La consulta per saber l'opinió dels ciutadans de Salt en relació a la reforma del pla urbanístic del sector sud de la ciutat, que inclou la previsible instal·lació d'una botiga Ikea, ha mobilitzat molts ciutadans des de primera hora del matí. L'ajuntament ha estat la seu on més cues s'han registrat. El degoteig de persones ha estat constant des de les 9, quan ha obert, i en alguns moments la cua s'ha allargat més enllà de la plaça del davant del consistori. L'alcalde de la ciutat, Jordi Viñas, s'ha mostrat "molt satisfet" de la resposta dels ciutadans, tot i que ha reconegut que tenien dubtes de l'èxit de convocatòria. En total estan cridades a les urnes 22.421 persones, després que s'hagi obert la votació als majors de 16 anys i a totes aquelles persones que estan empadronades al municipi. També s'han mostrat "sorpresos" per l'afluència de gent els membres d'Independents per Salt CUP, socis de govern d'ERC i contraris a la reforma del pla urbanístic.

Èxit important de la consulta que l'Ajuntament de Salt ha dut a terme per preguntar quina és l'opinió dels ciutadans de la ciutat en relació a la reforma del pla urbanístic de la zona sud de la ciutat, i que inclou la instal·lació d'una botiga d'Ikea. Fins a les 14h ja havien votat més d'un 10% dels votants, el que significa prop de 2.500 persones. Una xifra que des del consistori es qualifica com a "impensable" i que de fet ha estat la causant de les llargues cues que hi ha hagut en els cinc centres de votació, especialment a l'Ajuntament de Salt.

On s'han registrat les cues més llargues ha estat a l'Ajuntament de la ciutat on no ha parat de venir votants fins ben entrada la hora de dinar. Amb tot, l'afluència a les altres quatre seus, la biblioteca, el Mas Llorens, el Mas Mota i l'escola Santaló, ha estat important i ha superat les expectatives creades.

Entre els veïns opinions diferents sobre la necessitat d'aquesta consulta. Mentre que hi havia persones com en Francesc que considerava “molt necessari” aquest procés, altres com en Víctor considerava que era una despesa “que no fa falta”. Amb tot, molts dels votants consideraven que no s'ha fet prou des de l'ajuntament per fer arribar els "pro i els contra" de la reforma. “És una decisió prou important com perquè ens ho expliquin bé, i no ha estat així” assegurava un veí que, malgrat tot es mostrava satisfet de poder votar.

El que sí que exigeixen la majoria dels que vénen a votar és que es respecti la decisió que surti de les urnes. Recordem que la consulta no és vinculant legalment, però des de l'equip de govern han assegurat que es respectarà l'opinió dels saltencs. L'alcalde, Jordi Viñas, assegurava que només es replantejaria com s'han de fer les consultes per mobilitzar més ciutadans, però en cap cas es modificaria la decisió dels veïns de Salt.

Empadronats i menors de 16 anys

Entre les 22.421 persones que estaven cridades a les urnes, l'Ajuntament de Salt va decidir incloure als majors de 16 anys i les persones que estan empadronades a Salt, encara que no tinguin nacionalitat espanyola. Aquest fet ha provocat que el cens sigui molt més gran que el que habitualment vota en unes eleccions.

Una mesura que molts dels que venien a votar veien amb bons ulls perquè el que s'estava votant era una qüestió “de ciutat” tal i com assegurava en Francesc, un veí que estava satisfet amb la cosulta.

Una decisió important

La votació servirà per decidir la postura de l'ajuntament, que ja ha dit que respectaria el que decidissin els ciutadans, en relació al desenvolupament del pla urbanístic del sector sud de la ciutat. Un pla que inclou entre d'altres la instal·lació de grans centres comercials. Ikea, que ja fa temps que està interessada en instal·lar-se a les comarques de Girona, és la principal empresa que ha posat sobre la taula la seva ferma convicció de construir una botiga en aquests terrenys.

Però la decisió va més enllà d'Ikea. De fet hi ha la reserva per instal·lar un nou hospital Josep Trueta, si la Generalitat hi accedís, una qüestió que ara per ara és força improbable, també hi ha la reserva per construir un nou institut i una nova escola, així com un nou centre industrial i comercial.