Cap sorpresa en l'aprovació de les ordenances fiscals de Girona per l'any vinent. L'equip de govern (CiU i PSC) no va tenir el suport de cap altre grup i tant ERC-MES, com la CUP i Ciutadans hi van votar en contra, mentre que el PP es abstenir. Al llarg del debat es va repetir les paraules "progressivitat" i tarifació social. O sigui que pagui més qui més té, i menys qui menys té.

Des de l'oposició les formacions indicaven que el govern local no aplica aquesta conceptes als impostos mentre que des del govern, es va insistir que legalment no es pot redactar però que es fa per mitjà d'altres mesures. Pel que fa a l'impost per excel·lència, l'IBI, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va apuntar que aquest per si sol ja té certa progressivitat. Va explicar que el cadastre ja té en compte si s'està a un barri o un altre. "A no tot arreu es paga el mateix. A Palau o a Santa Eugènia no tens el mateix preu per metre quadrat", va assenyalar.

"Protecció als ciutadans"

Les ordenances presentades per CiU i PSC inclouen la congelació de tots els impostos i les taxes i alguna rebaixa per mitjà de bonificacions. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels planas (CiU), va explicar que des del 2011 s'apliquen polítiques de "protecció als citadans" sobretot a les persones més desafavorides.

L'oposició va titllar les ordenances de poc ambicioses i va atacar sobretot el PSC per no deixar-hi empremta, ja que ara que està al govern ha donat llum verd a un seguit de conceptes que fa un any, a l'oposició va rebutjar o per les quals van reclamar "progressivitat". La portaveu socialista, Sílvia Paneque, va deixar clar que mai han estat favorables a una rebaixa d'impostos i taxes líneal (per a tothom) i que molts cops legalment la tarifació social no es pot incloure en el redactat i s'han de buscar alternatives, com ara, les subvencions.Per això, va detallar alguns conceptes que han suposat més de 400.000 euros d'ajut per "a les famílies que pitjor ho estan passant". Hi ha 36.000 euros per l'IBI, 60.000 euros per la plusvàlua, 14.500 euros per fer front a a recàrrecs i interessos, 47.000 euros per la taxa d'escombraries, 21.000 euros seran per equipapar les famílies monoparentals amb les nomobroses, 38.000 euros per les compensaicons de multes i sancions en treball a la comunitat i uns 190.000 per l'impost de vehicles per a discapacitats.

Les queixes de l'oposició

Concepció Veray (PP), va explicar que s'abstenia perquè preveu presentar al·legacions abans de l'aprovació definitiva. Va posar en relleu les contradiccions socialistes i va queixar-se que no es rebaixi l'IBI un 10% ni la taxa de d'escombraries.

Per ordre d'intervenció dels qui van votar en contra, Míriam Pujola (C's) va lamentar la poca capacitat negociadora del govern ara que té majoria absoluta amb el pacte entre CiU i PSC (una observació que també faria la CUP), i que manquen mesures socials a les ordenances.

La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, va mostrar-se molt enfadada perquè el govern apuntés que les ordenances pemetien "l'equilibri social" i la protecció a les persones". La regidora cupaire es va queixar que moltes exempcions de pagar taxes per utilitzar centres cívics o per rodatges "beneficien els que més tenen". Una visió similar va posar sobre la taula Maria Mercè Roca (ERC-MES). Com havien fet el PP i la CUP també va destacar que el PSC ara veiés bé qüestions de les ordenances que fa un any criticaven. Roca també va demanar bonificacions en diferents conceptes.

Davant les crítiques en massa de l'oposició sobre el caràcter poc "social" de les ordenances, l'alcaldessa va posar èmfasi a remarcar que "la millor política social és treballar per la dinamització econòmica", i que les ordenances proposades anaven en aquest sentit. Madrenas va sortir, a més en defensa del PSC. Va assenyalar la bona sintonia de l'equip de govern i va dir que parlar de dretes i esquerres -en resposta a ERC- era "carrincló". Abans, Carles Ribas (CiU) va destacar que les ordenances són fruit de la bona gestió per seguir generant activitats tot i no augmentar els ingressos.