L'Ajuntament de Salt aprova la liberalització dels serveis funeraris

L'objectiu del govern és que petites empreses puguin operar al poble amb preus més barats

26.09.2016 | 07:12
El tanatori de Salt, en una imatge d´arxiu.

El ple de Salt va aprovar ahir la liberalització dels serveis funeraris, tot flexibilitzant les condicions que han de complir les empreses que vulguin oferir aquest tipus de serveis al municipi. L'objectiu de l'equip de govern (ERC i IpS-CUP) és que petites empreses puguin operar a la vila i oferir serveis a preus més reduïts que els actuals. Tanmateix, CiU, a l'oposició, va alertar que les condicions s'han rebaixat tant que es pot posar en perill la qualitat del servei.
La modificació de l'ordenança dels serveis funeraris per a facilitar que més empreses puguin treballar a la vila va comptar amb el vot a favor d'ERC, IpS-CUP, Canviem Salt, Ciutadans i PSC, mentre que PxC i CiU es van abstenir. La nova normativa, que compta amb el vistiplau de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), permetrà ara que els operadors que treballin a Salt no estiguin obligats a oferir el servei de tanatori, i també s'ha eliminat l'obligatorietat de tenir un mínim de capital i experiència. A més, les empreses establertes a Salt hauran de disposar d'autorització municipal, però també podran prestar serveis funeraris empreses d'altres pobles sempre que comptin amb el permís dels seus respectius ajuntaments.
D'altra banda, la prestació forçosa de serveis -és a dir, els enterraments de persones que, previ informe de Serveis Socials, queda demostrat que no tenen prou recursos- s'exigirà només a les empreses que tinguin seu a Salt, igual que la fiança. A més, com que el tanatori no és obligatori, els requisits de les empreses s'han reduït a tenir el material suficient per a cobrir les defuncions del municipi. En aquest sentit, tampoc es podrà obligar a l'empresa que sí que té tanatori a cedir-lo a les que no en tinguin. Com a molt, es podrà facilitar que arribin a acords.
Amb tot plegat, l'Ajuntament de Salt vol facilitar que petites empreses funeràries es puguin establir al municipi i oferir serveis a preus més competitius que els actuals. La regidora de Salut, Isabel Alberch (ERC), ha explicat que no tenen cap queixa de l'empresa que actualment cobreix el servei, Mémora, però que creuen que cal més competència i un ventall més ampli de preus, especialment en una localitat com Salt, on hi ha unes necessitats socials molt grans. Ara fa uns mesos, Mémora i el consistori van pactar uns enterraments un 32% més barats per als enterraments més bàsics, per tal de fer-los assequibles per a tothom.
Des de l'oposició, Jaume Torramadé (CiU) va qüestionar la proposta tot argumentant que els nous requisits són tan mínims que poden posar en perill la qualitat del servei. En aquest sentit, va recordar el que va passar fa uns anys amb el cementiri, quan va guanyar el concurs una empresa que complia els requisits però que no estava especialitzada en aquest sector.
D'altra banda, Torramadé va alertar que les empreses poden tenir la temptació d'ubicar-se en altres municipis i operar a Salt per tal d'estalviar-se la prestació forçosa. Torramadé no va dubtar que la nova normativa s'adapti a la llei i a les directrius de l'ACCO, però va advertir que «no s'ajusta a la realitat del municipi».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

El doctor Jordi Sitjà inaugurarà a Girona el I Congrés de Marxa Nòrdica de l´Estat

El doctor Jordi Sitjà inaugurarà a Girona el I Congrés de Marxa Nòrdica de l´Estat

El congrés, impulsat per Nòrdic Walking Girona, celebra els 20 anys de la marxa nòrdica i accepta...

Pere Ordis serà el pendonista d´honor dels Manaies aquesta Setmana Santa

Pere Ordis serà el pendonista d´honor dels Manaies aquesta Setmana Santa

Ha format part de diverses juntes directives i durant molts anys va ser el vocal de la cavalcada...

Canvien de lloc la font de les foques de Marquès de Camps

Canvien de lloc la font de les foques de Marquès de Camps

Les obres del carril bici del carrer Santa Eugènia ha comportat el trasllat de la font de les...

Localitzen l´home que posava filferros entre els arbres a tocar del camí dels Àngels

Localitzen l´home que posava filferros entre els arbres a tocar del camí dels Àngels

?Ha declarat a la Policia Municipal que té un conflicte amb el veí sobre la delimitació de la...

El judici de les campanes de la Catedral es farà el 16 de març

El judici de les campanes de la Catedral es farà el 16 de març

El conflicte va començar a principis del gener de l´any passat i va acabar al jutjat per manca...

Enllaços recomanats: Premis cinema