Nou simulacre d'emergència a l'estació del TAV a Girona sense la participació de Bombers ni de Mossos d'Esquadra. Aquest cop, el simulacre ha estat de caràcter tècnic (no hi han pres part figurants) i ha recreat l'incendi d'un transformador a la zona de les andanes. Segons detalla l'administrador d'infraestructures, ha durat cap una hora i mitja, s'ha fet de matinada i hi han pres part una vintena de tècnics, representants de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola. Les divergències entre Generalitat i Adif continuen essent les mateixes. Interior sosté que cap dels seus cossos d'emergències hi prendrà part perquè el pla d'autoprotecció no està homologat, i Adif manté que el document és "vigent i plenament operatiu, com ja s'ha demostrat en aquelles ocasions en què ha calgut activar-lo".

Adif ha coordinat aquesta matinada un simulacre a l'estació subterrània del TAV de Girona. Aquest és el quart cop que es porta a terme un exercici per posar a prova la seguretat de la infraestructura. De fet, el pla d'autoprotecció del túnel i l'estació obliga a fer-ne un per any. Com que l'alta velocitat es va posar en funcionament el 2013, aquest és el quart que es fa.

A diferència de l'any passat, en què es va recrear l'incendi d'un tren a l'interior del túnel, en el d'aquesta nit no hi han pres part figurants. Ha estat de caràcter tècnic, on s'ha simulat un foc al centre de transformació situat a la zona de les andanes, que desprenia una gran fumarada.

Segons indica Adif, un cop detectat l'incendi, s'han activat "les mesures i procediments establerts al pla d'autoprotecció per mitigar-ne les conseqüències". Entre aquestes, l'evacuació de l'estació i la suspensió de la circulació de trens.

El simulacre ha durat una hora i mitja. Hi han pres part una vintena de tècnics dels departaments de Circulació, Estacions, Seguretat i Manteniment d'Adif i membres de la Guàrdia Civil i la policia estatal. Novament, i com ja és habitual, a l'exercici no hi ha participat cap cos d'emergències de la Generalitat (és a dir, ni Bombers ni Mossos d'Esquadra o efectius del SEM).

Divergències des de fa anys

I novament, els motius d'aquesta destacada absència són contradictoris depenent d'una i altra part. El delegat d'Interior, Albert Ballesta, sosté que no es participarà en cap simulacre "fins que no hi hagi el pla d'autoprotecció homologat". Un document que la Generalitat -en concret, Protecció Civil- ha tombat de manera reiterada perquè considera que hi ha mancances (entre d'altres, que dins els túnels del TAV no es troba operativa la xarxa de radiofreqüència Rescat).

Adif, però, insisteix que el pla de protecció està en vigor tot i no comptar amb l'homologació de Protecció Civil i que la seguretat està garantida en cas d'emergència. "L'exercici d'aquesta matinada forma part de les accions de manteniment i actualització dels plans d'autoprotecció d'Adif; i en el cas de la infraestructura de l'alta velocitat a Girona, el document és vigent i plenament operatiu, com s'ha demostrat en aquelles ocasions en què s'ha hagut d'activar", recull l'administrador en un comunicat.

Adif també informa que es va convidar els cossos d'emergències de la Generalitat a prendre part en el dispositiu. El passat 16 de setembre, es va enviar un mail a la Direcció General de Protecció Civil. La resposta, rebuda al cap de poques hores, va ser que fins que el pla no estigués homologat, ells no hi participarien.

L'administrador també subratlla que, a dia d'avui, està duent a terme la redacció de projectes i l'execució d'obres per implantar mesures addicionals de protecció als túnels del TAV entre Barcelona i Figueres. Uns treballs que suposaran una inversió de gairebé 7 milions d'euros (MEUR).

"Mancances importants"

El simulacre d'emergència a l'estació del TAV arriba, precisament, la mateixa setmana que Bombers del parc de Girona hagin denunciat "mancances importants" de seguretat al túnel que creua la ciutat. Els Bombers van fer públic un manifest on adverteixen que en les condicions actuals no podrien donar una resposta amb les garanties mínimes de seguretat, eficiència i qualitat a una emergència.

A l'escrit, els Bombers asseguren que hi ha manca d'informació operativa perquè alguns dels equips de primera intervenció no han fet mai ni una sola visita a les instal·lacions. "Més de tres anys després de la posada en servei de la instal·lació, no disposem de cap mena de protocol, instrucció ni procediment de treball que reguli les nostres intervencions en un espai d'aquesta singularitat", alerten els bombers.