El grup municipal d´ERC-MES a l´Ajuntament de Girona s´ha pronunciat avui sobre l´esborrany del nou Reglament Orgànic Municipal (ROM), en el qual hi ha treballat l´equip de govern i que es portarà a Ple properament. Maria Mercè Roca ha denunciat que es tracta d´un articulat que «limita la participació de persones, entitats i grups polítics» i ha anunciat que el seu grup confeccionarà també propostes de millora.

Participació limitada

L´esborrany del nou ROM conté alguns elements com, per exemple, el fixament d´un límit de precs i preguntes per grup o de presentació de mocions, entre d´altres, tal avança en l'edició d'avui Diari de Girona. Per Roca, aquest articulat «contribueix a buidar de contingut polític el Ple municipal» i l´acosta, segons la portaveu d´ERC-MES, «a un model de sessions plenàries orientades al simple tràmit burocràtic». També ha denunciat el manteniment d´algun precepte com ara la obligació, per a les associacions de la ciutat, de registrar les seves propostes de moció amb un mes d´antelació. "Aquesta mesura limita seriosament la capacitat d´acció de les entitats", ha afirmat Roca.

Fidelitat a la Constitució

La coalició ha alertat del redactat del ROM en relació al jurament del càrrec, on es prohibirà tota fórmula que buidi o limiti el contingut de la Constitució. Aquest fet podria impedir que els regidors i regidores sobiranistes prometin el càrrec amb la fórmula proposada per l´AMI, fet que Roca ha valorat com a «inversemblant en una ciutat majoritàriament independentista». En aquest sentit, la portaveu d´ERC-MES ha declarat que «esperem que sigui un error», doncs «no entendríem que un govern comandat pel PDC, amb el qual compartim objectius nacionals, porti a aprovació aquest redactat».

Propostes de millora

Maria Mercè Roca ha explicat que el seu grup porta temps treballant en el nou ROM, amb l´objectiu que sigui un instrument «àgil i eficaç per a l´administració municipal, participatiu pels ciutadans i útil per a la gestió pública». La coalició ha preferit no desvetllar encara la concreció d´aquests principis, que vol treballar millor, i alhora, «respectar els temps institucionals». En aquest sentit, s´ha referit a que la proposta encara no ha estat encara enviada als grups com a text pendent d´aprovació, sinó com a esborrany de treball. «El text no és una progressió sinó una regressió", ha conclòs Roca, «per tant, esperem que aquest procés previ de treball el millori substancialment».