L´Ajuntament de Salt ha rebut 326 sol·licituds per als 23 pisos de lloguer social del bloc cedit per la Sareb, que durant tres anys havia estat ocupat per l´autodenominada PAH Girona-Salt. D´aquestes, 135 han estat admeses directament, 26 han quedat a la reserva i 117 han quedat excloses, ja fos perquè no complien els requisits o perquè els faltava documentació. A partir d´ara, tindran fins al 7 d´octubre per presentar els papers que faltin. El regidor d´Habitatge, Ferran Burch (IpS-CUP), calcula que el sorteig per veure qui accedeix a les vivendes es podrà fer a finals d´octubre o principis de novembre, tot i que dependrà de l´Agència d´Habitatge de la Generalitat.

El passat mes de maig, la Sareb -també coneguda com a «banc dolent»- va cedir per sis anys a la Generalitat l´usdefruit dels dos blocs que l´autodenominada PAH Girona-Salt havia estat ocupant de forma intermitent durant tres anys. Es tracta de 30 vivendes situades al carrer doctor Castany 91-93, de les quals dues es destinaran a entitats del tercer sector, dues més a emergències i tres per a un projecte social que està preparant l´Ajuntament de Salt. Per a les 23 restants es farà un sorteig, per al qual hi ha hagut 326 sol·licituds. Per poder-hi accedir, hi ha tres franges segons la renda: sis pisos es destinaran a famílies que obtinguin entre 5.000 i 8.000 euros anuals; vuit a gent que ingressi entre 8.000 i 15.000 euros l´any i nou a famílies que guanyin entre 15.000 i 3,27 vegades l´indicador de renda de suficiència, fixada en 569,12 euros l´any. Per poder accedir als pisos, els sol·licitants han d´haver estat empadronats a Salt de forma continuada durant un mínim de tres anys. L´Ajuntament ha rebut sol·licituds de gent que no havia estat aquest temps empadronada al poble, però tot i això no les ha rebutjat sinó que les ha deixat a la ­reserva, tot prioritzant els que sí que complien el requisit.

Ara, les 117 persones que han estat excloses tenen fins el 7 d´octubre per al·legar i aportar la documentació que els faltava. A partir d´aquí, l´Agència de l´Habitatge publicarà les llistes definitives d´admesos i exclosos i es realitzarà el sorteig. El consistori espera que pugui celebrar-se d´aquí a un mes, aproximadament. Tots aquells que no aconsegueixin pis quedaran en una llista d´espera que tindrà una vigència de tres anys i servirà per cobrir les possibles baixes que es produeixin entre els adjudicataris. L´alcalde, Jordi Viñas, sempre ha defensat que aquests pisos no només han de servir per cobrir emergències, sinó que també estan ­dirigits a persones amb problemes per accedir als preus de mercat.

En aquests moments, s´estan acabant d´arreglar els pisos per posar-los a punt. Malgrat que la majoria estaven en força bon estat després d´anys d´abandó i ocupacions intermitents de la PAH, n´hi havia alguns que necessitaven arranjaments. També hi havia un aparcament on s´havia produït un incendi i que per tant s´havia d´arreglar. Aquestes obres van començar a l´agost i ara estan arribant a la seva recta final.