Unes 500 persones han respost a la crida de les entitats independentistes a Girona en protesta per la detenció de l'alcaldessa de Berga (Berguedà), Montse Venturós, per negar-se a acudir a una citació judicial per la causa oberta contra ella per negar-se a despenjar l'estelada del consistori en campanya electoral.

Una quinzena de municipis catalans han celebrat aquesta tarda concentracions ciutadanes. La principal concentració, i també la que ha reunit més líders polítics sobiranistes, ha estat la convocada per la CUP a la plaça de Sant Pere de Berga, on més de 500 persones han corejat consignes de suport a l'alcaldessa d'aquesta ciutat, segons els organitzadors.

Venturós ha demanat respondre a les "amenaces judicials" i a la "repressió" amb "la indiferència i la feina ben feta" des de les institucions i el carrer, i ha recalcat que resulta "bàsic" que "l'estratègia de la desobediència sigui assumida de forma col·lectiva" i que "el Govern estigui a l'altura de les circumstàncies".

Entre les concentracions realitzades destaquen les de Barcelona -amb unes 250 persones a la plaça de Sant Jaume-, Lleida i capitals de comarca com Reus, Tortosa, Figueres, Sort, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Sabadell, Valls, Terrassa i Olot.

També hi ha hagut concentracions o actes de protesta a localitats que no són capitals de comarca, com a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) i Cerdanyola (Barcelona), on ha estat penjada una estelada a l'ajuntament per decisió del govern municipal.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que durant el dia ha fet arribar el seu suport a Ventura a través d'un comentari a Twitter, s'ha sumat a la concentració iniciada a les 19 hores a Berga.

A Girona ha estat penjada una estelada als pals de l'ajuntament, mentre que a Sabadell ha estat despenjada durant algunes hores la bandera espanyola encara que després ha estat restituïda.

Junts pel Sí (JxSí) ha enviat el president del seu grup parlamentari, Jordi Turull, a la concentració de Berga però el partit d'aquesta últim, el PDECAT, també ha estat present en les diverses concentracions.

Una delegació d'ERC encapçalada per la seva secretària general, Marta Rovira, ha participat a l'acte de Berga que s'ha iniciat poc després de les 19 hores, però també hi ha hagut representants d'ERC a totes les convocatòries realitzades aquesta tarda a Catalunya.

La CUP, de la seva banda, ha repartit els seus diputats per les concentracions de diverses ciutats: a Berga Anna Gabriel i Mireia Vehí, a Barcelona Albert Botran, Eulàlia Reguant i Carles Riera, a Girona Benet Salellas, a Reus Sergi Saladié, a Lleida Mireia Boya, a Vilanova i la Geltrú Joan Garriga i a Mataró Gabriela Serra.

Demòcrates de Catalunya també ha estat present en algunes de les concentracions i, per exemple, Mercè Jou (JxSí) ha estat en la d'Olesa de Montserrat, localitat on és regidora