Els ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó i els usuaris de la séquia Monar han signat un conveni de col·laboració per a la gestió provisional de les despeses de la infraestructura. Un dels principals objectius és que Girona, que té el pressupost més elevat, pugui aportar diners per arreglar trams de la séquia que no es troben en el seu terme municipal, com ara la comporta de la Pilastra, a Bescanó, on actualment es generen pèrdues d'aigua. "Si allà no funciona, ens perjudica també a la ciutat de Girona, perquè no funciona la Central del Molí, no arriba aigua als regants i l'Onyar baixa de nivell", explica el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre.

L'any 2014, la séquia Monar va passar a mans dels ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó, i ara les tres institucions estan treballant per crear una eina de gestió conjunta. Però mentre aquesta no arriba, els tres consistoris han impulsat un conveni transitori per tal de posar les bases per al futur model de gestió però, sobretot, per poder fer les actuacions més urgents a la infraestructura.

I una de les prioritats és, precisament, arreglar la comporta que hi ha a la zona de la Pilastra de Bescanó, ja que allà hi ha l'inici de la séquia. Si en aquest punt es perd aigua, indica Sastre, perjudica la resta del recorregut. "Si la comporta no funciona bé, tampoc ho fan tots els sistemes que depenen de la séquia", assenyala. Fins ara, l'Ajuntament de Girona no hi podia invertir perquè es troba fora del seu terme muncipal, mentre que el pressupost de Bescanó és insuficient per poder-hi fer front. A partir d'ara, amb aquest nou conveni, els tres ajuntaments podran aportar diners per fer actuacions supramunicipals.

De moment, com que l'Ajuntament de Girona és el que té més capacitat inversora, podrà aportar diners per arranjar la Pilastra, ja que l'obra, segons Sastre, és d'interès per a la ciutat.

Ara mateix, Girona encara no ha determinat quina quantitat hi aportarà. En tot cas, serà un contracte menor i d'adjudicació directa, però abans el consistori vol demanar pressupost a diverses empreses. L'objectiu és que les obres es puguin fer a finals de novembre o principis de desembre, i fer-les coincidir amb les dues actuacions que Girona té previst fer a la séquia dins del seu terme municipal, per tal de tallar el canal durant el menor període de temps possible. Concretament, Girona vol netejar dos trams de la infraestructura: el que passa per sota de l'Espai Marfà i la zona canalitzada dels carrers Bernat Boadas, Canonge Dorca i Riu Güell, per tal de garantir la correcta circulació de l'aigua i prevenir els embussos.

Altres reparacions

Aquestes actuacions se sumaran a les que els ajuntaments de Girona i Salt han fet aquest any a la séquia. El primer va fer dues obres per garantir l'establitat del canal, mentre que Salt -on la séquia està molt malmesa- va haver de fer algunes reparacions d'urgència per evitar fuites.