ERC i CUP critiquen que el nou ROM els mani ser fidels a la Constitució

Les dues formacions de l'oposició es queixen que el nou text vulgui limitar-los les mocions i les preguntes al ple

26.09.2016 | 07:12

La proposta del nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) que ha plantejat l'equip de govern de Girona no ha agradat als dos principals grups de l'oposició, ERC- MES? i la CUP- Crida per Girona. Ambdues formacions van criticar l'alctual esbós del govern local. Un dels recels és sobre el procés per jurar el càrrec com a regidors, amb una fórmula que ahir va avançar Diari de Girona i que vol garantir que els regidors no puguin esquivar ser fidels a la Constitució quan prometin el càrrec. En concret parla d'impedir frases que buidin de contingut la promesa a la Carta Magna.
Esquerra va alertar que aquest fet podria impedir que els regidors i regidores sobiranistes prometin el càrrec amb la fórmula proposada per l'AMI, fet que la portaveu republicana, Maria Mercè Roca, va valorar com a «inversemblant en una ciutat majoritàriament independentista». En aquest sentit, la portaveu d'ERC-MES va declarar que «esperem que sigui un error», ja que «no entendríem que un govern comandat pel PDC, amb el qual compartim objectius nacionals, porti a aprovació aquest redactat».
Pel que fa a la CUP, van lamentar que el nou ROM s'aferri a la «legalitat espanyola i a la Constitució». La CUP es va queixar del text del govern local, que consideren que conté expressions més pròpies dels anys vuitanta o noranta que del 2017 o del 2020 i més tenint en compte que s'ha iniciat un procés per assolir la independència de Catalunya. Els cupaires reclamen la retirada de les referències a la Constitució i la legislació espanyola sempre que «no sigui imprescindible». «La majoria de gironins hem demostrat molts cops que aquesta Constitució i aquestes lleis no ens representen», va dir el regidor Lluc Salellas.

La participació als plens
Respecte a altres punts del document, ERC va assenyalar que el ROM té un articulat que «limita la participació de persones, entitats i grups polítics» i va anunciar que el seu grup confeccionarà també propostes de millora. L'esborrany del nou Reglament Orgànic conté alguns elements com, per exemple, el fixament d'un límit de dos precs i deu preguntes per grup o de presentació de dues mocions, entre d'altres.
Per Roca, aquest articulat «contribueix a buidar de contingut polític el Ple municipal» i l'acosta, segons la portaveu «a un model de sessions plenàries orientades al simple tràmit burocràtic». També va denunciar el manteniment d'algun precepte com ara l'obligació, per a les associacions de la ciutat, de registrar les seves propostes de moció amb un mes d'antelació. «Aquesta mesura limita seriosament la capacitat d'acció de les entitats», va afirmar Roca.
Mentrestant, la CUP tampoc troba normal que es vulgui limitar el nombre de mocions, precs i preguntes durant el ple. La regidora Laia Pèlach va indicar que «si el problema és la durada dels plens, se'n poden fer més o mirar com es pot resoldre, però no limitar l'oposició».
La formació ha presentat un centenar de proposta per millorar el nou ROM. Per exemple, impulsar els plens descentralitzats, eliminar la figura de la vicealcaldia o dues opcions innovadores. Per una banda fer que la ciutadania o les entitats puguin plantejar una moció de confiança (aconseguit un determinat nombre de suports o signatures) o que puguin sol·licitar la compareixença d'un regidor al ple per demanar explicacions.
També es demana la creació d'un codi ètic per als regidors, un comitè d'ètica de la Policia Municipal, deixar més clar i concret el sistema de cobrament de dietes i garantir i establir el català com a llengua de l'Ajuntament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Què fer aquest dissabte a les Fires de Girona
Què fer aquest dissabte a les Fires de Girona

Què fer aquest dissabte a les Fires de Girona

Hi ha programades desenes d'activitats per a tots els públics: cercaviles, concerts, visites...

Treuen quinze places d´aparcament per acabar el carril bici al Trueta

Treuen quinze places d´aparcament per acabar el carril bici al Trueta

Les obres del tram de carril bici davant de l'hospital Josep Truerta comporten l'eliminació...

Girona adjudica la segona fase de les obres de la plaça del Pallol

Girona adjudica la segona fase de les obres de la plaça del Pallol

Els treballs aniran a càrrec de l'empresa Salvador Serra i tindran un termini d'execució de tres...

Girona destina uns 25.000 euros més a la il·luminació de Nadal

Girona destina uns 25.000 euros més a la il·luminació de Nadal

Enguany la quantitat s'aproxima als 150.000 euros per poder arribar a més barris

Salt aprova una moció per incorporar clàusules socials en la contractació pública

Salt aprova una moció per incorporar clàusules socials en la contractació pública

L'Ajuntament de Salt va aprovar en el ple de dilluns una moció per a la incorporació de clàusules...

L´escola d´Adults programa 40 actes per celebrar el seu 40è aniversari

L´escola d´Adults programa 40 actes per celebrar el seu 40è aniversari

El centre espera que les activitats ajudin a fer «visible» la seva tasca, que creuen que no es difon

Enllaços recomanats: Premis cinema