Bombers de Girona denuncien "mancances importants" de seguretat al túnel del TAV

Els efectius del parc de la ciutat s'han sumat a la protesta contra l'estat de les obres relacionades amb el TAV

18.10.2016 | 20:51

Bombers del parc de Girona denuncien "mancances importants" de seguretat al túnel del Tren d'Alta Velocitat (TAV) que creua la ciutat. Al Parc Central, al lloc on els veïns han penjat crespons negres per cadascun dels dies amb les obres empantanegades, els bombers han llegit el manifest on adverteixen que en les condicions actuals no podrien donar una resposta amb les garanties mínimes de seguretat, eficiència i qualitat a una emergència. Els Bombers asseguren que hi ha manca d'informació operativa perquè alguns dels equips de primera intervenció no han fet mai ni una sola visita a les instal·lacions. A més, Adif encara no té homologat el pla d'autoprotecció que fixa els protocols d'intervenció en cas d'emergència. "Més de tres anys després de la posada en servei de la instal·lació, no disposem de cap mena de protocol, instrucció ni procediment de treball que reguli les nostres intervencions en un espai d'aquesta singularitat", alerten els bombers.

Els bombers del parc de Girona s'han sumat a la protesta contra l'estat de les obres relacionades amb el TAV, amb coses pendents tot i que fa més de tres anys que la infraestructura està en servei. Per això, aquest dimarts han fet públic un manifest amb el qual valen fer coneixedora a la població gironina de les mancances de seguretat del túnel que creua la ciutat per sota terra. "Considerem que una intervenció en aquesta infraestructura presentaria importants mancances, unes derivades de la manca d'instal·lacions del propi túnel i d'altres derivades de les mancances que patim els bombers que hi hauríem d'intervenir", exposen els bombers.Les mancances, concreten, estan relacionades amb la mateixa infraestructura, el material d'intervenció, la formació específica i la manca d'efectius. "Són exigències mínimes que no es complirien en un possible servei en aquestes instal·lacions", denuncien.

Després d'exposar els problemes "reiteradament", els bombers exposen que es veuen obligats a fer-los públics amb l'esperança que s'adoptin mesures que permetin donar un servei òptim als ciutadans. D'entrada, els bombers alerten sobre la manca d'informació operativa. Durant les obres i just abans de la inauguració, van fer visites al túnel i van disposar de la fitxa operativa d'elements de risc. Malgrat això, asseguren que "no ha estat implantada a tot el personal de primera intervenció" i bona part els efectius actuals no han fet mai cap visita a la infraestructura.Adif encara no té homologat el pla d'autoprotecció del túnel. A més, les instal·lacions no ha estat exemptes de problemes perquè s'han inundat en dues ocasions. Per això, els Bombers denuncien la manca de formació específica d'intervenció als túnels. Alerten que no disposen de cap mena de protocol que reguli com ha de ser la seva intervenció en cas d'emergència.

Un altre problema, per als bombers, són les carències de material i eines d'intervenció específiques. "Donades les condicions especials que presenta una infraestructura com aquesta caldria material i eines específiques de les que no disposem: càmeres tèrmiques, equips de respiració autònom bibotella, vagoneta de transport de material, kits de rescat, focus o fil guia", detallen.També ressalten que no tenen prou personal per afrontar una gran emergència. Recullen que la dotació mínima de guàrdia del parc de Girona són sis bombers, als que s'hi podrien sumar, en cas de necessitat, els tres que hi ha a cadascun dels parcs més propers: Cassà de la Selva, La Pera i Banyoles. "Resultaria insuficient per donar una resposta satisfactòria a una possible intervenció en unes instal·lacions on pot haver-hi un número molt elevat de víctimes", afirmen.Finalment, ressalten que no compten amb sistema de control de fums forçada ni amb sistema de comunicacions fix. "En ambdós casos es tracta de sistemes que incideixen en la seguretat dels propis actuants i, de retruc, en la de les possibles persones afectades", afegeixen.

Els bombers conclouen afirmant que estan "absolutament mancats d'allò que és necessari per poder donar resposta a una hipotètica intervenció dins del túnel del TAV amb unes garanties mínimes de seguretat, eficiència i qualitat. Això, asseveren, té una repercussió directa en la seguretat dels usuaris del TAV, del personal d'intervenció i dels béns afectats. "Esperem que es posi remei a aquesta greu situació tan aviat com sigui possible", conclouen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

Un dels jardins interiors de la biblioteca, en una imatge d'arxiu.
Un home mor en caure des de deu metres a la biblioteca Carles Rahola

Un home mor en caure des de deu metres a la biblioteca Carles Rahola

Era un treballador que feia tasques de manteniment d'un jardí vertical quan la corda que el...

El Consell Social de la UdG aprova fer una aportació única de 3,4 milions al Parc

El Consell Social de la UdG aprova fer una aportació única de 3,4 milions al Parc

Inicialment estava previst aportar-los en deu anys, però es posaran de cop per tal de facilitar...

Girona es convertirà en capital europea de la bicicleta

Girona es convertirà en capital europea de la bicicleta

La ciutat acollirà al 2017 la Sea Otter Europe, el festival del sector més gran del món, per...

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Veïns de Sant Narcís reclamen a l'Ajuntament que estudiï anar ja al jutjat i aturar, si cal, el...

´Cada any em trobo amb clientes que han estat abusades sexualment per Fires´

´Cada any em trobo amb clientes que han estat abusades sexualment per Fires´

La sexologa Marina Castro explica que moltes agressions no es denuncien - Repartirà 10.000...

Salt farà servir feromones de llop per protegir les hortes dels senglars

Salt farà servir feromones de llop per protegir les hortes dels senglars

El sistema es complementarà amb una protecció electrificada

Enllaços recomanats: Premis cinema