El president Carles Puigdemont va aprofitar la celebració de la Diada per avançar que aprofitarà la qüestió de confiança del 28 de setembre per llançar una última oferta a l'Estat de celebrar un referèndum sobiranista a Catalunya, encara que ja preveu convocar "eleccions constituents" en un any. La roda de premsa amb els corresponsals estrangers a Barcelona va marcar la jornada festiva de la Diada, que va arrencar amb les tradicionals ofrenes florals al monument a Rafael Casanova d'institucions i partits, excepte el PP i Ciutadans, que van celebrar els seus propis actes.

En aquesta el president va revelar un dels principals missatges que llançarà en la qüestió de confiança: "Insistiré a fer una proposta en aquest sentit a la política espanyola". En aquest sentit va afirmar que "si hi ha possibilitats d'utilitzar el referèndum com a mecanisme eficaç i segur perquè la gent decideixi, clar que no està descartat". En tot cas, va insistir que, si no hi ha acord amb l'Estat per celebrar-lo, la "fórmula" prevista és convocar unes eleccions constituents, que serien un "veritable plebiscit de validació" del procés independentista.

El president va manifestar que el seu desig és que, per a la Diada de 2017, ell ja estigui "en funcions" perquè s'hauran convocat eleccions i Catalunya es trobarà en el "trànsit entre la postautonomia i la preindependència". Segons el full de ruta que es va comprometre a desplegar Puigdemont en la seva investidura del passat 10 de gener, el Govern i el Parlament han de deixar-ho tot preparat en 18 mesos -un termini que finalitza a meitat de 2017- per portar Catalunya a les portes de la independència abans que els catalans tornin a pronunciar-se a les urnes.Una vegada el Parlament hagi "validat" les lleis de "desconnexió" amb l'Estat, just abans de les vacances d'estiu de 2017, serà el moment de convocar eleccions a Catalunya per consultar a la ciutadania si subscriu o no la creació d'una "república catalana".

Reaccions a l'anunci

En aquesta línia, el president d'ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va vaticinar que aquesta serà "l'última Diada" abans de la independència. Junqueras també va assegurar que "som els campions mundials de referèndum". D'altra banda, la diputada de la CUP Gabriela Serra va afirmar que "si el president pensa que ho pot aconseguir, que ho aconsegueixi". El problema, va dir, "és que de manera contundent i clara el referèndum s'ha de celebrar dins dels terminis del full de ruta".

L'expresident Artur Mas va dir que respecta "el cent per cent" el full de ruta del seu successor i recordava que "sempre" han volgut un referèndum.