El festival Escape in the Park, que aquest dissabte va portar a Girona dotze hores de música techno a la Devesa, ha reobert el debat sobre els usos que hi ha d'haver al parc. Des del punt de vista de l'organització, el balanç final ha estat positiu, amb 4.000 assistents i amb una jornada que va transcórrer sense cap tipus d'incident. Tot i això, en els dies previs i durant la jornada, alguns veïns de la zona es van queixar per l'elevat soroll.

Ahir, en un escrit, l'associació de veïns Devesa-Güell-Plataforma Salvem la Devesa va insistir que el parc «no és un espai per celebrar esdeveniments d'alta intensitat acústica, horària i multitudinària». Després de recordar la singularitat històrica del parc i de celebrar que l'Ajuntament té la voluntat «d'endreçar» la Devesa i «apropar-lo a la ciutadania» amb un Pla Especial, diuen però que «la nostra principal inquietud són les indefinicions dels usos que s'hi poden dur a terme i que a dia d'avui no estan definits», asseguren.

A més, consideren que «s'ha de preservar l'arbrat i l'hàbitat de la Devesa» i l'Ajuntament, «que ha aprovat plans de gestió, ordenances i normatives», «hauria de vetllar perquè es compleixin». A banda, «som conscients que activitats d'aquesta magnitud, a caua del soroll, són perjudicials per a la resta de la ciutat» i barris del voltant, i es remeten a les queixes d'alguns veïns a les xarxes socials, a la Policia Municipal i a l'Ajuntament.

Per tot plegat, es mostren a favor de «realitzar activitats esportives i culturals en formats compatibles i respectuosos amb la Devesa» i d'apropar el parc «a través d'accions culturals i socials». Alhora, demanen «treballar en un Pla Especial per millorar la Devesa i convertir-la en un parc aprofitable per a tota la ciutadania d'arreu».

Des de l'Ajuntament, el regidor de Cultura, Carles Ribas, va admetre que «el debat amb els veïns l'hem de tenir, però amb serenor i buscant la millora» però, sobre el festival, creu que el debat és si Girona aposta per expandir la seva cultura musical. «Després ja podem discutir horaris i llocs», va dir.

Per Ribas, Girona «ha d'estar oberta a tot tipus de cultura musical» i «si ha de ser un referent en àmbit cultural, ha d'estar oberta i ser atrevida». A parer seu, la ciutat «ha fet un pas endavant i ens ha d'enorgullir» haver rebut artistes de «renom» al festival. A més, va dir que «no s'ha de fer demagògia política» i «no posar en dubte les expressions culturals» i «censurar algunes expressions artístiques i d'altres no». També va destacar que no hi ha hagut incidents i que «ha estat una primera prova d'un festival totalment diferent». «Sempre hi ha coses a millorar però ha posat de manifest la quantitat de gent a la qual agrada aquesta música», sense oblidar «que Girona té l'Eumes» i és una oportunitat per als alumnes «poder-hi actuar».

L'organització vol repetir

Per la seva part, el director d'Electrona, Kim Riera, va destacar que el balanç és bo i s'han complert les expectatives amb l'assistència de 4.000 persones d'arreu però «hi hem perdut diners», va dir. Sobre l'estrella de la jornada, Richie Hawtin, va destacar que «va venir abans i va voltar sol pels carrers i va quedar encantat de la ciutat».

Sobre les queixes pel so, Riera assegura que «tenim tota l'actuació enregistrada i en cap moment s'ha passat -davant la façana més perjudicial- els decibels màxims que marca la llei». A més, «no hi ha hagut cap incident, ha estat modèlic, i m'han arribat a dir que ni la meitat del so que hi ha a les fires». També la Devesa «està ara com estava la setmana passada».

A Riera li agradaria repetir l'any que ve «si tothom hi està d'acord» i voldria dur el DJ Carl Cox. «Hem demostrat que poden venir 4.000 persones el primer any i penso que és un mèrit». Així, veu positiu «que a l'agost es faci una activitat així» i que una ciutat com Girona «no tanqui per vacances». Sobre l'espai, recorda que van plantejar al consistori anar a Fontajau però «hi caben 100.000 persones i, si en poses 4.000, sobren espais per tots costats». Ara bé, «si anem creixent com a festival la intenció potser sí que seria acabar a Fontajau, però es queixaran els veïns d'allà».