Els Bitxacs de la UdG, una associació d'estudiants universitaris enfocada en el medi ambient i en la conservació de la natura, ha iniciat una campanya contra l'oli de palma. L'oli de palma és un oli vegetal obtingut dels dàtils de la palma «Elaeis Guineensis». Es tracta d'un oli utilitzat en la gran majoria d'aliments, cosmètics, productes de neteja i biocombustibles.

Per crear un impacte visual major, una part de l'equip es va disfressar de mono (cedides per la Fundació Mona) amb motiu que les plantacions de la planta que el produeix, suposen la tala massiva de boscos tropicals, els quals són l'únic hàbitat de diverses especies que es veuen greument amenaçades, com per exemple l'orangutan, precipitant la seva extinció. A més a més, van organitzar un tipus de joc per a fer-ho més dinàmic i divertit, però alhora més divulgatiu.

Aquest joc consistia en què els encarregats d'anar disfressats es dedicaven a recórrer els voltants del campus universitari per a fer una sèrie de preguntes als estudiants, on estaven relacionades amb l'oli de palma, les marques consumidores, diversos productes que en porten i l'origen junt amb la problemàtica que genera i suposa per la salut. Aquell estudiant que encertés amb la pregunta, era recompensat amb un plàtan amb el nom de «Bitxacs» escrit. D'aquesta manera, van acabar la jornada on van fer front al consum d'oli de palma i que seguiran fent campanya a través de les xarxes socials Facebook i Instagram.

La producció d'oli de palma implica grans desforestacions, normalment a través d'incendis en selves i boscos tropicals, pèrdua d'hàbitats i de biodiversitat, maltractament animal, violació de drets i lleis, contribució al canvi climàtic a través de les emissions de gasos i contraban d'espècies salvatges entre d´altres.

En una hora es pot arribar a destruir una àrea boscosa de selva tropical equivalent a 300 camps de fútbol, de manera que es redueixen les poblacions de més de 300.000 espècies d´animals que hi habiten. Cada any moren entre 1.000 i 5.000 orangutans, una de les espècies més vulnerables i amb un elevat perill d'extinció.