Molt més que un Ikea a Salt

La proposta de desenvolupament del sector sud inclou també reserva per a un nou hospital i centres escolars

18.09.2016 | 08:54

CONSULTA SOBRE EL SECTOR SUD El 24 de setembre, els veïns de Salt decidiran si estan a favor de la proposta de desenvolupament del sector sud que fa l'Ajuntament. A la pràctica, es tracta de demanar a la població si vol que s'instal·li un Ikea al poble, tot i que també s'inclou una reserva per dur l'hospital Trueta, fer la facultat de medicina, centres educatius i pisos. Però encara que surti el "sí", el camí no serà curt ni fàcil.

No tot s'acaba en l'Ikea. Malgrat que la possibilitat que la multinacional del moble s'instal·li a Salt és el quid de la consulta que es farà el dia 24, la proposta de l'Ajuntament per al desenvolupament del sector sud inclou altres aspectes. Per una banda, incorpora una reserva de terrenys perquè, si la Generalitat decideix finalment construir un nou hospital Josep Trueta -cosa que, ara mateix, no sembla gaire probable- pugui fer-ho a Salt, tot reservant també terrenys per poder ubicar la facultat de Medicina al costat.

A més, també es planteja una reserva de terrenys per a una nova escola i un nou institut, així com un nou sector comercial i industrial. A més, el desenvolupament del sector obliga, per llei, a preveure nous habitatges, tot i que l'Ajuntament ja ha dit que procurarà que siguin els mínims possibles. En un municipi on la petjada de la bombolla immobiliària encara és evident en forma de "blocs fantasma", ningú té especial interès a construir-hi.

El sector sud de Salt és la darrera gran zona que queda per desenvolupar al poble. És en aquests terrenys, al límit amb Vilablareix, prop de l'Espai Gironès i al costat de l'accés a l'autopista, on des de fa anys s'especula que podria ubicar-s'hi un Ikea. De fet, l'empresa de mobles sueca ha dit en reiterades ocasions que té interès per implantar-se a la província de Girona, i malgrat que els contactes s'han fet de forma discreta, hi ha hagut nombroses negociacions amb l'Ajuntament per establir-se en aquesta àrea.

Fins ara, però, hi havia hagut un escull pràcticament insalvable: la normativa catalana impedeix construir grans establiments comercials en localitats que no siguin capital de comarca o comptin amb més de 50.000 habitants. Davant d'això, Girona també va posar sobre la taula uns terrenys situats a la zona de Domeny, a la sortida de l'autopista Girona Oest, així com altres poblacions de l'àrea metropolitana gironina, com Sarrià de Ter o Fornells de la Selva. De fet, fins i tot es va arribar a parlar de Figueres, des d'on es podrien atraure compradors de la Catalunya del Nord.

Salt, però, ha lluitat per fer prevaldre la seva condició de favorita i ha aconseguit tirar endavant la trama urbana consolidada (TUC) de l'àrea urbana de Girona, una figura que inclou la capital, Salt, Sarrià, Vilablareix i Fornells de la Selva i que obre la porta a la instal·lació d'Ikea als municipis de l'àrea urbana, tot i que li caldria el vistiplau d'almenys tres de les altres localitats. Després d'algunes retiències, sobretot per part de Girona, tots els ajuntaments implicats van acabar aprovant la TUC i Urbanisme li va donar el vistiplau definitiu el mes de juliol passat.

Traçar les línies mestres

Per tant, ara que legalment Ikea té via lliure per instal·lar-se -si encara ho desitja- a la vila, el següent pas ha de ser el desenvolupament urbanístic del sector. Amb la consulta, l'Ajuntament vol traçar-ne les línies mestres, tot i que encara quedarà molt a fer. Encara que sortís el "sí" a la consulta, l'Ikea no estaria construït l'endemà. Ni probablement al cap d'un any ni dos. Caldria aprovar els plans específics, urbanitzar la zona, facilitar accessos i que els propietaris dels terrenys arribessin a un acord econòmic amb la companyia per a la compravenda dels terrenys. Es tractaria, doncs, d'una aposta a llarg termini.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

La llúdriga a l'Onyar
Un somni fet realitat

Un somni fet realitat

Fa una bona colla d´anys vaig tenir la sort de participar activament en el Projecte Llúdriga,...

Un alumne de l´Institut Carles Rahola, ingressat al Trueta per una malaltia meningocòccica

Un alumne de l´Institut Carles Rahola, ingressat al Trueta per una malaltia meningocòccica

Salut assegura que és un cas aïllat però la família i els companys de classe hauran de prendre...

Girona començarà a principis d´abril la recollida porta a porta a Sant Daniel

Girona començarà a principis d´abril la recollida porta a porta a Sant Daniel

Els cubells es podran deixar al carrer a les vuit del vespre i es recolliran a partir de les nou ·...

Instal·laran bústies per denunciar casos de racisme

Instal·laran bústies per denunciar casos de racisme

L'Espai Antirracista Salt-Girona va presentar ahir la campanya «Bústia de Denúncies», que...

Una llúdriga remunta el riu Onyar i es passeja pel centre de Girona a ple dia

Una llúdriga remunta el riu Onyar i es passeja pel centre de Girona a ple dia

Els experts titllen la presència de l´animal al mig de la ciutat d´«històrica» i remarquen que és...

Condemnen un noi que feia classes a 13 anys i mig de presó per abusos sexuals a menors

Condemnen un noi que feia classes a 13 anys i mig de presó per abusos sexuals a menors

L'home estava a la mateixa comunitat religiosa de les víctimes, cosa que va aprofitar per fer...

Enllaços recomanats: Premis cinema