Unes 200 persones s'han trobat al Parc Central de Girona per escalfar motors i anar plegats a participar al 'batec' de la Diada, que es fa a la població veïna de Salt. Aquest és un dels actes que Òmnium Cultural i l'ANC -juntament amb entitats de la ciutat i la col·laboració de l'ajuntament- han organitzat per portar gent fins a Salt. La majoria dels participants són famílies, que han aprofitat per fer un pícnic popular i agafar forces per anar a peu a participar al 'batec'. Per amenitzar l'estona, s'han cantat corrandes i també ha actuat la fal·lera gironina que acompanya els participants durant la marxa a peu. També s'han instal·lat dos 'food trucks' que servien menjar. L'activitat ha reunit ciutadans de la capital i també dels pobles del voltant.

Girona ha organitzat diversos actes previs al 'batec' de la Diada que acull Salt. Entre aquests, Òmnium Cultural i l'ANC -en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona i diverses entitats de la ciutat- han fet un pícnic popular al Parc Central per tal de reunir la gent per anar a peu tots junts cap a Salt.

L'activitat ha començat cap a la una del migdia i ha aglutinat unes 200 persones. L'organització havia parat taules, hi havia dos 'food trucks' per comprar menjar i també corrandes per amenitzar l'estona. Entre els assistents destaca la presència de moltes famílies, que han fet parada a Girona abans d'anar a peu fins a Salt. "Hem vingut perquè volem ser independents, hem de lluitar i el dia 11 de setembre és un dia molt especial per als catalans", explica en Miquel Casellas, que ha vingut amb tot una colla de l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC) portant una gran estelada.

Al pícnic popular també s'hi han acostat persones de pobles de l'entorn que han arribat a Girona en tren o autobús. Molts s'han dut el seu menjar i, asseguts a terra, han agafat forces abans d'emprendre la marxa a peu. La Gemma Pla hi ha assistit amb la família i els ha animat a cantar corrandes. "Venim abans per omplir la panxa i agafar força i energia perquè cantarem, per demostrar la força com a poble", ha destacat.

De l'altra banda dels Pirineus també hi ha hagut representació. De fet, el tram 26 de Salt està reservat a la Catalunya del Nord. L'Yves Seguier i la seva dona són occitans i no es perden cap Diada. "Som occitans i ens interessa el català perquè és proper, volem saber què passa a Catalunya on volen una alternativa política als partits tradicionals i volem veure què fan els catalans per aconseguir el seu nou camí", reflexiona.

A quarts de quatre, i després d'escalfar motors amb la música de la fal·lera gironina, totes les persones que s'han concentrat al Parc Central han començat una marxa a peu fins a Salt per participar al 'batec'. Als sis trams de Salt hi ha 60.000 inscrits però l'organització espera molts més participants.