L'Ajuntament de Salt aprova la liberalització dels serveis funeraris

L'objectiu del govern és que petites empreses puguin operar al poble amb preus més barats

26.09.2016 | 07:12
El tanatori de Salt, en una imatge d´arxiu.
El tanatori de Salt, en una imatge d´arxiu.

El ple de Salt va aprovar ahir la liberalització dels serveis funeraris, tot flexibilitzant les condicions que han de complir les empreses que vulguin oferir aquest tipus de serveis al municipi. L'objectiu de l'equip de govern (ERC i IpS-CUP) és que petites empreses puguin operar a la vila i oferir serveis a preus més reduïts que els actuals. Tanmateix, CiU, a l'oposició, va alertar que les condicions s'han rebaixat tant que es pot posar en perill la qualitat del servei.
La modificació de l'ordenança dels serveis funeraris per a facilitar que més empreses puguin treballar a la vila va comptar amb el vot a favor d'ERC, IpS-CUP, Canviem Salt, Ciutadans i PSC, mentre que PxC i CiU es van abstenir. La nova normativa, que compta amb el vistiplau de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), permetrà ara que els operadors que treballin a Salt no estiguin obligats a oferir el servei de tanatori, i també s'ha eliminat l'obligatorietat de tenir un mínim de capital i experiència. A més, les empreses establertes a Salt hauran de disposar d'autorització municipal, però també podran prestar serveis funeraris empreses d'altres pobles sempre que comptin amb el permís dels seus respectius ajuntaments.
D'altra banda, la prestació forçosa de serveis -és a dir, els enterraments de persones que, previ informe de Serveis Socials, queda demostrat que no tenen prou recursos- s'exigirà només a les empreses que tinguin seu a Salt, igual que la fiança. A més, com que el tanatori no és obligatori, els requisits de les empreses s'han reduït a tenir el material suficient per a cobrir les defuncions del municipi. En aquest sentit, tampoc es podrà obligar a l'empresa que sí que té tanatori a cedir-lo a les que no en tinguin. Com a molt, es podrà facilitar que arribin a acords.
Amb tot plegat, l'Ajuntament de Salt vol facilitar que petites empreses funeràries es puguin establir al municipi i oferir serveis a preus més competitius que els actuals. La regidora de Salut, Isabel Alberch (ERC), ha explicat que no tenen cap queixa de l'empresa que actualment cobreix el servei, Mémora, però que creuen que cal més competència i un ventall més ampli de preus, especialment en una localitat com Salt, on hi ha unes necessitats socials molt grans. Ara fa uns mesos, Mémora i el consistori van pactar uns enterraments un 32% més barats per als enterraments més bàsics, per tal de fer-los assequibles per a tothom.
Des de l'oposició, Jaume Torramadé (CiU) va qüestionar la proposta tot argumentant que els nous requisits són tan mínims que poden posar en perill la qualitat del servei. En aquest sentit, va recordar el que va passar fa uns anys amb el cementiri, quan va guanyar el concurs una empresa que complia els requisits però que no estava especialitzada en aquest sector.
D'altra banda, Torramadé va alertar que les empreses poden tenir la temptació d'ubicar-se en altres municipis i operar a Salt per tal d'estalviar-se la prestació forçosa. Torramadé no va dubtar que la nova normativa s'adapti a la llei i a les directrius de l'ACCO, però va advertir que «no s'ajusta a la realitat del municipi».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Els crespons negres decoren l'entorn del parc Central.
Els Pastorets de St. Narcís penjaran els crespons del desembre al parc Central

Els Pastorets de St. Narcís penjaran els crespons del desembre al parc Central

L'acció es portarà a terme el proper dia 18 després de la funció del grup prevista al teatre del...

Els veïns de Palau reclamen policia de barri a l´Ajuntament

Els veïns de Palau reclamen policia de barri a l´Ajuntament

L'associació es reunirà el proper 15 de desembre amb la regidora de Seguretat, Sílvia Paneque, per...

Absolen un home que va ocupar un pis de Salt perquè està en estat precari

Absolen un home que va ocupar un pis de Salt perquè està en estat precari

El banc se n'havia desentès - El denunciat s'enfrontava a una multa de 2.700 euros i a què el...

Veïns de la Creu de Palau volen muntar patrulles perquè hi ha «molts robatoris»

Veïns de la Creu de Palau volen muntar patrulles perquè hi ha «molts robatoris»

Asseguren que des de finals d´agost els habitatges de la zona estan patint els cops dels lladres i...

L´exregidor del PP Carles Palomares es fa militant del Partit Demòcrata Català

L´exregidor del PP Carles Palomares es fa militant del Partit Demòcrata Català

Se sent espanyol però assegura que s'ha de canviar el model de gestió de Catalunya i que l'única...

Batejaran els carrers de Germans Sàbat, Pont Major, Girona per Girona i Vila-roja

Batejaran els carrers de Germans Sàbat, Pont Major, Girona per Girona i Vila-roja

Es permetran algunes excepcions en la norma que diu que han de passar cinc anys des de la mort...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Enllaços recomanats: Premis cinema