La ciutat de Salt, amb més de 135.000 persones segons la Policia Municipal i 200.000 segons l'organització, ja ha bategat per reclamar la independència. Just a les 17.14 minuts ha començat l'acte descentralitzat de la Diada d'enguany amb el repic de campanes a la Seu de Lleida per, després de llegir la primera part del manifest, passar el relleu a Berga i arribar el torn a la ciutat gironina, avui la capital de la solidaritat i diversitat catalana. La ciutat ha bategat com mai, amb els milers de punts repartits entre els participants, en un acte multitudinari que ha omplert el passeig dels Països Catalans de veïns vinguts del Gironès, Baix Empordà, Alt Empordà, Selva, Garrotxa i Pla de l'Estany. També s'han omplert alguns dels carrers adjacents.

El conductor de l'acte, Quim Masferrer, ha donat la benvinguda. El músic Gerard Quintana ha estat l'encarregat de llegir el manifest. A continuació les desenes de milers de persones concentrades en els seus respectius trams han seguit les indicacions i han aixecat els punts en el moment indicat. El relleu ha passat a Tarragona, per continuar amb aquesta mobilització única. Després a Tarragona i finalment a Barcelona.

A primera fila, davant els milers de concentrats al llarg del passeig Països Catalans, el president de la Generalitat ha participat per primer cop a l'acte de la Diada impulsat des de la societat civil. Entre les autoritats que flanquejaven Carles Puigdemont a la zona habilitada davant l'escenari hi havia també els consellers de Cultura i Afers Socials, Santi Vila i Dolors Bassa.

Al batec de Salt hi havia més de 60.000 inscrits però, com ja es preveia, la manifestació ha congregat milers de persones més vingudes d'arreu de la demarcació i més enllà.

Les comarques gironines no han fallat a la cita de la Diada i han convertit el passeig dels Països Catalans de Salt en un riuada de samarretes blanques, estelades i punts grocs per reclamar la independència de Catalunya. L'organització preveia una assistència d'unes 60.000 persones comptant que hi hauria inscripcions d'última hora i que alguns participants hi anirien sense registrar-se al web. Finalment, l'afluència ha estat massiva i han més que doblat el nombre de manifestants previstos. En total, la xifra de participació ha estat de més de 135.000 persones, segons dades de la Policia Municipal, i de 200.000 segons l'ANC i Òmnium.

Això ha obligat a "crear" un tram nou al final de tot de l'avinguda, més enllà del límit previst inicialment. "Sabeu on és el pont de l'autopista? Doncs hi ha gent allà, som tants que hem hagut d'allargar 400 metres més la manifestació", ha explicat al públic un cop acabat el batec el presentador de l'acte, l'actor Quim Masferrer. També s'han omplert tots els aparcaments que hi havia previstos a la població i han obert una altra zona habilitada al polígon Torremirona. Un total de 153 busos han arribat a Salt procedents de totes les comarques gironines.

Els manifestants s'han distribuït en sis trams corresponents a les sis comarques gironines: Gironès (tram 21), Selva (tram 22), Alt Empordà (tram 23), Baix Empordà (tram 24), Garrotxa (tram 25) i Pla de l'Estany (tram 26). A la capçalera, just davant l'estació jove de Salt, hi havia el president del Govern, Carles Puigdemont. És el primer president que ha participat a la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC i Òmnium. La seva arribada ha aixecat expectació i moltes persones s'hi han apropat per demanar-li fotografies amb ell.

També a la capçalera, acompanyant Puigdemont, hi ha hagut els consellers Santi Vila i Dolors Bassa, l'adjunt a l'alcaldia de Perpinyà, Brice Lafontaine, l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i nombrosos alcaldes, regidors i dirigents polítics de la demarcació.

República diversa i integradora

Enmig d'un ambient festiu i reivindicatiu, Salt ha començat a bategar en tercer lloc, per darrere de la Seu Vella de Lleida i Berga mentre els castellers han construït el pilar de la diversitat. L'actor Quim Masferrer ha donat pas al cantant Gerard Quintana, que ha estat qui ha llegit part del manifest. "La República catalana estarà a punt per defensar i acollir persones perseguides, exiliades i refugiades", ha llegit Quintana que ha reivindicat així el caràcter solidari i integrador de la societat catalana. "Un món més just on ningú haurà de fugir de casa seva, és el nostre projecte de futur", ha ressaltat.

"Som i serem un poble acollidor. Estem a punt", ha conclòs el manifest just en el moment en que ha començat a sonar la música de la Diada que ha marcat el batec saltenc. Poca estona després, un cop han esclatats els coets, tots els punts de l'Onze de Setembre han bategat alhora i han acabat la jornada reivindicativa amb Els Segadors i clams a favor de la independència.

A Salt també hi ha hagut una nodrida participació de nord-catalans ja que la territorial de l'ANC de la Catalunya del Nord va fer una crida a ser presents al batec de Salt, que ha volgut representar la 'República de la solidaritat i la diversitat'.

Molts repetidors i amb ganes que sigui l´última concentració

La calor no ha fet defallir les ganes de concentrar-se i de reivindicar la voluntat d´un poble que vol ser independent. En les hores prèvies a la mobilització, es respirava un ambient festiu i a mesura que s´ha anat acostant l´hora tothom ha pres posició en un dels sis trams que hi havia previstos.

Molts dels manifestants són repetidors i ja havien assistit a anteriors actes de la Diada organitzats per l´ANC i Òmnium Cultural. "Hem vingut cada any, tenim la tarifa plana", bromejava en Jaume Campolier que ha vingut al tram 26 des de Banyoles. Molt a prop seu, hi havia la Teresa, una veïna de la comarca del Baix Llobregat que estava passant uns dies a Palamós i que no s´ho ha volgut perdre. "Ho hem de fer perquè si no ho fem nosaltres no ens ho farà ningú i si cal un acte multitudinari a Madrid perquè els caigui la bena dels ulls, doncs es fa", ha assenyalat.

Un altre aspecte en què han coincidit molts dels participants és en el desig que aquesta sigui l´última Diada reivindicativa. Així ho ha expressat l´Anna Descalç, que ha vingut des d´Olot amb un grup d'amics. El seu sentiment, ha dit, és que el poble català "no es cansarà de mobilitzar-se fins a aconseguir el país que vol". Ara bé, també espera que aquesta Diada d'avui sigui la definitiva.

Els assistents han posat bona nota a l'organització que ha estat capaç d'absorbir molta més quantitat de gent de la prevista. En Francesc Riera, que ha vingut de Sant Antoni de Calonge, assegurava que el que ha vist avui "ha estat a l´alçada d'altres anys" i que creu que "el procés no té aturador". "És qüestió d'anar passant el temps i avui és una punta més", ha afegit.