Fàtima Portí Sallent, una jove de 36 anys nascuda a Artés i que residia des de feia uns 10 anys a Palafrugell, va morir ahir dimecres en caure d'una alçada d'uns 100 metres quan estava fent la cresta denominada Els quinze gendarmes, que dóna accés al cim del pic de l'Alba, a Benasc, a la província aragonesa d'Osca.

Segons han explicat fonts a Diari de Girona properes a la víctima, Portí anava acompanyada d'un experimentat escalador, que va resultar il·lès. La Guàrdia Civil va destacar que havien rebut l'avís pels volts de les dotze del migdia i els agents dels cossos de rescat van desplaçar un helicòpter a la zona que va haver de fer diverses passades fins que va trobar el cos. Un cop allà no es va poder fer res més que certificar que havia mort.

Per fer el rescat es van activar especialistes del Greim Benasc, de la Unitat Aèria destacada a Benasc i un facultatiu del 061. Van sobrevolar la zona diverses vegades fins que van poder localitzar els dos excursionistes. L´helicòpter va deixar a terra els especialistes de la Guàrdia Civil i el metge, que un cop van arribar on hi havia l´accidentada només van poder confirmar-ne la mort. El cos de la dona va acabar caient d'uns cent metres. Més tard van evacuar del lloc tant el cos de la víctima com el company d'activitat. Un cop a Benasc, la funerària va traslladar el cos al dipòsit municipal.

Efectius del cos de seguretat rescaten el cos de l'excursionista morta. Fotografia: Guàrdia Civil.

Fonts familiars han explicat a aquest diari que Fàtima Portí vivia a Palafrugell des de feia uns deu anys, però que continuava estretament vinculada amb el poble que l'havia vist néixer i créixer, ja que tenia pares, amics i d'altres familiars a Artés. A Palafrugell, on Portí treballava de mestra a l'escola Pi Verd i pertanyia a l'Agrupació Excursionista de Palafrugell, va ser on va néixer la passió pels esports d'aquesta artesenca. Practicava, a banda de l'escalada, «la natació, el trekking, el ciclisme... li encantava la natura i el mar», recorden. Durant els darrers anys, la jove artesenca havia treballat com a mestra interina i havia estat precisament aquest estiu «quan li havien donat la plaça fixa per l'escola on estava».

Portí, que vivia a Palafrugell, deixa pares i dues germanes grans. Aquest matí, dues familiars seves s'han desplaçat fins a Osca per tal d'intentar agilitzar el procediment per traslladar el cos fins a Catalunya.