Girona encarrega un estudi que validi descatalogar el garatge Forné

L'Ajuntament ha contractat l'arquitecte Ignacio Paricio perquè faci un informe per 16.000 euros

14.09.2016 | 07:19
Exterior del garatge Forné, al carrer Barcelona.

L'Ajuntament de Girona vol anar amb peus de plom amb la descatalogació del garatge Forné. L'equip de govern ha encarregat a l'arquitecte Ignacio Paricio Ansuategui, per uns 16.000 euros, que estudiï si realment es tracta d'una finca amb prou interès com per mantenir-la protegida, sobretot diversos elements interns, o si està justificat descatalogar-la. El ple del març de 2015 va aprovar iniciar els tràmits de la descatalogació, amb els vots a favor de CiU, el PP i dos regidors no adscrits (Carles Palomares i Carles Bonaventura). El PSC, ara a l'equip de govern, i Glòria Plana (aleshores regidora no adscrita i ara dins del grup de CiU) hi van votar en contra.

Antigament l'edifici era un garatge de la marca Seat a la carretera Barcelona, davant de l'estació de Renfe. Fa anys que està en desús i els seus propietaris tenen un litigi obert amb el consistori, en suspens des d'aquella aprovació del març del 2015, perquè no estan d'acord amb la protecció parcial de la finca, decretada l'any 2008.

Fins ara hi ha hagut diversos informes que han donat versions diferents sobre la protecció de part de la finca. En concret, de la rampa interior en forma de cargol i la façana en forma de mur cortina. L'informe d'un arquitecte contractat pels propietaris, Pere Fina, estimava que la pèrdua de valor de mercat per la catalogació de part de l'edifici és de 8.896.043 euros. Aquesta quantitat era la xifra d'indemnització que demanaven els afectats. Un altre estudi, encarregat per l'Ajuntament a l'empresa Enginereeing Consultancy Group, de l'arquitecte Agustí Obiol, rebaixava aquesta possible quantitat a ni tan sols 8.000 euros. En aquest cas, la reclamació que podrien fer els propietaris no seria en cap cas «significativa» perquè considera que la protecció pràcticament no els perjudicava.

També existia un informe dels serveis tècnics de l'Ajuntament que valoren entre 2,8 i 3,5 milions el solar a preu de mercat actual. Finalment, el despatx d'advocats Garrigues, va fer un dictamen jurídic on proposava diverses eines i mecanismes per poder cercar solucions jurídiques per compensar els propietaris i assenyalava que la catalogació no significava una disminució de l'edificabilitat.

El regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, ha explicat que si l'informe manté la catalogació, i els propietaris mantenen la denúncia, defensaran els interessos de l'Ajuntament als jutjats. I que si es considera que l'adequat és descatalogar-lo, trauran la protecció. «Vista l'experiència del passat -en referència al Xalet Tarrús, on l'Ajuntament va haver d'indemnitzar els propietaris per protegir la finca- volem estar molt segurs del que fem», ha dit, en resposta a a preguntes del regidor d'ERC Martí Terés.

La contractació per fer aquest estudi s'ha fet d'acord amb els propietaris. L'edifici és obra de l'arquitecte Joan Maria de Ribot, executada entre 1956 i 1957. Enmig del litigi, el Col·legi d'Arquitectes va demanar que es conservés l'edifici i s'aprofités com a equipament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

El gegants van ser protagonistes d'una de les prèvies de fires.
Les Fires i Festes de Sant Narcís escalfen motors

Les Fires i Festes de Sant Narcís escalfen motors

Els gegants i la prèvia de la competició entre barris van servir d'avantsala de la festa de la...

La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d´exposició contractada

La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d´exposició contractada

El certamen tindrà 397 estands i entre les novetats inclourà tallers de la UdG i d'emprenedoria...

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

Un projecte per estudiar les vivències a l´antic hospici guanya la beca 8 de març

S'ha atorgat a Céline Xicola i Montserrat Carbonell. La subvenció, de 6.000 euros, busca potenciar...

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

Condemnen a 16 anys i 3 mesos de presó l´assassí de Montse Méndez

La sentència imposa una pena de dos anys de presó al seu company de pis, que va ajudar-lo a...

Ningú no governa el turisme

Ningú no governa el turisme

La jornada «Governar la ciutat amb turisme», celebrada ahir a Girona, conclou que és molt difícil,...

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Successos Un detingut per robar en un pis de Salt

Agents de la policia local de Salt han detingut recentment un jove de 21 anys per la seva...

Enllaços recomanats: Premis cinema