Molt més que un Ikea a Salt

La proposta de desenvolupament del sector sud inclou també reserva per a un nou hospital i centres escolars

18.09.2016 | 08:54

CONSULTA SOBRE EL SECTOR SUD El 24 de setembre, els veïns de Salt decidiran si estan a favor de la proposta de desenvolupament del sector sud que fa l'Ajuntament. A la pràctica, es tracta de demanar a la població si vol que s'instal·li un Ikea al poble, tot i que també s'inclou una reserva per dur l'hospital Trueta, fer la facultat de medicina, centres educatius i pisos. Però encara que surti el "sí", el camí no serà curt ni fàcil.

No tot s'acaba en l'Ikea. Malgrat que la possibilitat que la multinacional del moble s'instal·li a Salt és el quid de la consulta que es farà el dia 24, la proposta de l'Ajuntament per al desenvolupament del sector sud inclou altres aspectes. Per una banda, incorpora una reserva de terrenys perquè, si la Generalitat decideix finalment construir un nou hospital Josep Trueta -cosa que, ara mateix, no sembla gaire probable- pugui fer-ho a Salt, tot reservant també terrenys per poder ubicar la facultat de Medicina al costat.

A més, també es planteja una reserva de terrenys per a una nova escola i un nou institut, així com un nou sector comercial i industrial. A més, el desenvolupament del sector obliga, per llei, a preveure nous habitatges, tot i que l'Ajuntament ja ha dit que procurarà que siguin els mínims possibles. En un municipi on la petjada de la bombolla immobiliària encara és evident en forma de "blocs fantasma", ningú té especial interès a construir-hi.

El sector sud de Salt és la darrera gran zona que queda per desenvolupar al poble. És en aquests terrenys, al límit amb Vilablareix, prop de l'Espai Gironès i al costat de l'accés a l'autopista, on des de fa anys s'especula que podria ubicar-s'hi un Ikea. De fet, l'empresa de mobles sueca ha dit en reiterades ocasions que té interès per implantar-se a la província de Girona, i malgrat que els contactes s'han fet de forma discreta, hi ha hagut nombroses negociacions amb l'Ajuntament per establir-se en aquesta àrea.

Fins ara, però, hi havia hagut un escull pràcticament insalvable: la normativa catalana impedeix construir grans establiments comercials en localitats que no siguin capital de comarca o comptin amb més de 50.000 habitants. Davant d'això, Girona també va posar sobre la taula uns terrenys situats a la zona de Domeny, a la sortida de l'autopista Girona Oest, així com altres poblacions de l'àrea metropolitana gironina, com Sarrià de Ter o Fornells de la Selva. De fet, fins i tot es va arribar a parlar de Figueres, des d'on es podrien atraure compradors de la Catalunya del Nord.

Salt, però, ha lluitat per fer prevaldre la seva condició de favorita i ha aconseguit tirar endavant la trama urbana consolidada (TUC) de l'àrea urbana de Girona, una figura que inclou la capital, Salt, Sarrià, Vilablareix i Fornells de la Selva i que obre la porta a la instal·lació d'Ikea als municipis de l'àrea urbana, tot i que li caldria el vistiplau d'almenys tres de les altres localitats. Després d'algunes retiències, sobretot per part de Girona, tots els ajuntaments implicats van acabar aprovant la TUC i Urbanisme li va donar el vistiplau definitiu el mes de juliol passat.

Traçar les línies mestres

Per tant, ara que legalment Ikea té via lliure per instal·lar-se -si encara ho desitja- a la vila, el següent pas ha de ser el desenvolupament urbanístic del sector. Amb la consulta, l'Ajuntament vol traçar-ne les línies mestres, tot i que encara quedarà molt a fer. Encara que sortís el "sí" a la consulta, l'Ikea no estaria construït l'endemà. Ni probablement al cap d'un any ni dos. Caldria aprovar els plans específics, urbanitzar la zona, facilitar accessos i que els propietaris dels terrenys arribessin a un acord econòmic amb la companyia per a la compravenda dels terrenys. Es tractaria, doncs, d'una aposta a llarg termini.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Aparador esportiu al Palau de Fires
Aparador esportiu al Palau de Fires

Aparador esportiu al Palau de Fires

Avui hi haurà una cursa amb més de 200 inscrits i les ponències de Xevi Verdaguer i Núria Picas,...

Denuncien un noi per disparar contra cases de Sant Narcís amb una escopeta

Denuncien un noi per disparar contra cases de Sant Narcís amb una escopeta

Els Mossos d'Esquadra han denunciat recentment un noi de 20 anys i veí de Girona per provocar...

Girona plantarà 322 arbres en onze barris al llarg d´aquest hivern

Girona plantarà 322 arbres en onze barris al llarg d´aquest hivern

El cost de la plantació és de 25.000 euros i s'ha previst una segona actuació l'any vinent amb 293...

Polèmica al Barri Vell per la possible supressió d´un aparcament per a veïns

Polèmica al Barri Vell per la possible supressió d´un aparcament per a veïns

La proposta municipal estudia eliminar l'estacionament a la plaça Sant Domènec

Marc Lamuà relleva Juli Fernández com a primer secretari del PSC a les comarques de Girona

Marc Lamuà relleva Juli Fernández com a primer secretari del PSC a les comarques de Girona

No hi ha hagut sorpreses i la candidatura del diputat al Congrés ha estat avalada per unanimitat

Denuncien un gironí per disparar a casa els veïns amb una escopeta de balins

Denuncien un gironí per disparar a casa els veïns amb una escopeta de balins

El noi tenia una arsenal d´aire comprimit i munició a casa de la seva àvia, a l'avinguda de Sant...

Enllaços recomanats: Premis cinema