L'institut Vicens Vives vol treure a la llum el seu patrimoni històric

Celebrarà el seu 175è aniversari amb un acte dimarts vinent al Teatre Municipal de Girona

20.10.2016 | 09:01
Anna Masós, ahir, explicant el programa amb Josep M. Llauradó.

L'institut Jaume Vicens Vives celebrarà el seu 175è aniversari amb una gran festa el dimarts 18 d'octubre, a les sis de la tarda, al Teatre Municipal de Girona. Aquest acte, però, serà només la punta de llança d'un propòsit molt més ambiciós: donar a conèixer la història i el patrimoni de l'institut, que compta amb peces com material de biologia i física del segle XIX, animals dissecats, làmines de dibuixos, llibres (alguns dels quals daten del segle XVII), un herbari que està a la UdG i una llanterna màgica que es troba al Museu del Cinema. Segons ha explicat la directora del centre, Anna Masós, en aquests moments estan treballant en un llibre que recopili la història de l'institut, fent un inventari de tot el material que tenen i els agradaria poder mostrar tot el seu patrimoni en una sala d'exposicions, malgrat que encara no tenen un projecte concret. Per això, assenyalen que qualsevol col·laboració que els pugui venir de les administracions serà molt benvinguda.

L'acte del dia 18 estarà obert a tota la ciutadania, però molt especialment dedicat a la comunitat educativa: alumnes, exalumnes, professors i antics docents. L'acte comptarà amb una conferència del professor i diputat al Congrés Joan Olòriz sobre la història de l'institut i les actuacions musicals d'alumnes del centre. A més, prendran la paraula la mateixa Masós, la presidenta de l'AIMPA, Dolors Gras, un exalumne, Sadurní Martí, una estudiant actual, Anna Sellabona, el director dels serveis terriorials d'Ensenyament, Josep Polanco, i l'alcaldessa, Marta Madrenas. L'acte estarà conduït per Martí Peraferrer i Mercè Sibina i comptarà amb l'animació dels actors Ovidi Llorente i Cisco Cruz, tots antics estudiants del centre.

Més enllà d'aquesta celebració, l'institut està treballant en un llibre històric que ha de veure la llum cap al juny de 2017. En ell, diversos professors i historiadors faran un repàs a la trajectòria de l'institut, des del moment en què es va crear -apartat que anirà a càrrec d'Olòriz- fins als actuals progressos tecnològics. En el volum, coordinat per la professora Fina Planadevall, hi participen, entre altres, Joaquim Nadal i Joaquim M. Puigverd. Masós explica que tots els participants estan trobant tant de material que finalment potser s'arribaran a fer dos volums.

A part, el Vicens Vives també vol donar a conèixer el seu ampli patrimoni històric. Algunes parts es troben cedides a altres administracions, com per exemple l'herbari a la UdG o la llanterna màgica al Museu del Cinema, però també tenen molt material al propi centre, com per exemple manuscrits de Josep Pla explicant les excursions que feien o nombroses eines del "gabinet de ciències" del segle XIX.

L'objectiu és poder-lo exposar-ho per tal que la ciutadania pugui conèixer-ho i estudiar-ho. Una proposta seria fer-ho a l'antiga casa del conserge, tot i que no es tanquen a mostrar-ho, per exemple, al Museu d'Història de la ciutat, que de fet era l'institut vell. "Volem donar a conèixer aquest fons, perquè ens adonem que molta gent ha passat pel Vives, hi ha fet exàmens, però en realitat no saben ben bé què hi ha", assenyala Masós.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Pere Ordis serà el pendonista d´honor dels Manaies aquesta Setmana Santa

Pere Ordis serà el pendonista d´honor dels Manaies aquesta Setmana Santa

Ha format part de diverses juntes directives i durant molts anys va ser el vocal de la cavalcada...

Canvien de lloc la font de les foques de Marquès de Camps

Canvien de lloc la font de les foques de Marquès de Camps

Les obres del carril bici del carrer Santa Eugènia ha comportat el trasllat de la font de les...

Localitzen l´home que posava filferros entre els arbres a tocar del camí dels Àngels

Localitzen l´home que posava filferros entre els arbres a tocar del camí dels Àngels

?Ha declarat a la Policia Municipal que té un conflicte amb el veí sobre la delimitació de la...

El judici de les campanes de la Catedral es farà el 16 de març

El judici de les campanes de la Catedral es farà el 16 de març

El conflicte va començar a principis del gener de l´any passat i va acabar al jutjat per manca...

Girona encarrega un estudi per protegir el comerç històric i singular

Girona encarrega un estudi per protegir el comerç històric i singular

L´informe, per valor de 17.554 euros, ha d´aportar propostes per dinamitzar aquests establiments

Enllaços recomanats: Premis cinema