La UdG acusa el govern espanyol de suspendre "per motius polítics" un congrés internacional

El Ministeri de Justícia nega "taxativament" l'acusació i assegura que des del febrer ningú els havia contactat per tirar endavant la iniciativa

23.09.2016 | 14:50
Sergi Bonet, rector de la UdG
Sergi Bonet, rector de la UdG

La Universitat de Girona ha acusat el govern espanyol de suspendre "per motius polítics" la segona edició del Congrés Bianual de Seguretat Jurídica que s'havia de fer a Girona del 10 al 12 d'octubre i que ja s'havia presentat públicament. El rector, Sergi Bonet, assegura que el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, li va expressar personalment els seus recels i ho atribuïa a la situació política entre Catalunya i l'Estat. Fonts del ministeri neguen taxativament aquesta acusació i asseguren que des del febrer –quan es va presentar en un acte a Madrid- ningú de la UdG els ha contactat per tirar endavant la iniciativa. Al web del congrés apareix un avís que alerta de l'aplaçament de l'esdeveniment i ho atribueix a "la conjuntura política actual" que ha portat, segons els organitzadors, a què hi hagi "una falta d'implicació i cooperació institucional". El congrés es farà finalment a Argentina.

El gener de 2016, la Universitat de Girona –i d'altres administracions com l'Ajuntament i la Diputació- signaven un conveni amb la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB) per celebrar la II edició del Congrés de Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica. El congrés ja tenia dates confirmades (del 10 al 12 d'octubre) i faltava desvetllar els ponents. Girona ja havia acollit la primera edició, el 2013, en la que van participar, entre d'altres, l'expresident del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, l'aleshores ministre de Justícia, Alberto Ruíz Gallardón, i els presidents del Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La inauguració la va fer Felip de Borbó en condició de príncep de Girona.

Segons ha avançat Ràdio Girona, la universitat ha criticat que, finalment, aquest congrés no es faci a Girona i ho ha atribuït a motius polítics. Segons el rector, Sergi Bonet, va ser el mateix ministre de Justícia en Funcions, Rafael Catalá, qui li va exposar els seus recels quan van coincidir en un acte públic per presentar un llibre sobre el congrés del 2013. "Em va dir que veien difícil fer-ho a Girona pel moment polític actual, i més si havia de venir el rei a inaugurar-lo", remarca Bonet. Tanmateix, durant l'acte públic, el rector assegura que Catalá es va comprometre amb la celebració de l'esdeveniment a Girona.

El rector ha lamentat la decisió perquè assegura que ja va advertir el ministre en funcions que calia separar les qüestions polítiques dels actes acadèmics. A més, segons remarca, Girona ja havia organitzat la primera edició sense que hi hagués cap problema. És més, en la presentació del conveni del gener, es va explicar que aspiraven a convertir Girona "en la Davos del dret".

L'organització ho atribueix a falta de cooperació institucional

El web del congrés anuncia l'aplaçament de la cita i n'exposa el motius. Segons publica l'organització –que recau en la COMJIB i en la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG-, el motiu per la suspensió és polític. "Un esdeveniment com aquest, que vol unir actors jurídics, socials i polítics d'alt nivell de tot Iberoamèrica, exigeix un grau d'implicació i cooperació institucional de gran abast. Desgraciadament, la conjuntura política actual del nostre país no fa viable aquesta implicació institucional a tots els nivells, cosa que compromet seriosament l'objectiu d'assegurar els reptes que ens hem marcat i repetir amb èxit el congrés", s'escriu al web de l'organització. Finalment, el congrés es celebrarà a Argentina.

El ministeri ho nega "taxativament"

Fonts propers al ministre Catalá han negat "taxativament" aquesta acusació. Segons la seva versió, al febrer la universitat "va comentar la possibilitat" de fer el congrés durant l'acte públic a Madrid. Una iniciativa que, a ulls del ministeri, es va considerar "molt interessant". No obstant això, al·leguen que passat aquell moment ningú més de la Universitat de Girona s'ha posat en contacte amb el ministeri per tirar endavant l'esdeveniment.

Per tant, neguen que darrera la cancel·lació del congrés hi hagi cap motiu polític. A més, asseguren que ja estan fent gestions amb la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans per saber què ha passat. Insisteixen, a més, que des del ministeri no hi ha hagut "cap impediment" per tal que Girona acollís l'acte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Noves instal·lacions a Salt.
La CUP denuncia un «tracte de favor» cap al Centre Verd

La CUP denuncia un «tracte de favor» cap al Centre Verd

L'empresa ha estat ocupant un terreny municipal durant un any més del previst

Ribas manté que Girona ha fet «un bon negoci amb ´Joc de trons´»

Ribas manté que Girona ha fet «un bon negoci amb ´Joc de trons´»

La CUP critica que l'Ajuntament hagi pagat més de 70.000 euros pel rodatge de la sèrie

Roben la caixa enregistradora d´un bar del carrer de la Creu

Roben la caixa enregistradora d´un bar del carrer de la Creu

Un lladre va entrar en un bar situat al barri de l'Eixample de Girona, la matinada de dimarts, i...

El número de tall de Girona10 és el 33.731

El número de tall de Girona10 és el 33.731

Hi havia 43.789 inscrits per a 4.041 nits d´hotel i àpats dobles a 10 € per persona del 27...

Objectiu: que ningú dormi al ras quan els termòmetres es desplomen

Objectiu: que ningú dormi al ras quan els termòmetres es desplomen

La Policia Municipal de Girona recorre els carrers per demanar als indigents que passin la nit al...

Girona aprova l´ordenança que liberalitza els serveis funeraris

Girona aprova l´ordenança que liberalitza els serveis funeraris

Obre la porta que noves empreses puguin operar a la ciutat, sempre que facin públics els seus...

Enllaços recomanats: Premis cinema