Un dels lladres que va rebentar nombroses botigues de Girona i rodalia a cops de tapa d'embornal ha fugit de la justícia. El noi, un romanès de 23 anys, actuava sempre amb un còmplice. Anaven a cavall d'una moto robada i aquest estiu, en tan sols dues setmanes, van arribar a cometre una vintena de robatoris. El mètode sempre era el mateix: estampaven una tapa d'embornal al vidre o a la porta dels comerços i, un cop a dins, se n'enduien tots els diners que podien (en algunes ocasions, fins a 1.000 euros). Els mossos el van poder detenir la matinada del 28 de juliol, poc després que entressin en una farmàcia i ho provessin en una altra. Després de passar davant del jutge, el jove va quedar en llibertat provisional, tot i el seu historial i que no tenia domicili conegut. De fet, va declarar que vivia sota el pont de Fontajau. Ara, s'ha fet fonedís i no se l'ha pogut citar perquè comparegués altre cop davant del jutjat. Damunt seu, ja pesa una ordre de cerca i detenció.

Els dos lladres van fer nombrosos estralls en botigues i comerços de Girona i rodalia aquest estiu. De fet, en tan sols tres setmanes, van actuar una vintena de vegades. Hi havia matinades en què arribaven a cometre fins a tres robatoris en tan sols poca estona de diferència.

El llistat de comerços on van actuar, tots situats a Girona o a Sarrià de Ter, és extens. Hi ha des d'una benzinera (aquí, van robar-hi mentre la dependenta encara era a dins) fins a un restaurant de menjar ràpid, passant per farmàcies, perruqueries, un bar, un centre cívic o una sabateria.

Els dos joves, romanesos de 23 i 33 anys, arribaven als llocs conduint una moto robada (per fer els recorreguts delictius, van sostreure dues scooters). I a l'hora d'actuar, el mètode sempre era el mateix: Sense treure's el casc per evitar que els reconeguessin, esberlaven els vidres de l'aparador o la porta estampant-hi una tapa d'embornal, entraven a dins i s'enduien tots els diners que podien.

El seu historial delictiu va començar el 8 de juliol. Des d'aleshores, i fins a la matinada del 28 d'aquell mes, els dos lladres van actuar a bastament. Negocis de Sarrià de Ter, de la zona del Güell, Taialà, Santa Eugènia o de l'Eixample gironí van ser alguns dels objectius escollits per aquests dos delinqüents tan prolífics.

Els botins que es van aconseguir endur, deixant nombroses destrosses al seu pas, s'estenen entre els 200 i els 1.000 euros. En alguna ocasió, també van agafar telèfons mòbils i un ordinador. En global, al llarg dels diferents robatoris -se'ls n'hi arriben a imputar disset- es calcula que van obtenir uns 5.000 euros en efectiu.

Atrapats in fraganti

Les seves incursions, però, es van acabar la matinada del 28 de juliol. Aquella nit, van començar per una botiga de menjar per animals a Sarrià de Ter. La jugada els va sortir malament, però, perquè només de trencar el vidre, el propietari del negoci -que viu a prop- es va despertar. L'home va veure els lladres, els va cridar i va alertar el 112. Els dos joves van fugir.

Poca estona després, van intentar entrar, també sense èxit, en una farmàcia de Santa Eugènia. I cap a les quatre de la matinada, aquest cop sí, ho van aconseguir en una altra farmàcia de la zona. D'aquí se'n van endur 500 euros.

Els Mossos d'Esquadra, que els hi seguien la petja, van muntar un dispositiu i van localitzar els dos lladres a l'alçada del carrer Bernat Boadas. En veure's descoberts, van fugir corrents. Es van separar, van abandonar la moto robada i un d'ells també es va desfer del casc.

Els agents van poder detenir el jove de 23 anys després d'una persecució. El van atrapar a l'avinguda Josep Tarradellas. Pocs dies després, els mossos van detenir el seu còmplice, que té 33 anys.

Recerca i captura

Les proves que van recollir els agents d'investigació (restes de roba, sang i imatges de càmeres de seguretat) van permetre relacionar els dos joves amb tot el reguitzell de robatoris. Els nois van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció Número 3 de Girona, que en va disposar la llibertat provisional.

Ja aleshores, el noi de 23 anys, que no tenia antecedents, va explicar que no tenia domicili. De fet, quan se li va demanar, va donar com a adreça el pont de Fontajau. Tot i això, i que els mossos no tenien la certesa que es presentés quan se'l requerís, el jutjat el va deixar sortir. Ara, quan se li ha volgut tornar a prendre declaració, el jove s'ha fet fonedís. El jutjat ha emès una ordre de cerca i captura contra ell.