El festival de 12 hores reobre el debat sobre els usos a la Devesa

L'Ajuntament defensa que Girona s'ha d'obrir a nous estils musicals i que es parlarà de la ubicació

10.08.2016 | 07:10
El festival va reunir 4.000 assistents al parc de la Devesa.
El festival va reunir 4.000 assistents al parc de la Devesa.

El festival Escape in the Park, que aquest dissabte va portar a Girona dotze hores de música techno a la Devesa, ha reobert el debat sobre els usos que hi ha d'haver al parc. Des del punt de vista de l'organització, el balanç final ha estat positiu, amb 4.000 assistents i amb una jornada que va transcórrer sense cap tipus d'incident. Tot i això, en els dies previs i durant la jornada, alguns veïns de la zona es van queixar per l'elevat soroll.

Ahir, en un escrit, l'associació de veïns Devesa-Güell-Plataforma Salvem la Devesa va insistir que el parc «no és un espai per celebrar esdeveniments d'alta intensitat acústica, horària i multitudinària». Després de recordar la singularitat històrica del parc i de celebrar que l'Ajuntament té la voluntat «d'endreçar» la Devesa i «apropar-lo a la ciutadania» amb un Pla Especial, diuen però que «la nostra principal inquietud són les indefinicions dels usos que s'hi poden dur a terme i que a dia d'avui no estan definits», asseguren.

A més, consideren que «s'ha de preservar l'arbrat i l'hàbitat de la Devesa» i l'Ajuntament, «que ha aprovat plans de gestió, ordenances i normatives», «hauria de vetllar perquè es compleixin». A banda, «som conscients que activitats d'aquesta magnitud, a caua del soroll, són perjudicials per a la resta de la ciutat» i barris del voltant, i es remeten a les queixes d'alguns veïns a les xarxes socials, a la Policia Municipal i a l'Ajuntament.

Per tot plegat, es mostren a favor de «realitzar activitats esportives i culturals en formats compatibles i respectuosos amb la Devesa» i d'apropar el parc «a través d'accions culturals i socials». Alhora, demanen «treballar en un Pla Especial per millorar la Devesa i convertir-la en un parc aprofitable per a tota la ciutadania d'arreu».

Des de l'Ajuntament, el regidor de Cultura, Carles Ribas, va admetre que «el debat amb els veïns l'hem de tenir, però amb serenor i buscant la millora» però, sobre el festival, creu que el debat és si Girona aposta per expandir la seva cultura musical. «Després ja podem discutir horaris i llocs», va dir.

Per Ribas, Girona «ha d'estar oberta a tot tipus de cultura musical» i «si ha de ser un referent en àmbit cultural, ha d'estar oberta i ser atrevida». A parer seu, la ciutat «ha fet un pas endavant i ens ha d'enorgullir» haver rebut artistes de «renom» al festival. A més, va dir que «no s'ha de fer demagògia política» i «no posar en dubte les expressions culturals» i «censurar algunes expressions artístiques i d'altres no». També va destacar que no hi ha hagut incidents i que «ha estat una primera prova d'un festival totalment diferent». «Sempre hi ha coses a millorar però ha posat de manifest la quantitat de gent a la qual agrada aquesta música», sense oblidar «que Girona té l'Eumes» i és una oportunitat per als alumnes «poder-hi actuar».

L'organització vol repetir
Per la seva part, el director d'Electrona, Kim Riera, va destacar que el balanç és bo i s'han complert les expectatives amb l'assistència de 4.000 persones d'arreu però «hi hem perdut diners», va dir. Sobre l'estrella de la jornada, Richie Hawtin, va destacar que «va venir abans i va voltar sol pels carrers i va quedar encantat de la ciutat».

Sobre les queixes pel so, Riera assegura que «tenim tota l'actuació enregistrada i en cap moment s'ha passat -davant la façana més perjudicial- els decibels màxims que marca la llei». A més, «no hi ha hagut cap incident, ha estat modèlic, i m'han arribat a dir que ni la meitat del so que hi ha a les fires». També la Devesa «està ara com estava la setmana passada».

A Riera li agradaria repetir l'any que ve «si tothom hi està d'acord» i voldria dur el DJ Carl Cox. «Hem demostrat que poden venir 4.000 persones el primer any i penso que és un mèrit». Així, veu positiu «que a l'agost es faci una activitat així» i que una ciutat com Girona «no tanqui per vacances». Sobre l'espai, recorda que van plantejar al consistori anar a Fontajau però «hi caben 100.000 persones i, si en poses 4.000, sobren espais per tots costats». Ara bé, «si anem creixent com a festival la intenció potser sí que seria acabar a Fontajau, però es queixaran els veïns d'allà».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Els Marrecs assajen a les escales de la catedral
Els Marrecs assajen a les escales de la catedral

Els Marrecs assajen a les escales de la catedral

La colla castellera tindrà més protagonisme que mai a les Fires de Girona

Els expositors llueixen la seva recuperació i ocupen un 14% més d´espai a la Fira de Mostres

Els expositors llueixen la seva recuperació i ocupen un 14% més d´espai a la Fira de Mostres

El certamen vol atraure més públic jove i comptarà amb una nova zona per potenciar la gastronomia...

Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

L'Ajuntament combinarà el repel·lent biològic amb una tanca electrificada per impedir que entrin a...

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Una taula rodona a la biblioteca Carles Rahola va servir ahir per donar el tret de sortida a les...

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

L'historiador Pere Freixas va presentar ahir el llibre La basílica de Sant Feliu. Primera...

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Veïns de Sant Narcís reclamen a l'Ajuntament que estudiï anar ja al jutjat i aturar, si cal, el...

Enllaços recomanats: Premis cinema