testimoni contra ells.

El cas que ara l'Audiència ha sentenciat es remunta al novembre del 2012. Aquell dia, la Policia Local de Salt va anar fins a un edifici del passeig Països Catalans, on vivia l'acusat, perquè havien rebut l'avís d'un veí alertant que hi havia un home amb un ganivet.

Quan hi va arribar la patrulla, però, l'únic que es van trobar va ser un grup de quatre menors. Un d'ells era un nen de 12 anys. La resta, eren joves d'entre 14 i 16. Després que els agents insistissin sobre què feien allà, els menors els hi van relatar que anaven al pis de l'acusat perquè els hi feia "fel·lacions gratis".

El processat, un hondureny que ara té 33 anys, s'enfrontava a una condemna per un delicte d'abús sexual a menor de 13 anys i un altre d'exhibicionisme. Se l'acusava d'haver fet una fel·lació al nen el juny del 2012, i d'haver practicat sexe oral amb els altres tres joves mentre ell era a l'habitació.

Durant el judici, el processat va negar rotundament els fets. Va explicar que els menors eren amics seus, i que anaven al pis per jugar a la consola o bé vendre-li butlletes de loteria del futbol o de l'escola.

El cas va fer un gir copernicà quan va tocar declarar al nen i als altres tres joves. Tant l'un com els altres van desdir-se de tot el què havien explicat a la policia i al jutjat d'instrucció i van negar els abusos.

A presó perquè l'odiava

La sentència deixa entreveure que va ser un dels joves qui va orquestrar-ho tot, perquè volia que l'acusat "entrés a presó perquè l'odiava ja que es transvestia". Per això, aquest noi hauria convençut el nen perquè s'inventés que l'acusat li havia fet una fel·lació.

Per últim, la sentència es fa ressò de la declaració del company de pis del processat. Aquest testimoni va explicar que els menors anaven al domicili i que, "tot i que no li semblava normal que estiguessin allà a les deu de la nit", mai va veure cap mena de comportament sexual".

L'Audiència de Girona conclou que "l'acusació del cas no es pot recolzar enlloc". La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Sonia Losada, subratlla també que "no es pot descartar" que les declaracions que els joves van fer a la fase d'instrucció "es fessin amb ànim espuri, amb la seriosa voluntat de perjudicar l'acusat per la seva condició sexual".

Per tot plegat, la Secció Tercera de l'Audiència de Girona absol l'acusat dels delictes d'abús sexual a menor de 13 anys i exhibicionisme. Ara bé, atenent la petició que va fer la fiscal al final del judici, el tribunal també ordena obrir causa per fals testimoni contra els tres joves que van declarar com a testimonis (entre els quals, l'instigador de la denúncia) per haver reiterat els abusos durant la fase d'instrucció, i després, canviar la versió i negar-los al judici.