NARCÍS-JORDI ARAGÓ I LA DEVESA

20.09.2016 | 13:31

«Hem de lluitar i treballar en la direcció que la Devesa sigui un motiu d'orgull per a tots i cadascun dels gironins, perquè sigui un espai en el qual gaudim i que puguem ensenyar i presumir del nostre Parc. Això crec que és el que voldria en Narcís-Jordi Aragó»

ENarcís-Jordi Aragó va ser, sens cap mena de dubte, una gironí de soca-rel. D'aquells amb un nom que figurarà durant generacions en la història de Girona. I escric Història amb majúscula perquè era un home que s'estimava cada racó de la nostra ciutat, i naturalment, també de la Devesa. De fet és, fins avui, l'únic gironí que ha escrit un llibre sobre el nostre Parc: La Devesa Paradís perdut, que tothom pot trobar a les biblioteques. A casa tenim el llibre i de tant en tant me'l rellegeixo, i sempre hi trobo matisos d'interès.
Els Col·legis Professionals van fer un treball seriós que el llibre recull molt bé, amb molts detalls de l'entorn del moment social i polític que vivia la Girona dels anys 1974 i següents.
Però avui voldria parlar d'un fet succeït el 3 de desembre del 2010. Els Amics de la Unesco de Girona van organitzar a la Fontana d'Or una taula rodona sobre la Devesa. En Jordi Dalmau em va telefonar per si hi volia participar com a ponent.
El moderador va ésser en Jordi ?Vilamitjana (a.c.s), historiador i periodista. El ponent principal va ser l'Aragó, també hi havia en Ponç Feliu, regidor de l'Ajuntament; Rosa Terradellas, pedagoga; Ignasi Esteve, paisatgista, i jo. En aquella sessió, amb la sala plena de gom a gom, en Jordi Vilamitjana va començar fent la presentació de l'acte i dels ponents de la jornada. Seguidament l'Aragó va prendre el primer la paraula i amb un to mesurat i reposat va començar dient: «Bé, quan em varen convidar a aquesta taula, el primer que vaig pensar va ser, aniré a fer un tomb per la Devesa».
Mentre deia aquestes paraules, es va treure un paper blanc plegat en quatre parts de la butxaca, que va anar desplegantÉ i continuà «he anat a passejar-me per la Devesa i he començat a apuntar en aquest paper les coses que he trobat» (Dissortadament l'acta no va ser enregistrat per recollir amb tota fidelitat les seves paraules, però he parlat amb en Jordi Dalmau i coincidim en els fets i en el text a l'engròs).
Va continuar... «He trobat ganxos de penjadors pel terra, que suposo que provenen dels dies de mercat setmanal, bosses de plàstics,vidres, ampolles, bancs trencats i per terra i així fins unes set o vuit anomalies d'aquesta tipologia» i continuà: «Aquí ja vaig plegar d'apuntar eren massa cosesÉ». I va dir: «Això no m'agrada, demostra una deixadesa» i va concloure amb una frase lapidària: «Si vinguessin a Girona amics meus de fora, que no coneguessin la ciutat, de ben segur que no els portaria a la DevesaÉ em faria vergonya, si hagués d'ensenyar-los el que he vist.»
Seguiren l'ordre de les intervencions, per cert recollides en el Nas de la bruixa del Diari de Girona del cinc de desembre del 2010, i posteriors. Ell va declinar parlar més i va deixar el seu torn de paraula als altres ponents.
Aquesta crítica, com molt bé ha sabut explicar el meu antic professor Sr.Enric Mirambell,quan diu en el seu article dedicat a l'Aragó del passat 25 d'agost del Diari de Girona: «Algú l'ha qualificat com a excessivament crític. Però s'ha de reconèixer que aquest crítica es fonamentava en la seva preocupació pel bé de la ciutat que tant estimava i de la societat de la qual formava part. Si parlava de la Girona grisa i negra era pel seu desig de veure-la resplendent i esponerosa». Quines paraules tan encertades.
Bé, hem de lluitar i treballar en la direcció que la Devesa sigui un motiu d'orgull per a tots i cadascun dels gironins, perquè sigui un espai en el qual gaudim i que puguem ensenyar i presumir del nostre parc. Això crec que és el que voldria en Narcís-Jordi Aragó. Hem perdut un gran gironí. Descansi en pau.
PD: Crec que és mereixedor de sobres que un carrer de la ciutat porti el seu nom, o el d'un passeig de la Devesa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Maria Mercè Roca.
ERC proposa a l'Ajuntament de Girona un govern de concentració amb CiU i la CUP

ERC proposa a l'Ajuntament de Girona un govern de concentració amb CiU i la CUP

Maria Mercè Roca demana a Marta Madrenas que abandoni "la zona de confort" amb el PSC i recorda...

Girona inicia el procés per expropiar vuit finques al barri de Sant Pau

Girona inicia el procés per expropiar vuit finques al barri de Sant Pau

L'actuació urbanística permetrà obrir un nou tram de carrer fins al parc Migdia i aixecar dos...

El PDeCAT manté el pacte amb el PSC a Girona "a l´espera" de què passi al Senat

El PDeCAT manté el pacte amb el PSC a Girona "a l´espera" de què passi al Senat

El partit assegura que "per ara" no vol trencar l'acord amb els socialistes i posa en valor la...

Un incendi en un quadre elèctric acaba amb una canonada rebentada a Girona

Un incendi en un quadre elèctric acaba amb una canonada rebentada a Girona

Cap persona ha resultat ferida però l'edifici s'ha quedat sense els serveis bàsics

Les Fires i Festes de Sant Narcís escalfen motors

Les Fires i Festes de Sant Narcís escalfen motors

Els gegants i la prèvia de la competició entre barris van servir d'avantsala de la festa de la...

La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d´exposició contractada

La Fira de Mostres creix un 8% en superfície d´exposició contractada

El certamen tindrà 397 estands i entre les novetats inclourà tallers de la UdG i d'emprenedoria...

Enllaços recomanats: Premis cinema