El desembre del 2014, el Parlament va aprovar la Llei de Transparència que, entre altres obligacions, fixava la creació del registre de grups d´interès de la Generalitat. Des de llavors, les persones, entitats, organitzacions i empreses -els anomenats lobbies- que poden influir en l´elaboració de lleis i l´aplicació de les polítiques públiques, així com en altres àmbits del Govern català, s´han d´inscriure en aquest registre. Malgrat que en el primer any de vigència de la normativa -vàlida des del mes de juliol del 2015- les inscripcions van ser escasses, ara ja comencen a incorporar desenes de lobbies de Catalunya i l´Estat.

El motiu del creixement és que el mes de juny d´aquest any es va aprovar el codi de conducta dels alts càrrecs i directius públics. Un text que estableix que els alts càrrecs i els directius de la Generalitat -que estan obligats a publicar la seva agenda, incloses les trobades de feina- no es poden reunir amb els grups d´interès que no estan inscrits al registre. Una situació que ha provocat que els últims mesos s´hagi detectat un augment de les associacions, fundacions i empreses inscrites.

En concret, segons l´última actualització, el registre compta amb 476 grups d´interès inscrits i 43 sol·licituds en curs. Del total d´inscrits, 37 lobbies són de la província de Girona. Es tracta de la segona província de Catalunya que suma més grups després de Barcelona, que té 366 lobbies registrats. Dels altres inscrits, 25 són de la província de Lleida i 24 de Tarragona. La resta dels grups d´interès són d´altres zones de l´Estat. En la majoria dels casos, la llista inclou diferents associacions, fundacions privades i grups empresarials.

Les associacions gironines que formen part del registre de la Generalitat són Amical Wikimedia, Amics de les Illes Formigues, Anti Sida de Girona, Cultural del Jovent de Vilallonga de Ter, Educació i Gestió en el Lleure a l´Empordà, Grup de Joves Camprodon i Tequatre. Pel que fa al conjunt de les fundacions, algunes de les inscrites són Josep Pla, Llibreria les Voltes, Utopia i Roses Contra el Càncer.

També en formen part les dedicades a les persones amb discapacitat intel·lectual, com Mas Xirgu, Montilivi, Astres, Ramon Noguera i Astrid-21. Altres fundacions gironines registrades són les dedicades a les persones en situació de risc social, com Resilis i Infància i Família, o a les que pateixen trastorns mentals, com Drissa i Tutelar de les Comarques Gironines.

Una altra de les fundacions inscrites és El Bulli Foundation de Ferran Adrià, que se situa a la cala Montjoi de Roses.

Les organitzacions gironines que formen part del registre són la Cambra de Comerç de Girona i l´Institut d´Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi). Pel que fa a les entitats, algunes de les inscrites són el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (CeDRe), el Grup Intercultural Jamia Kafo i la Societat de Caçadors i Pescadors la Rama.

També en formen part diferents empreses, com Arriant Formació i Lleure, Eina Activa Empresa d´Inserció i Top Girona de les Comarques Gironines. Una altra de les inscrites és TP Ferro, la concessionària del túnel del Pertús de la línia d´alta velocitat del TAV. Algunes empreses gironines registrades són del sector carni, com Friselva i Grup Cañigueral Imp. Finalment, altres de les empreses són Laboratorios Hipra, Marià Padrosa, Nexus Geografics, Servicentre Guitart i Tradeinn Retail Services.