El Departament de Salut ha adjudicat per 3,62 milions d'euros (MEUR) les obres d'ampliació de les urgències de l'hospital Josep Trueta. Els treballs, que executarà l'empresa CRC Obras y Servicios SL, començaran a finals d'any i s'allargaran durant 25 mesos. És a dir, que s'enllestiran entre finals del 2018 i principis del 2019. Les obres permetran doblar la superfície del servei, que passaran de tenir 1.200 metres quadrats a ocupar-ne 2.300.

Amb l'ampliació, es passarà dels nou boxs actuals fins a 23 (vuit dels quals podran ser dobles en cas de necessitat), dotze punts d'observació monitorada i quatre d'atenció a pacients crítics. A més, hi haurà també consultes, zones de tractament i una àrea de traumatologia.

La Generalitat va licitar al maig les obres d'ampliació de les urgències del Josep Trueta, i ara el Departament de Salut les ha adjudicades. De les 24 empreses que es van presentar al concurs, la que ha guanyat és CRC Obras y Servicios SL, que farà els treballs per un import total de 3.622.590 euros (IVA inclòs).

L'ampliació de les urgències és una de les assignatures pendents al Trueta. El servei es va posar en servei fa 33 anys i, durant tot aquest temps, només s'hi han fet dues reformes. Actualment disposa de 9 bocs amb una capacitat per a tretze pacients, i ocupa una superfície de 1.200 metres quadrats.

El Departament destaca que els treballs "permetran ampliar notablement" la superfície d'urgències, cosa que repercutirà en una "gran millora" tant per als pacients com per als més de 70 metges i professionals sanitaris que hi treballen. Un cop s'enllesteixin les obres, a finals del 2018 o principis del 2019, el servei passarà a ocupar 2.300 metres quadrats; és a dir, gairebé doblarà la superfície actual.

De nou a 23 boxs

Hi haurà 23 boxs (vuit dels quals es podran convertir en dobles en cas de necessitat), dotze punts d'observació monitorada i quatre punts d'atenció per als pacients crítics. A més, hi haurà cinc consultes específiques per als pacients menys greus, vuit zones de tractament i una altra de traumatologia (amb cinc punts d'atenció) i dues àrees de triatge.Cada dia, les urgències del Trueta reben uns 200 pacients.

O sigui, que al cap de l'any se n'hi atenen uns 73.000. I d'aquests, de mitjana, gairebé un de cada cinc (quasi el 20%) ha d'ingressar a l'hospital Trueta. Part dels pacients atesos vénen d'altres hospitals o CAP de la Regió Sanitària de Girona, que es deriven al Trueta com a centre de referència de la regió.Per fasesEls treballs d'ampliació de les urgències començaran a finals d'any i s'allargaran durant 25 mesos.

Al llarg d'aquest temps, s'haurà de fer compatible l'assistència als pacients amb les obres. Per aquest motiu, els treballs es planificaran per fases.La primera començarà per l'adequació dels espais alliberats amb el trasllat del Laboratori Clínic Territorial al parc hospitalari de Salt (Gironès). Quan aquesta fase estigui acabada, aquí s'hi traslladarà l'activitat d'urgències. D'aquesta manera, es deixarà lliure la zona que actualment ocupa el servei, amb l'objectiu d'adequar-la i completar les altres dues fases que inclouen les obres.