Fa temps, l'anunci d'una coneguda cervesa que ha acabat fiscalment estrellada, reblava: «La feina ben feta no té fronteres ni té rival». I la majoria ens ho vam creure. Però de vegades els catalans i les catalanes no només confiem que la feina ben feta és la solució a tots els problemes mundials sinó que pacientment esperem que la resta de l'univers també s'ho cregui. I ho solem fer mirant-nos-ho amb cara de babau.

Per exemple, no sé si estem esperant amb una gran dosi de bonhomia que Adif acabi la seva part de tracte en la reposició del Parc Central o es que ens agrada que a Madrid ens prenguin per ximples. No sé, tampoc, si a Girona les potencials bonances, òbvies i evidents en sentit d'economia global, són el preu que estem disposats a pagar per acceptar sense més no tenir un Pla d'Autoprotecció a l'estació soterrada de l'AVE. Els bombers de Girona han denunciat públicament l'absència del pla i la mancança de mitjans per tal d'afrontar un possible accident dins del túnel o a l'estació. El més xocant de tot plegat és que ha quedat provat que a l'estació gironina hi poden passar coses greus. Les inundacions de la via i del túnel van demostar el risc que arrossega la instal·lació. La denúncia dels bombers inclou l'evidència que encara no estan a punt totes les sortides d'emergència i la insistència ridícula per part d'Adif d'utilitzar un sistema de comunicació d'emergència diferent al dels serveis de seguretat. Els Serveis Territorials d'Interior han avançat que els bombers gironins tindran més mitjans, ?sempre que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat d'enguany.

Els bombers seran els encarregats de fer avui, a les 20.00 h, la cresponada del mes a Sant Narcís per deixar clara la seva postura de defensa de les persones. I els gironins ens ho mirarem amb cara de babau esperant que algú faci la feina ben feta, mentre creiem que els sants als quals s'encomana ADIF ho tenen tot controlat i mai passarà cap desastre.

O potser el problema és que per a Adif no som rival. De moment.