L'Audiència de Girona ha jutjat un caporal de la Policia Municipal de Girona i un jove de la ciutat que s'acusen mútuament arran d'una detenció durant les Fires de Girona. Els fets van tenir lloc a primera hora del matí del 24 d'octubre del 2010. El policia sosté que va decidir multar el noi i la seva parella perquè estaven asseguts damunt les plantes d'una jardinera. El caporal ha explicat que el jove li va ventar un cop de puny i que, quan va passar a detenir-lo, es va resistir i va arribar a trencar el vidre del cotxe patrulla. El jove, per la seva banda, ha declarat que el caporal va anar cap a ells amb supèrbia, els va escridassar i agredir, i que quan el van detenir, va trencar el vidre com un "acte reflex". Ara, el policia s'enfronta a 3 anys de presó i 10 d'inhabilitació per detenció il·legal, i el jove, a 1 any i 9 mesos de presó per atemptat a agent de l'autoritat.

Una jardinera propera al passeig Canalejas, un caporal de la Policia Municipal que posa una multa, un jove detingut i un vidre del cotxe patrulla trencat. Aquests són els eixos sobre els quals es basen les dues denúncies creuades que avui han arribat a judici a l'Audiència de Girona. I com sol passar en aquests casos, les versions d'una i altra part són totalment contraposades.

Els fets van tenir lloc el 24 d'octubre del 2010. Era el diumenge del primer cap de setmana de Fires de Girona. Primer, la versió del jove. Davant del tribunal, el noi ha explicat que aquell dia, a quarts de vuit del matí, ell i la seva parella es van asseure a la jardinera. Feia poc que havia sortit de treballar i va passar a buscar la seva xicota, que havia anat de festa.

Mentre estaven allà, el noi ha relatat que el caporal de la Policia Municipal va anar directe cap a ells amb molt males maneres. Segons ha sostingut, el policia els va escridassar, els va empentar i els va llançar el mòbil per terra quan van intentar fer-li una foto del número de placa. "Em va agafar pel coll, em va donar cops de puny i puntades de peu i em va empènyer dins del cotxe patrulla; jo estava atemorit", ha declarat.

Aleshores, volent protegir la seva xicota, el jove ha dit que va sortir del cotxe i en "un acte reflex" va trencar el vidre, però sense intenció de fer-ho. L'incident es va acabar amb l'arribada de reforços, el jove emmanillat i conduït als calabossos de la comissaria, d'on en va sortir al cap d'unes dues hores.

Begut i alterat

I ara, la versió del caporal de la Policia Municipal. El seu relat xoca frontalment amb l'altre. Aquell dia, ha començat dient el policia, s'havia de celebrar una cursa popular a la ciutat. Ell estava a càrrec del servei i, com a responsable, a primera hora del matí va agafar un cotxe patrulla per comprovar que tot estigués en ordre.

Quan va passar pel costat de la jardinera, el caporal ha relatat que va veure com la parella estava tombada damunt les plantes. Per això, va decidir multar-los. A parer del caporal, el jove i la seva xicota anaven beguts. El policia ha explicat com, a mesura que omplia l'acta, els crits de la parella van anar pujant de to i va ser aleshores quan al jove li va caure el telèfon a terra mentre volia fer una foto, es va tornar "molt irascible" i li va donar un cop de puny a la cara.

"Com que m'havia agredit i els fets ja havien passat a ser un atemptat contra agent de l'autoritat, vaig decidir detenir-lo", ha declarat el caporal. Va ser aleshores quan el jove es va resistir activament i el caporal va haver de necessitar reforços per reduir-lo. El policia també ha explicat que el noi va entrar dins el cotxe patrulla emmanillat, des d'on era impossible que pogués obrir la porta des de dins, i que va ser llavors quan va començar a donar cops al vidre fins a trencar-lo. "Es resistia, i molt", ha precisat el policia municipal.

Pendent de sentència

Durant el judici també han declarat com a testimonis altres agents de la Policia Municipal i la xicota del jove. Però aquí, novament, unes i altres declaracions tampoc han permès aportar massa llum. Els agents han sostingut que el jove es va resistir activament a la detenció; i la xicota, que va ser el caporal qui es va mostrar "agressiu i violent" cap a ells, "actuant d'una manera que no era normal per a un policia".

Ara, tot queda en mans de la Secció Quarta de l'Audiència de Girona. Serà la seva sentència la que decanti la balança cap a un o altre relat, o bé la que reparteixi culpes. El fiscal i l'advocat del caporal acusen el jove d'un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat, una falta de lesions (pel cop de puny) i una altra de danys (per haver trencat el vidre). Demanen que se'l condemni a 1 any i 9 mesos de presó i a pagar una multa de 600 euros.

Per la seva banda, l'advocada del jove -aquí, el fiscal no acusa- demana que es condemni el caporal a 3 anys de presó i a 10 d'inhabilitació per un delicte de detenció il·legal. També li imputa un delicte contra els drets individuals i una falta de lesions (pels cops que hauria donat al seu client). Per a aquests, demana que el policia pagui una multa global de 2.700 euros i que se l'inhabiliti durant 3 anys més.