L'Ajuntament de Girona ja té pràcticament a punt la nova ordenança dels serveis funeraris que, per primer cop, permet que més d'una empresa presti el servei a la capital gironina. Una empresa funerària barcelonina, Àltima, ja ha presentat una proposta al consistori per poder operar a Girona. L'empresa vol construir el seu propi tanatori a una parcel·la del polígon industrial de Mas Xirgu i ja ha iniciat els tràmits administratius. D'aquesta manera, s'acabaria amb el monopoli de Mémora. La nova ordenança és fruit d'un procés de debat entre diferents associacions i partits polítics i actualitza una norma de 1997, que no preveia la lliure concurrència d'empreses (que és obligatòria per llei des del 2010). L'objectiu és que la nova ordenança municipal entri en vigor el primer trimestre de l'any vinent. El vicealcalde, Eduard Berloso, ha destacat que serà positiu per als ciutadans que hi hagi competència entre empreses perquè els preus es podran abaratir i el servei es millorarà.

A Girona, Mémora és l'única empresa que presta els serveis funeraris i que disposa del seu tanatori, que és de caràcter privat. Aquesta situació contradiu la directiva europea que, des del 2006, estableix que en casos com els serveis funeraris hi ha d'haver lliure concurrència d'empreses disposades a oferir aquests serveis. La Generalitat aplica aquesta directiva des del 2010.

En el cas de Girona, la prestació dels serveis funeraris es regulen en una ordenança que és de 1997 i que no s'ha actualitzat. Per acabar amb aquesta situació, la CUP va impulsar una recollida de signatures. El passat mes de març, van registrar més de 2.100 signatures, un suport suficient per forçar el consistori a obrir una comissió informativa i portar les conclusions al ple, tal i com recull el reglament de la participança.

Aquest grup de treball -format per partits, entitats i representants de la iniciativa ciutadana- ha estat debatent des del juny sobre com actualitzar la norma, i les seves conclusions ja s'han traslladat a una proposta de nova ordenança. La previsió del govern municipal és que aquest document es voti inicialment al ple del desembre i que llavors, un cop superat el procés d'exposició pública, s'aprovi de manera definitiva i entri en vigor al febrer o març del 2017.

Girona tindrà un segon tanatori

L'anunci de liberalització del sector de les funeràries a la ciutat ja ha tingut una primera reacció per part d'una altra empresa. La barcelonina Àltima ha presentat una proposta al consistori per prestar serveis a la capital gironina. Aquesta empresa de serveis funeraris integrals ja opera a Figueres i Ripoll (amb tanatoris propis) i la seva voluntat és establir-se a Girona i consolidar així la seva presència a les comarques gironines. A més, vol aixecar el seu propi tantatori. La proposta que ha presentat al consistori és per fer construir les instal·lacions a una parcel·la del polígon industrial de Mas Xirgu.

Àltima no està obligada a fer un nou tanatori per operar des de Girona, ja que la nova ordenança estableix que els tanatoris privats que ja existeixin s'han de posar a disposició de totes les empreses que prestin serveis a la ciutat. Això sí, sempre subjecte a disponibilitat i previ pagament del preu que estableixin les dues parts. Tanmateix, Àltima ha optat per construir el seu propi tanatori i no haver de dependre de les instal·lacions de Mémora (situades a l'entrada est de la ciutat, molt a prop del cementiri).

El vicealcalde, Eduard Berloso, ha explicat que l'empresa compleix tots els requisits per prestar serveis a Girona i ha remarcat que compta amb una llarga experiència i implantació sobretot a les comarques barcelonines. Ara haurà de superar tots els tràmits administratius per aconseguir tant la llicència d'obres com la d'activitats.

Municipalització dels tràmits administratius dels cementiris

Paral·lelament a l'actualització de l'ordenança, el consistori ha decidit municipalitzar la gestió administrativa dels cementiris. Fins ara, tot allò relacionat amb la burocràcia dels nínxols, la presentació de documents o els canvis de nom ho gestionava l'empresa Mémora. Quan la nova ordenança entri en vigor, però, aquestes gestions es faran directament des de l'ajuntament.

La CUP havia demanat que Girona municipalitzés els serveis funeraris per garantir uns preus més assequibles. Aquesta proposta, però, no s'ha contemplat segons ha confirmat el vicealcalde, Eduard Berloso. Tampoc s'han plantejat l'opció de construir un tanatori de titularitat municipal.

Berloso ha valorat molt positivament el procés de debat que hi ha hagut a l'entorn de l'actualització de l'ordenança i ha assegurat que els ciutadans en sortiran guanyant. Fa uns mesos, el consistori va presentar un 'pack social' que havia acordat amb Mémora per abaratir preus. Aquest paquet bàsic d'enterrament és un 33% més barat: dels 2.362,51 euros als 1.596,39 euros (preus sense IVA).

El vicealcalde ha remarcat que en la nova ordenança "exigeix transparència" a les empreses a l'hora de publicar preus i serveis i ha detallat que aquest paquet social s'haurà de mantenir. "Amb la lliure competència d'empreses fins i tot aquest paquet es pot millorar en preu i el ciutadà en pot sortir beneficiat", ha declarat.