Ajust duríssim: els anys de crisi econòmica han retornat els preus de l´habitatge a uns barems dramàticament més realistes i, segons l´últim informe trimestral de Tinsa Research (el departament d´anàl·lisi de mercat de la societat de taxació), en el cas de la província de Girona els preus s´han desplomat de l´ordre d´un 50% de mitjana des que el 2007 assolissin màxims històrics. Només el parc d´habitatges de regions com la Rioja (-55,9%), Toledo (-55,7%), Guadalajara (-54,6%) i Saragossa (-53,2%) han patit correccions a la baixa més severes. En caiguda de preus, la província se situa al mateix nivell que Tarragona, Lleida, Navarra, Àvila i Huelva; el descens acumulat mitjà a Espanya assoleix el 40,9%.

No obstant això, l´últim any no ha estat dolent del tot i, en comparació amb el tancament del tercer trimestre de 2015, el valor de mercat dels immobles residencials ha crescut un 0,6%. Es tracta, no obstant això, d´una millora interanual més modesta que les registrades el segon trimestre de l´any (en comparació amb el juny de 2015, els preus havien pujat un 5,3% el juny passat); el primer (al març s´havien recuperat un 5,9% en relació amb el mateix mes de 2015) i el quart trimestre de l´any passat (aleshores la revalorització del preu del metre quadrat es va enfilar fins al 10,7% en comparació amb el desembre de 2014). Tornant al tercer trimestre, la millora interanual de preus que experimenta el mercat residencial gironí queda molt per sota de la mitjana catalana, que se situa en el 6,5%, amb la província de Barcelona al capdavant (6,8%), seguida de Tarragona (3,8%). On encara han anat pitjor les coses, però, és a Lleida, que presenta una taxa de creixement negativa, del -2,3%.

Al costat de Catalunya, la Comunitat de Madrid i les Illes Canàries són les regions espanyoles on, segons Tinsa Research -que elabora l´índex Tinsa IMIE Mercats Locals-, «la incipient recuperació dels preus està més consolidada», de manera que «el mercat residencial manté la senda de l´estabilització», això sí, «amb una lleugera moderació del ritme de creixement interanual», que en el cas de Girona és més pronunciada que en les províncices de Barcelona i Tarragona. En l´anàlisi de mercat que Tinsa ha fet de les capitals de província, la ciutat de Girona no en surt massa ben parada, ja que el descens interanual dels preus ha estat del -1,6%, una dada molt pitjor que la de Barcelona (+8,8%), tot i que molt més positiva que la de Lleida (-6,6%).

Gairebé 14 mesos per vendre un pis

L´informe de Tinsa Research sobre el mercat residencial espanyol també analitza la «liquiditat» del mercat, és a dir, el temps que es triga a tancar una operació de compravenda. En aquest àmbit Girona tampoc presenta massa bons registres ja que, segons l´estudi, calen 13,8 mesos de mitjana per fer efectiva la venda d´un habitatge (vegeu infografia). Molt més temps que el que cal a Ceuta (3,2 mesos) -que lidera el rànquing de «liquiditat» elaborat per Tinsa Research-, a Madrid (6,4 mesos), a Guipúscoa (8,2), a Navarra (9,1) o a Cadis (9,8). Més propers al gironí se situen els registres que presenten províncies com Huelva i Sevilla, on vendre un pis requereix un temps mitjà de 10 mesos, Almeria (11,9), Burgos (12,4), Còrdova (12,6), Biscaia (12,9) o Ourense (13,5). Per sobre s´hi troben regions com Pontevedra, on calen 14,3 mesos, Guadalajara (15,2), Tarragona (15,3), Astúries (15,6) o Salamanca (15,7). A la cua hi ha Àlaba, amb 16,2 mesos, Àvila, amb 17, i Cantàbria, amb 20,1 mesos.