Els centres cívics són de les veïnes i els veïns

15.08.2016 | 07:07

Darrerament ha entrat en el debat públic gironí la qüestió dels centres cívics, la seva gestió i el seu finançament. També la seva relació amb l'entorn, imprescindible per entendre què i com han de ser aquests espais d'activitat i trobada ciutadana.

A ningú se li escapa que Girona té una xarxa de centres cívics reconeguts per tothom, que realitzen una feina ingent a favor de la ciutadania i de l'interès públic. Mereixen especialment un reconeixement els seus responsables i els treballadors i treballadores, que amb un pressupost modest programen i coordinen desenes d'activitats que donen vida als barris i a la seva gent.

Per això ens vam alegrar que la nova regidora delegada es fes la foto sota un titular contundent: «l'Ajuntament vol potenciar la Xarxa de Centres Cívics». Però -això sí- ni un mot sobre el finançament. Per fer números: el pressupost municipal consigna 125.016 € anuals a la Xarxa de Centres Cívics. Si en tenim un total de vuit, això vol dir que de mitjana cada centre cívic rep uns 15.000 € l'any. Una misèria.

Com a comparació, el festival de mapping d'enguany -tres dies de durada- ha costat 130.000 euros a les arques municipals, és a dir, més diners que el conjunt de la Xarxa de Centres Cívics al llarg de tot un any. Tornant al fil, i essent honestos, hem de dir que vam preguntar per escrit a la regidora sobre aquesta qüestió. «Tenim la voluntat i el compromís d'augmentar el curs vinent la partida per potenciar la Xarxa de Centres Cívics», ens va respondre literalment. Sense més concrecions. N'estarem atents.

I finalment, i no per això menys important, el model i la gestió. Malgrat l'escàs finançament i gràcies tant a una ciutadania activa -que proposa i té iniciatives- i a uns treballadors i treballadores incansables, el model actual funciona raonablement bé. Però nosaltres volem fer un pas més. Durant la campanya electoral ens vam comprometre a convertir els centres cívics en ateneus cogestionats pels veïns.

Aquesta és la clau: els centres cívics són del seu barri, de la seva gent, un espai de trobada on es fa visible la idea mateixa -molt republicana- de ciutadania. La gent i les entitats són qui millor coneixen el territori, les seves necessitats, els seus impulsos cívics. Sense tuteles ni dirigismes polítics. Per què no implicar-los directament en la gestió?

Equipament municipal és sinònim d'equipament de la gent, de totes i de tots. Democratitzem l'espai públic i empoderem la ciutadania, també en aquesta qüestió. Apostar de debò per la Xarxa de Centres Cívics no és només un titular, és -o hauria de ser- tot això altre: prioritats encertades de despesa, suport institucional i cogestió ciutadana. Els centres cívics són de les veïnes i els veïns.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Imatge de la fira celebrada a Califòrnia.
Girona es convertirà en capital europea de la bicicleta

Girona es convertirà en capital europea de la bicicleta

La ciutat acollirà al 2017 la Sea Otter Europe, el festival del sector més gran del món, per...

´Cada any em trobo amb clientes que han estat abusades sexualment per Fires´

´Cada any em trobo amb clientes que han estat abusades sexualment per Fires´

La sexologa Marina Castro explica que moltes agressions no es denuncien - Repartirà 10.000...

Salt farà servir feromones de llop per protegir les hortes dels senglars

Salt farà servir feromones de llop per protegir les hortes dels senglars

El sistema es complementarà amb una protecció electrificada

Girona vol que el Circ Raluy retiri un cartell perquè el veu «sexista»

Girona vol que el Circ Raluy retiri un cartell perquè el veu «sexista»

Segons Madrenas, les dues noies que hi apareixen són mostrades «com un producte eròtic»

El Palau de Justícia no tindrà parada de Girocleta

El Palau de Justícia no tindrà parada de Girocleta

El regidor Joan Alcalà ho descarta «a curt termini» perquè la de Miquel de Palol ja està...

Canviar el nom d´un carrer no és tan fàcil

Canviar el nom d´un carrer no és tan fàcil

S'ha fet però es causen maldecaps als veïns

Enllaços recomanats: Premis cinema