Una tovalloleta humida necessita sis mesos per desfer-se, sempre que estigui molla i no hi hagi acumulació de més residus. Això fa que, si es llencen pel vàter, triguin molt de temps en desfer-se o, fins i tot, no acabin de desaparèixer mai. L'etiquetatge de moltes marques no concreta aquestes informacions i enganya els ciutadans, que creuen que les poden llençar tranquil·lament pel vàter perquè són biodegradables. Aquest producte és un veritable mal de cap pels responsables de la depuració d'aigua. A la depuradora de Campdorà (que dóna servei a uns 190.000 habitants de nou municipis) es filtren cada mes fins a 7,35 tones de tovalloletes i d'altres elements com tampons, compreses o bastonets de les orelles. Per evitar aquesta situació, l'Ajuntament de Girona ha iniciat una campanya informativa per demanar els ciutadans que no llencin tovalloletes. S'enviarà un tríptic informatiu a totes les llars juntament amb la factura de l'aigua.

L'Ajuntament de Girona ha iniciat una campanya de sensibilització per demanar a la ciutadania que no llenci al vàter ni tovalloletes humides ni tampoc d'altres elements no biodegradables com tampons, compreses, preservatius o bastonets de les orelles. Sota el lema 'El vàter no és una paperera' es vol informar dels problemes que suposa llençar aquests productes per la tassa del vàter. A partir d'aquesta setmana es començarà a enviar juntament amb el rebut de l'aigua un fulletó informatiu on s'alerta dels problemes de les tovalloletes.

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, l'etiquetatge de moltes marques és enganyós. A la majoria de tovalloletes humides es diu que es poden llençar al vàter però, segons alerta el regidor, són productes que triguen molt a desfer-se i que, si s'aboquen de manera generalitzada, comporten greus problemes. Per una banda, poden embussar canonades (públiques i privades), generen problemes a l'hora de fer la depuració d'aigües i obliguen a destinar-hi més esforços i recursos (i això, conseqüentment, encareix el cost de la taxa de residus). Per altra banda, contenen elements químics -com alcohols ,perfums i altres components químics- que són contaminants.

Més de set tones al mes

La depuradora de Campodrà, a Girona, dóna servei a la capital i a vuit poblacions més de l'àrea urbana. En total, depura les aigües d'una població d'unes 190.000 persones. En aquesta instal·lació es filtra l'aigua procedent de les clavegueres per tal de separar tots els elements sòlids que no són biodegradables. Cada mes, arriben a aquesta instal·lació 7,35 tones de productes, bàsicament tovalloletes humides, que s'han de separar i dur fins a l'abocador.

Segons el regidor, des de fa uns quatre o cinc anys la problemàtica generada per les tovalloletes ha anat a més i ha comportat alguns problemes en la xarxa de sanejament. Fins i tot, el passat mes de març van haver de fer una neteja extraordinària al riu, concretament a l'aiguabarreig entre els rius Ter i Onyar, un punt on l'aigua pràcticament no circula.

"La gent ha de tenir clar que no poden llençar ni tovalloletes humides ni d'altres productes al lavabo", ha destacat el regidor. Segons Berloso, hi ha molta gent que no coneix l'abast del problema i culpa les marques de tovalloletes, ja que creu que l'etiquetatge "crea confusió". "Que digui que és biodegradable no vol dir que es pugui llençar al vàter", sentencia.