L'institut Vicens Vives vol treure a la llum el seu patrimoni històric

Celebrarà el seu 175è aniversari amb un acte dimarts vinent al Teatre Municipal de Girona

17.10.2016 | 06:53
Anna Masós, ahir, explicant el programa amb Josep M. Llauradó.

L'institut Jaume Vicens Vives celebrarà el seu 175è aniversari amb una gran festa el dimarts 18 d'octubre, a les sis de la tarda, al Teatre Municipal de Girona. Aquest acte, però, serà només la punta de llança d'un propòsit molt més ambiciós: donar a conèixer la història i el patrimoni de l'institut, que compta amb peces com material de biologia i física del segle XIX, animals dissecats, làmines de dibuixos, llibres (alguns dels quals daten del segle XVII), un herbari que està a la UdG i una llanterna màgica que es troba al Museu del Cinema. Segons ha explicat la directora del centre, Anna Masós, en aquests moments estan treballant en un llibre que recopili la història de l'institut, fent un inventari de tot el material que tenen i els agradaria poder mostrar tot el seu patrimoni en una sala d'exposicions, malgrat que encara no tenen un projecte concret. Per això, assenyalen que qualsevol col·laboració que els pugui venir de les administracions serà molt benvinguda.

L'acte del dia 18 estarà obert a tota la ciutadania, però molt especialment dedicat a la comunitat educativa: alumnes, exalumnes, professors i antics docents. L'acte comptarà amb una conferència del professor i diputat al Congrés Joan Olòriz sobre la història de l'institut i les actuacions musicals d'alumnes del centre. A més, prendran la paraula la mateixa Masós, la presidenta de l'AIMPA, Dolors Gras, un exalumne, Sadurní Martí, una estudiant actual, Anna Sellabona, el director dels serveis terriorials d'Ensenyament, Josep Polanco, i l'alcaldessa, Marta Madrenas. L'acte estarà conduït per Martí Peraferrer i Mercè Sibina i comptarà amb l'animació dels actors Ovidi Llorente i Cisco Cruz, tots antics estudiants del centre.

Més enllà d'aquesta celebració, l'institut està treballant en un llibre històric que ha de veure la llum cap al juny de 2017. En ell, diversos professors i historiadors faran un repàs a la trajectòria de l'institut, des del moment en què es va crear -apartat que anirà a càrrec d'Olòriz- fins als actuals progressos tecnològics. En el volum, coordinat per la professora Fina Planadevall, hi participen, entre altres, Joaquim Nadal i Joaquim M. Puigverd. Masós explica que tots els participants estan trobant tant de material que finalment potser s'arribaran a fer dos volums.

A part, el Vicens Vives també vol donar a conèixer el seu ampli patrimoni històric. Algunes parts es troben cedides a altres administracions, com per exemple l'herbari a la UdG o la llanterna màgica al Museu del Cinema, però també tenen molt material al propi centre, com per exemple manuscrits de Josep Pla explicant les excursions que feien o nombroses eines del "gabinet de ciències" del segle XIX.

L'objectiu és poder-lo exposar-ho per tal que la ciutadania pugui conèixer-ho i estudiar-ho. Una proposta seria fer-ho a l'antiga casa del conserge, tot i que no es tanquen a mostrar-ho, per exemple, al Museu d'Història de la ciutat, que de fet era l'institut vell. "Volem donar a conèixer aquest fons, perquè ens adonem que molta gent ha passat pel Vives, hi ha fet exàmens, però en realitat no saben ben bé què hi ha", assenyala Masós.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Sánchez Babot, el gironí que va creuar l´Estret nedant el 1955
Sánchez Babot, el gironí que va creuar l´Estret nedant el 1955

Sánchez Babot, el gironí que va creuar l´Estret nedant el 1955

Va ser l´impulsor de la travessia a l´Estany de Banyoles, l´any 1944, i hi va participar en 54...

Maria Àngels Planas és escollida presidenta local del Partit Demòcrata

Maria Àngels Planas és escollida presidenta local del Partit Demòcrata

Es va imposar a Joan Matalama per 33 vots a 16 · Entre els objectius hi ha captar nous associats...

Així han canviat des de 1984 les comarques gironines

Així han canviat des de 1984 les comarques gironines

Google Earth ens permet fer un repàs visual per la cartografia dels últims 30 anys en uns...

Salt inicia la difusió de feromones de llop per repel·lir senglars

Salt inicia la difusió de feromones de llop per repel·lir senglars

Es tracta d´una prova pilot per foragitar els animals i evitar les destrosses que provoquen

Veïns de la Creu de Palau volen muntar patrulles perquè hi ha «molts robatoris»

Veïns de la Creu de Palau volen muntar patrulles perquè hi ha «molts robatoris»

Asseguren que des de finals d´agost els habitatges de la zona estan patint els cops dels lladres i...

Mor «Pipe» Sánchez Babot, metge, esportista i exregidor de Girona

Mor «Pipe» Sánchez Babot, metge, esportista i exregidor de Girona

Va formar part de l´Ajuntament encapçalat per Pere Ordis entre els anys 1960 i 1966 Fill d´una...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Enllaços recomanats: Premis cinema